
Met een ongezond verlangen naar chocola maakte het mij allemaal niet zo uit wat er op een verpakking stond. Keurmerken keek ik niet naar, tot ik het wel ging doen en een diepvriespizza met een goede Nutri-Score zag. Ja dat snapte ik ook even niet.
Dus ging ik actief op zoek naar dat regenboog keurmerk en kwam er al snel achter dat dat ding niet betekent dat iets gezond is als het een groene A betreft, het is gezonder dan hetzelfde product met een rode E. Goeie logica, weet je nog niks. Het vrijwillige keurmerk, Nutri-Score genaamd, komt uit Frankrijk je zou denken met zo’n wereldberoemde keuken dat ze dan verstand hebben van eten. Waren zeker bezig met wijn drinken in plaats van logisch nadenken.
Iets met een goede Nutri-Score kan dus alsnog niet zo gezond zijn. Witte rijst en ananas in blik krijgen Nutri-Score A, prima dat betekent alleen dat de slechte onderdelen (vet suiker zout) wegstrepen tegen de gezonde. Een pak vla met heel veel proteïne is dan opeens gezond. Terwijl we allemaal weten dat er amper voedingswaarde in zit en vooral een berg suiker.
Wat is dan in godsnaam handig aan dat keurmerk? Goeie vraag, vroeg ik me ook af toen ik het weer op een kansloos product zag staan. Nutri-Score is bedacht voor producten die niet in de schijf van vijf staan. Daarom kom je ze ook tegen op pizza’s, koek en snacks. Als je dus een diepvriespizza pakt, dan is die ene met die groene A het beste, van het slechtste welteverstaan…Ik geloof dat ik maar weer zelf na ga denken.
Liesbethblogt zegt
Ik ben het zo met je eens, zonder mijn eigen aandeel te bagatelliseren trouwens. Het is te makkelijk allemaal. Ik vond het op de middelbare school al vervelend dat als ik mijn brood vergat ik alleen opties zoals brood vet ongezond had. En een broodje ‘gezond’ was duurder.
Joke zegt
Blij dat je dat hier ter sprake brengt. Heb mij er nog niet in verdiept maar nu begrijp ik dat ik er niet echt rekening moet mee houden. Best zelf kijken wat gezond is.
willy zegt
De nutriscore…
Ik let er wel op, maar of ik er altijd rekening mee hou..
nee dus
Liesbethblogt zegt
Ik heb echt het idee dat voorlichting uit de mode is. Hoevaak ik geen voorlichting heb gehad van soa’s tot drugs en roken. Helaas nooit over geld of gezond eten. Zonde dat dit keurmerk gebruikt is, weggegooide subsidie vermoed ik.
Mevrouw Niekje zegt
Omdat het in Frankrijk is ontworpen hebben wij er eigenlijk niets aan. Radar heeft er ooit een interessant item over gemaakt waarin goed wordt uitgelegd waarom het voor ons niet werkt. Staat nog op YouTube, gebruik ik in mijn voedingslessen. Daarnaast weten veel te weinig mensen dat het om vergelijkingen in productgroepen gaat.
De Britten hebben een stoplichtsysteem. Dat is een stuk eenvoudiger te begrijpen, zelfs een kind kan dat snappen.
Maar nog veel belangrijker is: goede voorlichting al vanaf de basisschool, zelf nadenken, overheidsmaatregelen om goede voeding aantrekkelijker te maken in prijs, minder vergunningen voor fastfoodrestaurants in stad en dorp to name but a few.
rietepietz zegt
Ik wist niet van het bestaan, logisch, ik koop nooit kant en klaar dingen als pizza. En ook geen smaakmakende pakjes of zakjes. De énige uitzondering is heel soms een diepvriesmaaltijd voor als ik een hele dag weg ben. Gelukkig denk ik wél altijd zelf na. ;-)
John zegt
Wij kopen helemaal niets dat in de fabriek is gemaakt. Die score is een wassen neus, en als je verse hele producten koopt, heb je dit keurmerk niet nodig.
Sjoerd zegt
Het zet je in ieder geval aan tot nadenken… Niet dat ik er een pizza minder door eet, maar toch.
Jan K. alias Afanja zegt
Er is terecht al veel kritiek gekomen op deze Nutri-score. Het is niet te begrijpen en het voegt volgens mij weinig of niets toe.
Edward McDunn zegt
Eerlijk gezegd, let ik er niet op, ik kan geen wijs uit al die verschillende keurmerken hoor.
Matroos Beek zegt
Goede analyse. Ik let er ook niet meer op. Beter jezelf verdiepen in wat gezond is en wat niet.
Aukje zegt
Vooral zelf na blijven denken!!!
Liesbethblogt zegt
Bedankt voor de tip, dat is een goed begin om naar te kijken. Nutri-Score staat niet overal omdat het vrijwillig is een daarnaast moet het op alle producten van dat merk komen. Ze kunnen dus niet kiezen voor het ene gezonde in de lijn en de rest niet.
Ximaar zegt
Zelf let ik in hoofdzaak op de hoeveelheid zout. Zout is de goedkoopste smaakmaker en hebben mensen zeker bij normaal tot koud weer helemaal niet nodig. Waarde moet minstens onder 1,5 gram per 100 gram, anders laat ik het liggen. Koek scoort op dat gebied het slechtst en daar zit dan ook nog tevel suiker en verkeerde vetten in. Een aantal grote merken doet niet mee met de nutriscore. Je vindt het vaker op huismerken. Het idee is aardig, maar een betere indeling lijkt Europees niet erg haalbaar/afdwingbaar te zijn.
Naomi zegt
O, weer wat geleerd. Ik snapte een ‘goede’ score op een pizza ook nooit, maar zo komt dat dus. Dus uiteindelijk zegt zoiets nog steeds helemaal niks. Inderdaad gewoon zelf nadenken. We weten echt wel wat gezond en ongezond is.
Judy zegt
Ik heb er nog nooit op gelet. Maar heb vaker gehoord dat het niets voorstelt. Zelf nadenken is nog het best. Altijd.
Dimario zegt
Je neemt het beste van het slechte. Volgens mij komen we gewoon verder met logisch nadenken ipv dit soort domme dingen bedenken. Hou er wel rekening mee dat dit soort dingen gewoon geld kosten en dat daarom de prijs van je diepvriespizza niet bevroren is, maar gewoon gestegen. Dat is dan weer het slechtste van het slechte.
Love As Always
Dimario
rob alberts zegt
Die nutriscore laat ik ook voor wat het is.
Ergens las ik dat het hele etiket vervangen wordt met een QR-code.
Dat gezonde verstand lijkt mij toch de beste oplossing.
Instemmende groet,