Wat te doen aan naar rook stinkende boeken

Wat te doen aan naar rook stinkende boeken

Wat te doen aan naar rook stinkende boeken

Het is één van mijn grootste boek ergernissen, naar rook stinkende boeken. Muffe boeken kan ik nog mee leven maar als de boeken naar rook of nicotine ruiken dan zal ik ze niet lezen. Tot nu toe gooide ik ze in een een doos in de schuur maar laatst kocht ik een middel om ze aan te pakken.

Hou naar sigaretten stinkende boeken weg bij je andere boeken! De geur verspreid zich.

Wat te doen aan naar rook stinkende boeken
Er worden verschillende oplossing geboden, van potpourri tot drogerdoekjes. In veel gevallen worden de stinkende boeken niet aangepakt maar wordt de geur gemaskeerd door een andere geur. Dat is geen oplossing voor stinkende boeken, dat is het probleem vergroten. Want boeken die naar parfum ruiken wil ik ook niet lezen.

Bicarnonaat, zuiveringszout of baking soda
En toen vond ik  de tip voor zuiveringszout wat ook bekend staat onder baking soda. Dit middel is in tegenstelling tot vele andere middelen zo goed als geurloos. Het is een natuurproduct wat over de hele wereld voor komt. Bicarbonaat is een zout wat ook gebruikt wordt als rijsmiddel tijdens het bakken en vroeger gebruikt mocht worden tegen maagklachten.
Ik besloot de proef op de som te nemen en een verpakking te halen. Ik koos bewust voor een goed afsluitbare verpakking. Zout neemt vocht op dus een kartonnen verpakking raad ik af.

Ook geprobeerd: In een diepvrieszak in de vriezer en dan aan de waslijn laten luchten werkt niet tegen rookboeken wel heel goed tegen muffe boeken.

Boeken behandelen tegen rooklucht
Het waren een heleboel boeken die dermate stonken dat ik ze niet kon lezen of verkopen. Ik heb de boeken apart in een afsluitbare (zip)zak gedaan met een flinke hoeveelheid zuiveringszout erbij. Twee eetlepels is een goed begin. Let erop dat je wat lucht in de zak laat. Vervolgens heb ik de verpakkingen in een bak in de schuur gezet voor ruim twee dagen. In de tussentijd heb ik de zakken gekeerd en 1 keer geopend.

Boeken stofzuigen
Na ruim twee dagen koos ik een zonnige middag en haalde de bak met boeken uit de schuur. Ook een oude stofzuiger en heel veel geduld. Door het draaien verplaatst je de baking soda die daardoor ook tussen de pagina’s gaat zitten. Een flinke klus werd het wel om dat er allemaal weer af en uit te krijgen.

Werkt baking soda tegen stinkende boeken?
Al tijdens het openen was de walm van sommige boeken me tegemoet gekomen en ook toen ik de zakken na twee dagen opende was zeker niet alles weg. Maar wel een deel en hoewel het niet alle boeken gered heeft, zijn twee boeken wel degelijk zover van stank ontdaan dat ik ze kan lezen. De rest van de boeken heb ik een tweede behandeling gegeven en voor een maand laten staan. En gelukzalig kan ik zeggen dat er nog eens 3 naar rook stinkende boeken goed genoeg opgeknapt zijn om als niet-roker te lezen. Tussen die lading boeken zaten ook twee boeken in aparte zakken die vooral muf waren. Die lucht is volledig vervangen voor normale boekengeur met een beetje zout.

Dus ja baking soda/zuiveringszout neemt inderdaad een deel van de geur van naar rook stinkende boeken weg. Maar verwacht geen wonderen. Het beste is nog altijd aan boeken te snuffelen voor je ze koopt.

21 thoughts on “Wat te doen aan naar rook stinkende boeken

  1. Ik wist dat baking soda goed is tegen nare geurtjes.
    Soms gebruik ik deze ook even in de wasmachine.
    Maar ik zou er niet direct bij stil staan om dit product te gebruiken voor boeken.
    Echt wel goed om weten.
    Volgende keer moet ik deze tip toch zeker eens proberen.

  2. Dat stinken naar rook is ook een van mijn redenen waarom ik niet zo dol ben op tweede hands boeken.
    Al moet ik zeggen, laatst inderdaad wel bij de kringloop er 2 gekocht, maar inderdaad er eerst aan geroken :-)

  3. Als levenslange niet -roker kan ik niet tegen de lucht. Ik ruik dus aan boeken als ik ze overweeg te kopen. En laat ze liggen als ze echt stinken. Ooit kreeg ik overigens een boek over een luchtvaartheld wat ik graag wilde hebben. Het was met rook besmeurd. Ik heb er om de pakweg 20 pagina’s een geurstrookje in gedaan met mijn eigen after-shave er op gespoten. Na een dik jaar eens opgezocht dat boek en geroken. Was best plezierig van geur geworden. En dus gelezen….

  4. Een mooi oplossing en rookgeur vrij blog om te lezen :-)
    hier geen middeltjes nodig, leuk dat het voor een groot deel werkt.
    Zo kun toch weer wat meer boeken redden van de oud papier container.
    Veel lees plezier van je rookgeur verloste boeken!

  5. Da’s inderdaad wel een werkje waar je veel geduld voor moet hebben. Maar voor speciale boeken is het wel de moeite natuurlijk.

  6. Ik heb geen idee of ik een er last van zou hebben als een boek naar rook ruikt, heb vrijwel geen rokers om me heen en weet niet meer hoe dat ruikt ;-)

  7. Niet aanpakken nee het steekt andere boeken aan en sneller dan je denkt. Ook als ze geztopt zijn blijven die boeken stinken helaas.

  8. Goed dat het je lukt! Want er is niks viezers als een andermans rook…
    Ik vind het ook vreselijk. Mijn zus en zwager hebben tot voor een jaar geleden gerookt en alles stonk daar in huis. Dus boeken die ik vroeger van haar kreeg ook. Ik kon er ook niet tegen.

  9. Hoewel ons huis intussen al een jaar of tien rookvrij is, zal er van voordien ook nog wel een luchtje in onze boeken hangen. Gelukkig heb ik er zelf geen last van.

  10. ik denk dat je de Johannes bedoeld met ” Oe dat schip ” , ja dat is een pareltje en met recht varend erfgoed
    tips altijd welkom

    fijn weekend groet

  11. Geweldig dat het werkt! Ik heb baking soda wel geprobeerd om parfumlucht (waar ik allergisch voor ben) uit kleding te krijgen. Soms neem je luchtjes mee van elders, of kleding die ik bij een kringloop had gekocht. Dan zet ik ze een tijdje in de week in water met baking soda. Soms helpt het, niet altijd, sommige luchten zijn té erg.

  12. Een voordeel tegenwoordig wordt er een stuk minder gerookt, dat scheelt vieze luchtjes in huis. Hans

  13. Ik rook ook niet en ruik onmiddellijk als ergens gerookt wordt of is. Het stikt dan gewoon. Als dit werkt is het een mooie oplossing.

Comments are closed.

Back To Top