Wanneer je met iemand praat verteld je iemand zonder woorden een heel verhaal. Je ziet in één oogopslag hoe oud iemand ongeveer is, welke kleding diegene draagt en waarschijnlijk kan je ook inschatten of het een man of vrouw is. Dat soort basale dingen moet iemand missen als er geen foto van jezelf en geen persoonlijke pagina op je blog staat. In deze blogtip leg ik dan ook uit waarom een ‘over jou’-pagina zo belangrijk is op je blog en hoe je privacy kan garanderen en toch dingen kan delen.
Wat is het doel van een persoonlijke pagina op een blog
Een over jou of persoonlijke pagina op je blog geeft je lezer een beeld van wie je bent. Zie het als een pagina waar je jezelf voorstelt. Met een foto maak je het compleet.
Vergeet even hoe vreemd het kan voelen om over jezelf te schrijven
Wat moet er op een persoonlijke pagina staan?
Zie dit stukje tekst als een voorstelrondje maar dan uitgebreid. Dingen die zeker in zo’n tekst moeten staan is wie je bent met je naam, leeftijd, waar je woont, wie je date, je kinderen en wat je doet met daarin zowel werk als hobby. Niet alles hoeft exact uiteraard, maar iemand van 15 uit Rotterdam schrijft anders dan iemand van 67 uit Groningen, dat is de strekking.
Vervolgens schrijf je over de onderwerpen die je (veel) gebruikt, de dingen die je aan het hart gaan zou ook een goede insteek kunnen zijn. Een levensloopje waarbij je over de hoogtepunten, zoals trouwen kinderen krijgen enzovoorts schrijft, is ook een goed beginpunt. Schrijf vooral over hetgeen je leven compleet overhoop heeft gegooid (zeker als dat de reden van je blog is of qua onderwerpen aan bod komt).
Waarom je überhaupt ben gaan bloggen en wat je er eventueel mee wil bereiken is een goede als laatste deel van de tekst. Vergeet geen kopjes te gebruiken, degene die deze pagina aanklikt is misschien opzoek naar wie je bent of wie toch die Doezel is en heeft geen zin een hele tekst door te spitten.
Als bedrijf
Steeds meer bloggers zien hun blog als een bedrijf, ze staan ingeschreven bij de KVK, gaan samenwerkingen aan en zijn dus commerciëler. Als je (deels) moet leven van je blog, bedenk dan dat je op je persoonlijke pagina ook ervaringen van klanten neer kunt zetten en door kan verwijzen naar een pagina die gericht is op samenwerken met bedrijven. Is jouw blog een bedrijf, lees dan vooral hier verder.
Privacy
Uiteraard begrijp ik dat alles wat hierboven staat voor jou als blogger privacygevoelig kan worden ervaren, net zoals een foto van jezelf. Daarom is het een kwestie van je volger een beeld te geven. Geen foto delen is geen probleem dan is het een kwestie van de tekst duidelijk maken. Je hoeft bijvoorbeeld niet de plaatsnaam te delen, regio en zelfs provincie zijn prima. Behalve dat je voorzichtig bent met wat je over jezelf deelt, moet je dat zeker met de namen van anderen zijn. Begrijp dat alles wat je deelt, zelfs achter een slot, voor altijd online staat.
Maak daarom een goede afweging in wat je deelt en maak het vooral jouw stukje, met wat jij wil delen over jezelf.
Schrijf niet over jezelf in de derde persoon. Je schrijft je blogteksten ook zelf. Liesbeth begon haar blogcarrière in…klinkt raar.
Waarom een foto van jezelf delen waardevol is
Een foto verteld meer dan 1000 woorden, nou kan ik ze bij een selfie van mezelf er echt niet zoveel vertellen maar een foto verteld meer dan genoeg en dat niet elke blogger zijn gezicht aan de teksten op die blog willen plakken, dat begrijp ik. Daarom is het delen van een foto van jezelf de afweging waard.
