Brandevoort is een vinex-wijk in Helmond en tot 2000 bestond deze wijk niet. De bekendste wijk is de Veste, hier bevind zich het centrum welke is gebouwd in de bouwstijl Nieuwe Stedelijkheid. Lees hier over Brandevoort de vesting die geen vesting is maar wel heel bijzonder.
In 2000 werd de eerste spade in de grond gezet voor de bouw van een compleet nieuwe vinex-wijk op voormalige Mierlose grond. Zo’n 5 jaar ervoor werd de grond van deze buurtgemeente geannexeerd om met grootste plannen een enorme nieuwe wijk op te bouwen. Voorheen was Brandevoort agrarisch gebied met enkele boerderijen maar tijdens de bouw zijn resten gevonden van bewoning van rond onze jaartelling. Nu is Brandevoort een nieuwbouwwijk en de Veste gebouwd in de stijl van een typisch 17e eeuws Brabantse vesting inclusief grachten, herenhuizen, bastions en grachten.
Alleen in de Veste (de vesting) wonen al zo’n 2700 mensen
Bouwstijl Nieuwe Stedelijkheid
Wat Brandevoort de Veste zo speciaal maakt heeft vooral te maken met de bouwstijl waarin het gebouwd is. Qua architectuur is Brandevoort de vesting die geen vesting is, maar qua sfeer en opbouw is het dat wel. Wandel door zo’n oud stadje en je voelt het meteen, de mensen kennen elkaar kleine winkeltjes blijven bestaan en mensen kijken nog naar elkaar om. Nieuwe Stedelijkheid (New Urbanism) is een stroming binnen de stedenbouw die gericht is op de sociale omgang binnen een dorp of wijk. De kwaliteit van leven staat bovenaan. Deze soort wijken draaien volledig op zichzelf. Zowel wonen, recreëren als werken zijn er gemengd maar ook huur- en koopwoningen liggen minimaal dicht bij elkaar. Hierdoor ontstaat een mengelmoes van bewoners die dicht bij elkaar leven en een centraal plein hebben om hun sociale leven te uiten.
Het nieuwe station Helmond-Brandevoort is ook een wezenlijk onderdeel van Nieuwe Stedelijkheid want ook duurzaamheid en slim (openbaar) vervoer zijn sterke uitgangspunten van deze bouwstijl. Nieuwe Stedelijkheid staat haaks op de functionalistische bouw die ik normaal bespreek en waardeer. In Brandevoort vind je ornamenten, gevelstenen en versieringen en hoewel de woningen in de Veste door diverse architecten gebouwd zijn hebben ze allemaal die typische vooroorlogse 20e eeuw kenmerken. Binnen de vesting is van alles te vinden waaronder een drogist, 2 supermarkten, diverse restaurants, basisscholen, huisarts en apotheek. De bewoners hoeven hun wijk niet uit, precies wat Nieuwe Stedelijkheid als doel heeft.
Bijzonderheden
De witte huizen vormen de Biezenpoort. De Plaetse is het centrale plein in de Veste en dient met diverse winkels de gehele wijk. Er zijn vele hofjes in Brandevoort ze zijn afgesloten en worden gebruikt als parkeerplaatsen. De gietijzeren markthal stamt uit 2003 en is nieuw maar waarschijnlijk wel uniek. Naast het station loopt er ook een snelfietspad langs Brandevoort, de ene kant gaat naar Helmond centraal station het andere naar Eindhoven Station. Brandevoort de veste heeft straatnamen als Neerwal, Broederwal en Kopersteeg. Omliggende Vinex-wijken zijn niet in als vesting opgezet en heten onder andere Schutsboom, Hazenwinkel en Kranenbroek. De wijk Kranenbroek is nog in aanbouw.
Brandevoort de vesting die geen vesting is
Veel mensen die door Brandevoort rijden, zullen het niet in de gaten hebben toch is de nagebouwde vesting die ontworpen is door de van oorsprong Luxemburgse Rob Krier, zeer bijzonder. De wijk en bouwstijl is uniek in Nederland en dat maakt Brandevoort de Veste wie weet ooit nog eens rijksmonument.
meninggever says
Leuk informatief verhaal. Met belangstelling gelezen…
Spontanity says
Zou er zo willen wonen :)
rietepietz says
Er is zeker iets ze zeggen voor hoogbouw ruime betaalbare flats met een gemeenschappelijk groen binnenplein, dat vraagt het minst aardoppervlak zodat er meer groen kan blijven, maar dan nóg Nederland is niet van elastiek en zóveel mensen per vierkante meter kán alleen maar milieuproblemen geven.
fotoblog says
Daar is over nagedacht Liesbeth
de kwaliteit van het leven zou er dus bovenaan staan, ik vraag me af in hoeverre dit gelukt is
in ieder geval een uitzonderlijk project
prettige dag
Liesbethblogt says
Ik snap je helemaal hoor Rietepietz, ik begrijp ook niet dat als ze huizen bouwen het van die kasten zijn waar alleen 2 verdieners kunnen wonen. Zeker in de huidige maatschappij waarbij meer en meer mensen alleen (met kinderen) wonen denk ik dat er goede maar kleinere en betaalbare huizen gebouwd moeten worden. Maar geld dat is het, er moet geld verdient worden en wel zo veel mogelijk.
rietepietz says
Maar toch, op weilanden zouden heel veel bomen passen die juist weer Co2 opnemen , die woonwijk stoot alleen maar uit. Maar ja, Nederland mag nou eenmaal niet vol zijn en blijft bouwen.
