Hoe begin je een minibieb?

Hoe begin je een minibieb?

Hoe begin je een minibieb?

De minibieb is hip en hoewel er steeds nieuwe komen is een veel gegoogelde vraag hoe begin je een minibieb, straatbieb of little free library? Lees in deze blog waar je een mooi kastje kan vinden, hoe je je minibieb waterdicht maakt, hoe je betaalbaar aan boeken komt en meer. Want de minibieb is hip maar hoe begin je eraan?

Waarom zou je een minibieb beginnen?
Lezen is een zeer goede en rustgevende bezigheid. Het gaat laaggeletterdheid tegen en een minibieb is goed voor het milieu omdat boeken niet ongebruikt in een kast blijven staan maar door meer mensen worden gelezen. Daarnaast sluiten steeds meer bibliotheken waardoor het voor de minderbedeelde mens lastiger wordt om voordelig boeken te lezen. Daarnaast is het beheren van een minibieb een leuke hobby omdat je sneller in contact komt met mensen. Dat mensen ook boeken komen brengen is natuurlijk ook een leuk vooruitzicht.

Hoe begin je een minibieb?
In de meeste gevallen is het beginnen van een minibieb een kwestie van een kastje en boeken vinden. Bleef het daar maar bij. Een minibieb verdient wat aandacht voor er klakkeloos iets wordt neergezet. In de meeste gevallen loopt een minibieb niet meteen en is het een kwestie van een lange adem. Bedenk dat een minibieb geld kost dat je aanloop aan de deur krijgt en dat je er tijd in moet steken. Zie je daar (nog) geen nadelen? Prima dan kan je op zoek naar een kastje.

Extra tip: Gebruik een roestvrijstalen standaard om je minibieb op te monteren.

Waar vind ik een kastje voor mijn minibieb?
Omdat de meeste minibiebs buiten staan is het vinden van een degelijk kastje best een dingetje. Op Marktplaats en FB worden regelmatig kasten aangeboden maar de meeste moeten daarna nog verbouwd worden tot minibieb.
Op minibieb.nl worden kant-en-klare kastjes aangeboden maar ook die moeten nog aankleding en een laag watervaste verf. Kit alle hoeken en kieren dicht met overschilderbare kit. Botenlak gekocht bij een botenspeciaalzaak is vaak goedkoper omdat het langer meegaat en gemaakt is om waterdicht te zijn.
Kasten zijn zelden voor buiten en dus moet je denken aan een dakje, botenverf en een hufterproef deurtje. Bitumen, dakbedekking of dakpannen werken ook. Loop eens langs een dakdekker, zekerweten dat ze een metertje voor je over hebben. Golfplaat werkt ook, laat het dak vooral en bovenal uitsteken! Zoek via Marktplaats op minibieb en je ziet dat ze tegen flinke prijzen voor je gemaakt worden. Zelf een kastje passend maken is in de meeste gevallen voordeliger maar let wel het regent veel in Nederland een minibieb heeft toch wel een (af)dakje nodig. De meeste robuuste minibieb is nog altijd de ouderwetse telefooncel maar ik heb ook koelkasten en konijnenhokken gezien.
Iemand kennen die een beetje handig is, is ook wel een voordeel maar ga er niet vanuit dat het laten bouwen van een minibieb goedkoop is. Handwerk kost geld en ook hout is tegenwoordig niet meer zo goedkoop.

Extra tip: Kasten van MDF of samengeperst hout zoals IKEA-kasten zijn niet geschikt.

Moet de minibieb op eigen grond?
Nee, een minibieb hoeft niet perse aan je eigen huis of in je eigen voortuin. Let wel, dit is we het makkelijkste want op elke andere plaats moet je toestemming, liefst schriftelijk, verkrijgen van de grondeigenaar in veel gevallen is dat de gemeente. Meer dan eens is al gebleken dat een minibieb in een perk allereerst bejubeld wordt door de gemeente tot er klachten komen en er een nieuwe locatie gevonden moet worden. Vraag altijd toestemming al is het de hal of galerij van je flat. Schriftelijke toestemming met daarbij goedkeuring naar formaat en ontwerp zorgt dat je niet voor teleurstellingen komt te staan.

