De leukste feiten over Pasen

De leukste feiten over Pasen

De leukste feiten over Pasen

Met Pasen vieren we de wederopstanding van Jezus, dat is een feit, maar waar komt de paashaas en die eieren dan vandaan? Lees hier de leukste feiten over Pasen, de dagen voor Pasen maar ook speciale gebruiken, eten en waarom we in vredesnaam eieren verstoppen.

De naam of het woord Pasen komt van het Joodse Pascha en dat betekent verschoning of sparing.

Het eerste verhaal over een paashaas die eieren verstopte in de tuin was een konijn en stamt uit 1680.

In Polen vieren mensen Pasen door het eten van een lammetje van boter.

Het mandje van de Paashaas slaat op het van riet en takjes gevlochten mandje wat leek op een vogelnest hier werden paaseieren in bewaard. Christenen eten als onderdeel van hun vasten, juist geen eieren. Daarom werden ze in het mandje bewaard tot Pasen wanneer het Vasten geëindigd is.

Pasen wordt voorafgegaan door 40 dagen vasten. De week voor Pasen heet Goede week. De zondag voor Pasen wordt Palmzondag genoemd, dit was de dag dat Christus Jeruzalem in banjerde. In die week heb je behalve Schortelwoensdag, Goede Vrijdag ook Witte Donderdag. Op Schortelwoensdag luiden de kerkklokken tot en met Stille Zaterdag niet meer, de benaming komt van opschorten. Op Witte Donderdag at Jezus met zijn maten, op vrijdag stierf hij aan het kruis. Stille Zaterdag is de laatste dag van het vasten en de dag dat Jezus in zijn graf werd gelegd en op zondag als het dan eindelijk Pasen is, stond ‘ie op uit de dood.

Wil je het Paasverhaal in moderne vorm nalezen? Ik herschreef het.

Het grootste paasei werd in 2011 gemaakt in Italië was 10.39 meter hoog en woog 7200 kg. Langer dan een giraf en zwaarder dat een olifant. Prima formaat dus.

We eten met zijn allen samen 32 miljoen eieren met Pasen.

Witte Donderdag heet zo omdat op deze dag de kruisbeelden wordt bedekt met een wit doek.

De paashaas komt bij een verdwenen Germaanse stam vandaan. Een mythe van hen verteld over de godin Ostara, waar de naam Easter vandaan komt. In het verhaal uit 1860 vindt een meisje een gewond vogeltje en vraagt de hulp van de godin. Omdat het vogeltje er slecht aan toe was veranderde ze het in een haas die volgens haar één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen. Het verbaasd me niets dat die stam verdwenen is.

Het verschil tussen een Paasstol en een kerststol is dat er alleen met kerst poedersuiker op zit.

Vroeger werden eieren geverfd met natuurlijke middelen waaronder bloemblaadjes en boomschors. De kunst van het eieren verven heet pysanka en komt uit de Oekraïne.

Niet verkochte paaseieren worden afgeprijsd, geschonken aan de voedselbank of omgesmolten.

Het verstoppen van paaseieren is ook een Germaanse traditie. Het ei staat symbool voor de wedergeboorte en vruchtbaarheid, dat stamt al van ver voor onze jaartelling. Eieren werden om die reden begraven in de akkers zodat deze ook vruchtbaar zouden worden.

Paasvuren komen uit het Christendom en staan voor het licht van Pasen en symbool voor overwinning van de dood. Dit jaar gaan de Paasvuren niet door.

Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Pinksteren valt op de 7e zondag na Pasen.

Pesach is het Joodse feest die dit jaar van de avond van 8 april tot de avond van 16 april duurt. Joden vieren de uittocht uit Egypte en herdenken de Joodse slavernij. Vlak voor hun vertrek moesten de Joden in opdracht van God snel brood bakken, dit werd zonder gist gedaan. De matse, een soort cracker, is eigenlijk een plat ongerezen brood.

Ook de pretzel is gelinkt aan Pasen, blijkbaar lijkt de draaiing van de pretzel op armen die gevouwen zijn in gebed.

In de middeleeuwen gooide de priester een hardgekookt ei naar zijn koorknapen zij moesten het ei steeds door gooien tot het 12 uur was, degene die het om 12 uur had mocht het ei houden. Deze traditie is de voorloper van de stoelendans.

Goede Vrijdag wordt zo genoemd omdat met het kruisigen van Jezus we verlost werden van onze zonden. Ook in het Engels spreken ze van Good Friday. In het Duits is het Karfreitag wat vertaald zoiets als kommervolle vrijdag is.