Ximaar says
Dat Herverleij bij Den Bosch was me te ver van een station en heb ik nog niet bezocht. Zag nu ook dat deze mensen voor een supermarkt 4km verderop in een andere wijk moeten zijn. Met streetview lijkt het ook meer een slaapcitadel. In Heemskerk zit er wel een supermarkt (Vomar), Kruitvat en nog wat andere winkels. Maar die citadel ligt ook veel dichter tegen de oude kernen van Heemskerk en Beverwijk.
Audrey says
Tof, zeg! Ik hou van die stijl!
John says
Jeetje, 2700 mensen. Dat is nogal wat meer dan hier in het dorp waar nog geen 400 mensen wonen inclusief het buitengebied. Ik zou daar niet kunnen aarden vrees ik.
AnneMarie says
Het ziet er nu al bijna als een rijksmonument uit. Voor wie er behoefte aan heeft zak het er goed wonen zijn. Zelf kies ik meer voor de anonimiteit, iets meer ruimte, iets meer vrijheid maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Bertie says
Mooi werk en als het er goed wonen is, verdient het navolging.
Nicky says
Het ziet er leuk uit! Ik houd er wel van. Hier in het dorp hebben we ook zo’n wijk (Weverskwartier) Het lijkt veel op de laatste foto. Grappig!
RenéSmurf says
Ja, mensen moeten toch wonen. Gelukkig heb ik mijn plek gevonden, en de mensen daar vast ook.
logbankje says
Deze wijk heeft veel weg van de nieuwste wijk in Amersfoort, namelijk Vathorst. Hans
Liesbethblogt says
Ik ken die bij Den Bosch daar is werkelijk niets te vinden. Nog geen buurtsuper. Citadel Broekpolder Heemskerk goede tip, ik herken de stijl. Leuk! Rond de Veste ligt een park moet nog groeien.
Liesbethblogt says
Ik snap je Rietepietz. Vlak erachter zijn idd boerderijen maar er zijn naar mijn weten alleen weilanden overgekocht van Mierlo.
rietepietz says
Tja , een prachtige wijk. Maar toch…. er verdwenen wéér boerderijen voor en natuur. Hier in de randstad verdwijnt ook alle groen, groeien de grote steden aan elkaar en inderdaad, als een grote stad z’n zin niet krijgt annexeren ze gewoon een stuk . Ook dat is hier voorgekomen.
די מריו says
Eindelijk eens een wijk waar over nagedacht is. Dat kunnen ze bij een hoop wijken niet zeggen.
Love As always
Di mario
Mrs. T. says
Ik ben er wel ‘ns doorgefietst. Vond het veel sfeer hebben.
fotografiemijnlangleven says
Wat een prachtidee zit hierachter ! Het is de eerste keer dat ik over dit soort ‘gemeenschap’ iets lees. Het is de verbeterde versie van een commune in mijn ogen.
Rianne says
Kei leuke wijk. Jammer dat het bij Helliemond hoort (sprak de Eindhovense)…
Hilly Nicolay says
Ziet er keurig uit Liesbeth, mooi.
Groeten,
Hilly
Matroos Beek says
Dat is toch knap gedaan.
Naomi says
O, dat is gaaf! Het is dat het echt heel ver bij mijn familie uit de buurt is, want anders zou ik spontaan mijn zoekopdracht op funda veranderen.
Karel says
nee aan de andere kant van dat glas staat niets :)
Edward McDunn says
Dat ziet er helemaal niet verkeerd uit Liesbeth, het is daar prima wonen lijkt mij.
bvision says
het is in ieder geval een stuk beter dan sommige echte vinex-wijken waar echt alles op elkaar lijkt. Hier is over nagedacht. Lijkt me zelfs mooi wonen daar.
Suskeblogt says
Mooi om zien die daken, helemaal anders dan hier waar ik woon.
Een leuke omgeving om eens rond te slenteren.
Ximaar says
Ik was er 2 jaar geleden, omdat ik de citadel in Heemskerk (ook van Rob Krier) al eens bekeken had. Bij ‘s-Hertogenbosch is een 3de versie te vinden, waar de Van Rossums een paar jaar geleden rondliepen. Die dingen moet je vanuit de lucht bekijken. Toen ik dat deed was in Brandevoort circa 60% bebouwd, nu lijkt nog 30% braak re liggen volgens de luchtfoto van Google-maps. Die van Heemskerk heeft ook een soort Franse markthal, maar daar zit een restaurantje in. Het station van Brandevoort is ook apart, maar had erg weinig groen. Eigenlijk vind ik dat een groot verschil met de binnenstad van Alkmaar. Daar staat de stadswal vol met grote bomen en veel struiken. Langs alle grachten staan ook bomenrijen. Dat is in Brandevoort nog beduidend minder, maar gaat er hopelijk wel komen. Leefbaarheid creeer je met water in een stad, maar ook met groen. De hoogspanningsmasten langs Brandevoort zijn wel een aanfluiting.
mizzD says
Heel apart.. en best wel goed geslaagd vind ik. In Dordt is er ook een wijk die men als een soort van vesting gebouwd heeft.. maar daar zijn alle woningen hetzelfde en uitgevoerd in een sombere donkere baksteen, waardoor men het eerder gevangenis’ noemt hehe. Dan is dit wel heel wat aangenamer om naar te kijken.
Karel says
ziet er goed uit , lijkt mij o.a wat op de bouw van de nieuwe wijken van Amersfoort
hopelijk is het ook duurzaam en staat het zo lang als de vestingen