
Het begon voor mij met een foto van veldmaarschalk Montgomery genomen net na de oorlog. Hij liep over een Baileybrug naar Blerick, in de achtergrond zag ik het geraamte van wat het Nedinsco bleek te zijn. Een complex uit 1920 gebouwd in mijn favoriete bouwstijl: het Nieuwe Bouwen.
Het Nieuwe Bouwen
Het Nieuwe Bouwen is een voor- en naoorlogse bouwstijl die zijn grondslag kent in Duitsland en Zwitserland. Het markeerde het begin van een geheel nieuwe internationale bouwstijl een tegenhanger van traditionele bouw met veel ornamenten. Kenmerkend aan deze bouwstijl zijn grote raampartijen, betonnen skeletbouw met functionele strakke bouw zonder opsmuk. Het Nieuwe Bouwen ligt zeer dicht tegen Nieuwe Zakelijkheid aan en vallen onder de Bauhaus-stroming. Het Nieuwe Bouwen is gericht op de verbetering van de mens door betere werklocaties en het Nedinscogebouw is zo’n locatie.
Nedinsco werd in 1920 opgericht in een voormalige chocoladefabriek en verhuisde een jaar later naar het nieuwgebouwde complex wat pas in 1928 klaar was en werd ontworpen door Hans Schlag. Nedinsco staat voor Nederlandse Instrumenten Compagnie en werd opgericht door Carl Zeiss, jawel de man van de lenzen. Hij gebruikte deze benaming om de na de Eerste Wereldoorlog opgerichte bepalingen uit het Verdrag van Versailles te omzeilen. Een dure benaming terwijl er oorlogsmaterieel zoals seinlampen, afstandsmeters en persicopen werden vervaardigd. Precies het soort oorlogsmaterieel wat Duitsland niet mocht produceren.
Een bijzonder element aan het complex is de 35 meter hoge toren, van daaruit werd de apparatuur getest die in de oorlog tegen Nederland werd gebruikt. De vele kerktorens rond Venlo werden gebruikt om de afstandsapparatuur op te ijken. Na de oorlog werd ook bekend dat er vanuit het gebouw gespioneerd werd door de Duitse stafmedewerkers. Tijdens de oorlog ging het Nedinsco voor de wind tot 1944, met de geallieerden onderweg werd het gebouw ontruimd. In november ’44 werd het verwoest door een geallieerde vliegtuigbom. Na de oorlog werd het gebouw hersteld en de productie weer opgepakt nu meer richting optische instrumenten zoals objectieven en verrekijkers.
Verval en herbestemming
In 2000 sloot Nedinsco definitief zijn deuren, het iconische gebouw kwam leeg te staan en het verval sloeg toe. In 2005 werd het aangemerkt als Rijksmonument, waarmee de sloopplannen definitief van tafel gingen. Hoewel het complex ernstig vervallen was, is het inmiddels met behoud van zijn karakteristieke stijl omgebouwd naar duurzame woningen en bedrijvencentra. Onder andere Gemeente Venlo, een restaurant en regionale zender L1 huizen in het iconische pand.
Jan K. alias Afanja zegt
Mooi blog over dit bouwwerk. Ik houd wel dit soort strakke ontwerpen, zeker om er foto’s van te maken.
John zegt
Het is een mooie bouwstijl, vaak ook erg degelijk. Ik hou van deze strakke en simple stijl.
Joke zegt
Het is niet echt mijn stijl maar fotografisch heeft het mogelijkheden en goed dat ze het in ere hersteld hebben met woongelegenheden en kantoren.
willy zegt
een gerenoveerd pand met een goede herbestemming
maar ik zou dit toch wel eens van dichtbij willen zien
Dimario zegt
Best wel mooi gebouw. Goed dat het bewaard is gebleven.
Love As always
Dimario
Sjoerd zegt
Een schitterend bouwgevalletje, en wat mij betreft helemaal bij de tijd.
rietepietz zegt
Hoewel ik gek ben op de bouwstijlen uit die tijd is dit me toch net iets té kil en te recht, alleen het torentje maakt nog wat jus aan het gebouw.
Liesbethblogt zegt
Ja het Glaspaleis is van binnen zeker herkenbaar, van buiten niet want ik liep het zo voorbij. Maar er zijn er zeker mee, ik wil er weer heen om deze keer beter op te letten.
peter grey zegt
Goed verhaal en mooi foto’s. Ik ben ook een fan van deze bouwstijl. In de mijnstreek in en rond Heerlen vind je ook nogal wat van dit soort gebouwen, hoewel ik niet weet of ze voldoen aan de criteria van het Nieuwe Bouwen. Mooi zijn ze wel!
Matroos Beek zegt
Wat een mooi gebouw. Weer iets bijgeleerd.
Fijn dat het dan toch een nieuwe bestemming krijgt.
Judy zegt
Mooi gebouw! Goed dat het bewaard is gebleven en een nieuwe functie kreeg.
Naomi zegt
Ik vind het echt een heel mooi pand! Gelukkig dat het na het verval weer een nieuwe bestemming heeft gekregen.