Een minibieb op eigen grond
Een groot voordeel van een kastje bij of langs je eigen huis is nog altijd dat je er zelf (makkelijker) op kan letten. Maar het heeft ook nadelen, boekliefhebbers komen alle momenten van de dag. Ook als jij niemand verwacht en ook als je je kleine in bed probeert te krijgen. Mensen hebben zelden in de gaten hoe luidruchtig ze zijn. Toch geef ik als tip mee, zorg dat de mensen op jouw grond moeten staan om het kastje te openen. Mochten ze zich misdragen, en ja dat gebeurd, dan sta volgens ons wetboek sterker. Dit klinkt misschien heel onvriendelijk maar als je kastje vanaf gemeentegrond te bedienen is kun je alleen vragen of ze van je eigendom af willen blijven. Hang het kastje zo hoog dat kleine kinderen de kast kunnen bekijken maar niet openen.

Nadelen aan het hebben van een minibieb
Heb je even? Met stip bovenaan de hoeveelheid rommel die er gemaakt wordt. Heb je net de boel netjes kom je een uurtje later terug, weer een puinzooi. En dan de echte eikels degene die een minibieb vernielen of bewust met regen de deurtjes open zetten. Denk bij het plaatsen vooral aan spelende jeugd, plexiglas is prijzig maar een goede investering tegen kapotte ruiten. Te weinig boeken of een donatie van boeken die meteen het oud papier in kunnen. Stinkende boeken, maar ook een minibieb die niet waterdicht is. Of stapels boeken die worden meegenomen om verkocht te worden. Dit laatste ga je tegen door boeken te stickeren, stempelen en vooral de randen niet te vergeten. Mijn reden om niet zelf aan een minibieb te beginnen is omdat ik geen mensen aan huis wil hebben.

Extra tip: Je hebt niet alleen liefde voor boeken nodig ook liefde voor mensen.

Hoe kom je aan boeken voor een minibieb?
Ronduit de meeste minibieb eigenaren zijn zelf boekenfans en dus is je eigen collectie een goede op uit te putten. Vraag daarnaast vrienden en kennissen bijna iedereen heeft wel boeken die weg kunnen en als die dan meteen in jouw kastje komen te staan scheelt het jou weer. Leg vooral voor je je minibieb opent een goede voorraad boeken aan. Op Marktplaats en lokale weggeefhoeken op bijvoorbeeld Fakebook worden regelmatig boeken gratis weggegeven. Als je eenmaal begonnen ben is het vragen aan collega’s ook een goede optie.
Kinderzwerfboek.nl is een organisatie die tegen kostprijs pakketten aanbiedt met nieuwe kinderboeken. Zij hebben ook stickers die de lezers erop attenderen dat dit boek niet om te houden alleen om te lezen is. Hou vooral ook de plaatselijke bibliotheek en kringloop te vriend, wie weet wat daar uit komt!

Extra tip: Boeken komen meestal niet terug, ga daar vanuit en laat het los.

Hoe maak ik mijn minibieb bekend?
Minibieb.nl is de bekendste
Minibieb beheerders pagina op FB.
Eigen pagina’s op sociale media
Lokale pagina’s die aan je wijk of stad verbonden zijn.
Plaatselijke krant, nodig ze uit bij de opening.
Briefjes in supermarkt, scholen en bibliotheek.

In de meeste gevallen is een lange adem wel een vereiste, niet veel mensen rijden standaard met een bak met boeken op de achterbank rond daar moet je toch minimaal minibieb-gek voor zijn.

24 thoughts on “Hoe begin je een minibieb?