Je kan chocolade paaseieren tot een jaar bewaren, chocola neemt wel snel allerlei luchtjes en smaken op. Dus mocht je ze vandaag gaan verstoppen, onthoud dan goed waar je ze neerlegt. Mocht je paaseitjes overhouden, verpak ze dan in een luchtdichte plastic verpakking. Als ze niet al op zijn natuurlijk.

27 thoughts on “De leukste feiten over Pasen

 1. Leerzaam blogverhaal. Al ben ik zo katholiek opgevoed dat Pasen voor altijd is verbonden aan het verhaal van Jezus. Laat in het midden of dat waarheid bevat, maar zo zit geloven in elkaar. De lekkernijen gingen er in als koek. De eieren verstoppen we niet meer. Te veel gedoe. En al binnen blijvend bleek dat toch handiger….

 2. Mooi dat je hier nog eens uitlegt wat Pasen echt betekent. Van de week hoorde ik een verslaggever op Rijnmond vertellen dat hij the Passion wel mooi vond, een Paasverhaal volgens hem, maar hij had er de paaseieren en paashaas in gemist …………. het enige wat ik kon denken : Meen je dat nu??? Of ben je gewoon dom?

 3. interessante weetjes , maar hier kwamen vertrokken de klokken op Witte Donderdag naar Rome

  en dropten ze bij hun terugkeer de eitjes in de tuin

  heel fraaie foto’s heb je ons hier bij geserveerd

  prettige dag

 4. Schortelwoensdag, nog nooit van gehoord, nooit te oud om te leren :-)

 5. Wat leuk om ze lezen, en ik heb een hoop nieuwe dingen geleerd. Zit ook meer achter dan ik doorhad. Grappig ook trouwens dat er wel degelijk een verschil zit tussen een paas- en een kerststol, hoe klein het verschil ook is.

 6. Leuk om dit allemaal te lezen.
  Ik wist niet alles, maar zoveel eieren met pasen, ik heb er nog niet eentje gegeten hoor.
  Ik wens je nog een mooie tweede paasdag.
  Groetjes Irma

 7. Er zit een hele geschiedenis achter.
  Tegenwoordig net al vele Christelijke feestdagen ook een commercieel gebeuren geworden. Hans

 8. Pesach heeft inderdaad niets met pasen te maken, maar wordt wel vaak in dezelfde tijd gevierd.

  Love As Always
  di Mario

 9. Mijn moeder was niet van het eieren verven en verstoppen. Wel van de eieren. Je twee dagen per jaar klem eten aan eieren is een gewoonte die ik van haar overgenomen heb (al ben ik iets bescheidener qua aantal, maar ik heb dan ook geen cholesterol probleem in een tijd dat het ei daar de schuld van krijgt.)

 10. Bij Lidl zijn die volgens mij het hele naar te koop. Ik koop die niet. Ik koop alleen vrije uitloopkippeneieren. Ik ben tevreden met een gewoon ei zonder fratsen.

 11. Eieren verven is dus niet Nederlands. Had ik eigenlijk wel verwacht, maar zo leer je weer eens wat. Ik zag overigens deze week bij de supermarkt dat er al kant en klaar ‘geverfde’ eieren lagen. Dan gaat de lol natuurlijk verloren, vind ik…

 12. Wat een heerlijk ontbijtje had je , ik krijg er honger van. Best veel weetjes over het paasgebeuren , zal ze ook vast niet allemaal onthouden maar dat geeft niet. De vastentijd wist ik natuurlijk wel maar ik ben niet katholiek dus aan vasten doe ik niet, zo’n heerlijk paaseitje gaat er wel in hoor;-)

 13. We hadden de chocolade paaseieren afgelopen week al op. Slecht opgelet dus. Ik wens jullie een paar fijne dagen.

 14. Wist er een aantal van, maar niet alles.
  Komt ineens een herinnering boven van verstopte paaseitjes.
  Bovenop een verwarmingsleiding en echt pas na, ik denk twee of drie jaar, dat we ze vonden.
  Onze vier kinderen haddden eitjes verstopt, maar wisten ook niet meer waar allemaal :)

 15. Leuke weetjes. Ik denk dat je ook niets vergeten bent te vertellen. Knap staaltje onderzoeksjournalistiek. Bravo.

 16. Goh.. en ik altijd maar denken dat ‘paashaas’ een verbastering was van dat ‘pascha’.. en dat men er voor de lol een verhaaltje bij verzonnen had over een haas die eitjes verstopt.. maar er dus echt een heel verhaal aan verbonden van een Germaanse stam? nooit geweten.. leuk om te lezen! :-)

  Voorzichtig met de paaseitjes hè.. vooral als het Italiaanse zijn.. die zetten nogal aan lijkt me..! hahahaa!

Comments are closed.

Back To Top