Een onherkenbare foto maken voor je over jou pagina op je blog
Wil je niet door je fans gevolgd worden op straat, vergezel je over jou-pagina dan van een onherkenbare foto. Kijk eens door de foto’s waar je opstaat. Is er een silhouet foto bij? Zo’n foto kan je maken door jezelf (te laten fotograferen) voor een lichtbron. Denk maar aan de ondergaande zon of een raam overdag. Ook een foto van jezelf van een grotere afstand zou kunnen volstaan of een foto waarbij je met je rug naar de fotograaf staat. Op die manier voorzie je je volger alsnog van een beeld van jou zonder dat je per direct herkenbaar bent.
Krijg je veel dezelfde vragen? Maak dan ook een FAQ pagina om die te beantwoorden.
Waar zet je die pagina over jou pagina neer?
Het hangt van je blog af. In veel gevallen kan je een aparte pagina toevoegen aan het menu. Deze pagina kan je naar eigen keuze inrichten. Ook kan je in de zijbalk een foto van jezelf met een korte tekst zetten. Het hangt van de template van je blog af wat werkt en mooi is. En uiteraard ook van jouw als persoon.
Vergeet de boel niet af en toe op te frissen
In de meeste gevallen schrijf je als blogger je persoonlijke pagina als je net begint met bloggen. Zeker in die begin periode kan er een hoop veranderen alleen al qua onderwerpen of insteek van je blog. Zet voor jezelf een reminder dat je deze pagina eens in de zoveel tijd nakijkt.
Hebben jullie een persoonlijke pagina op je blog?
VillaSappho says
Ere wie ere toekomt, je duidelijk tekst zal ongetwijfeld mensen geholpen hebben.
meninggever says
Na 15 jaar bloggen is het de lezers en volgers wel duidelijk waar de Meninggever (ik dus..) voor staat. Daarbij is mijn blog gekoppeld aan FB en Twitter, dus is de link naar persoonlijk snel gelegd. Daarbij heb ik nog wel eens een persoonlijk verhaal geschreven dus is dat een kwestie van invullen. Dat ik nu anders blog als 15 jaar terug is wel duidelijk. Ook op andere frequentie. Scheelt toch veel….:)
Daniel Kuipers says
Hi Liesbeth,
Leuk dat je mijn blog hebt genoemd! Dat waardeer ik. Ik ben het absoluut eens met al de redenen waarom je een persoonlijke pagina moet hebben op je blog. Vooral het schrijven in derde persoon zie ik vaak gebeuren, ook op LinkedIn zou ik dit afraden!
Nicole Orriëns says
Jazeker, dat is toch wel onmisbaar op een blog vind ik altijd. Hoe weet de lezer anders wie hij of zij voor zich heeft : ) Net zoals een contactpagina vind ik een About page erg belangrijk.
willyfotoblog says
daar moet ik toch eens over nadenken Liesbeth
privacy ….weet je wel
Rianne says
Meestal lees ik de over etc pagina pas wanneer ik een blog een tijdje volg. Dan is mijn beeld eigenlijk al gevormd,
Ferrara says
‘Bedenk dat alles wat je deelt voor altijd online staat’ Voor mij een belangrijk gegeven en reden om mijn privacy en dat van het thuisfront te bewaken.
Als het zo uitkomt laat ik in reacties wel iets meer los over leeftijd, voormalig beroep, kleinkinderen enz.
Ik heb mijn profielpagina nog eens bekeken en laat het zo.
Louise says
Ik heb een heel klein stukje (met anonieme foto) in de sidebar. Daar ga ik nu mijn locatie aan toevoegen, dank voor de tip :)
Audrey says
Ik heb een aparte pagina en een stukje in de sidebar. Allebei braaf met foto! Ik vind het echt irritant als het er niet is bij blogs. Zo stuitte ik gisteren nog op een blog waar op die pagina van alles stond, behalve wie er nou echt achter zaten. En inderdaad: iets van m/v/x/leeftijd was al genoeg geweest.
John says
Ik heb er dus geen. Geen idee waarom niet. Als ik die nu van jouw zie denk ik, ja leuk, maar ik moet zelfs mijn contactformulier nog maken (ja ik weet het) Mijn avatar is overigens een zelfportret dat ik maakte en verder zijn er genoeg foto’s te vinden van me denk ik. Maar je hebt wel een punt. Het is leuk om te zien met wie te van doen hebt.
Karel says
nu ik mag die van mij echt wel weer eens een update geven :)
Ximaar says
Ik zie nu voor het eerst jouw persoonlijke pagina. Dwz voor zoiets kijk ik bij over, about, mezelf of contact en nu keek ik voor ht eerst bij de fotografe. Kans is groot dat ik je blog toch wel blijf volgen. ;-)
Ximaar says
Ik heb wel een eigen voorstelpaginagedeelte met ‘selfie’, maar die heb ik ook redelijk anoniem gehouden. Ik vind mezelf niet belangrijk en krijg jeuk van soaps en wie iets met wie doet. Mij maakt het dus niet zoveel uit of iemand jong oud, mooi lelijk, man vrouw of strijkijzer is. Ben van de 27Mc (de gesproken voorloper van het chatten) gewend dat ik ook niet wist hoe iemand er uit zag. Maakte het voor mij wel zo leuk en belangrijker gelijkwaardig.
Nicky says
Heb ik. Met foto. En hij wordt regelmatig aan gepast. Kind dat eerst studeerde en toen ging werken. Een verhuizing. Straks verhuizing van kind. Ik blíjf bezig. Zo’n FAQ-pagina vind ik leuk. Maar ik krijg nooit vragen. Jammer.
rietepietz says
Een “o ja”tip die laatste. Want ik blog ondertussen bijna 15 jaar en heb in die tijd maar één keer de kennismaking opgefrist. Weet eigenlijk zelf nog nauwelijks wat er staat.
Inderdaad altijd prettig om even wat info te hebben over “de mens achter de blog”. Je hebt dan makkelijker en sneller een soort band .
Oeps, heb even gekeken uit 2011, dus na mijn overstap naar wordpress al klopt wat er staat ook nu nog is mijn schrijfstijl er wél meteen duidelijk. Geen foto en wél in de derde persoon geschreven iets wat ik wel vaker doe in logjes, meestal als het om een gevoelig onderwerp gaat, dat maakt ( voor mij) wat meer afstand nodig. Foto’s staan er met enige regelmaat in mijn logjes , over de rest moet ik maar weer eens denken.
mizzD says
Mjaa.. echte namen doe ik dus niet.. alleen van de honden ( en via díé had een echte Sherlock me ook al eens kunnen googelen..! brrr eng dat iemand dat doet.. als ie me mailt geef ik zó m’n echte naam! nou ja.. hém niet meer ;-) ). Maar voor de rest vind ik het ook wel normaal om je een beetje voor te stellen, kort maar krachtig is mijn devies.. de rest wordt in de postjes toch wel duidelijk.
Di Mario says
Heb je hem van mij al gevonden? Anders heb ik hem toch teveel verstopt.
Love As Always
Di mario
Hans says
Een weblog verteld iets van je zelf, verbetering is altijd goed. Hans
Sjoerd says
Oeps, ik zal die van mij eens bijwerken… Daar ben ik nog aan het werk…
Naomi says
Zo, goed idee wel, om die van mij weer eens te updaten. Ik schreef hem inderdaad toen ik net begon met bloggen, maar inmiddels kan ik er best wat aanvullingen bij verzinnen. Dank voor de tip!
Mrs. T. says
Yep. :-)
Anja Roeygens says
Bedankt voor de tips.
Matroos Beek says
Aiai, dat is bij mij echt een werkpunt.
Suske says
Iedereen weet ondertussen wie en wat ik ben door het lezen van mijn logjes.
De namen die ik gebruik zijn niet de echte. En foto’s van mensen post ik bijna nooit.
Wel leuke tips.
Karel says
ik zou die van mij eens nakijken