 1. Vlak bij mij staat er ook een, ik kijk er vaak en breng er ook wel boeken naar toe. De laatste tijd staat er echter niet veel van mijn smaak.
  Zelf zou ik er ook wel een willen beginnen, alleen in mijn huurflat is het niet toegestaan ……….. jammer hoor.

 2. Leuke blog!! Ik heb zelf niet de locatie om een minibieb te plaatsen, maar als ik ooit nog eens verhuis, dan wil er zeker ook eentje aan mijn voortuin. Mijn moeder heeft er trouwens wel eentje, gemaakt door mijn zoon.

 3. In België zie je er af en toe, maar niet zo vaak als bij jou in de buurt heb ik de indruk! Ik vind het altijd supergezellig en kijk er vaak in, maar het zijn toch nooit echt boeken voor mij of zo.

 4. Ze zijn inderdaad leuk om te zien.
  Snuffel er ook wel eens tussen.
  Als het een beetje een uitnodigend kastje is.

 5. OH, ik ben dol op minibiebs en droom al jaren van een eigen minibieb. Ik kom steeds niet verder omdat ik niet handig genoeg ben om een leuke minibieb te bouwen helaas.

 6. Ik plaatste de mijne in de zomer van 2014 met toestemming van de gemeente op het pleintje voor de deur. Hij hangt er nog steeds en wordt goed gebruikt!
  Wel af en toe wat reparaties aan het kastje en ik gooi er ook wel eens wat boeken uit, maar verder heb ik er geen omkijken naar eigenlijk. Ik koop er ook geen boeken voor, het kastje houdt zichzelf mooi in stand.

 7. Binnen 2 loopkilometer van m’n huis staan er inmiddels 20. Een paar zijn verdwenen. Al met al komen er meer bij dan dat er weggaan. Die van m’n buren is met mijn buren meeverhuisd naar een ander dorp. Ik heb er ooit wat nieuwe boeken ingelegd. Zelf lees ik geen boeken, wel de krant. Het valt me op dat ruim de helft niet op minibieb-achtige websites is te vinden. Mogelijk wel op facebook, maar daar kom ik dan weer niet. Van vandalisme of rommel is me de laatste 10 jaar niets opgevallen. Wel jammer om te zien dat er erg weinig mensen gebruik van maken.

 8. Bij ons beginnen ze ook meer en meer op te duiken maar voor mijn deur wil ik er geen. Ze duwen nu al mijn plantenbakken vol me lege blikjes .ze zouden de bib daar dus ook voor gebruiken. Dat het je als de krantenwinkel kassen met blik, dranken aan de winkel buiten heeft staan

 9. De minibieb is helemaal in, zeker tijdens de corona heb ik er steeds meer in mijn omgeving gezien.
  Er wordt goed gebruik van gemaakt, ook door kinderen een uitdaging.
  Sommige vervelende vandalen steken of slopen nog al eens een minibieb, helaas. Hans

 10. Ik heb mazzel! Mijn minibiebje staat naast mijn voordeur in de (ruime) hal van onze flat. Dus niet in de regen. Ik heb dus ook gewoon een open Ikea-kastje met vier vakken. Voor de gezelligheid heb ik er een plantje opgezet en een bord met een spreuk. Ik vind het heel leuk om te zien dat er boeken gewisseld worden. Soms haal ik er zelf een boek uit om te lezen. Of iets waarvan ik denk dat mijn moeder het leuk vindt. Heel grappig: hoewel er maar 15 appartementen in ons gebouw zijn, heb ik eigenlijk geen idee wie ‘mijn lezers’ zijn. Nieuwe boeken haal ik trouwens bij de kringloop of ik wissel er twee met een andere minibieb hier in de buurt.

 11. Je hoeft een minibieb niet alleen te hebben. Hier in de buurt staat er ene die beheerd wordt door de buurtvereniging. Dan is er meteen ook sociale controle.

 12. Mijn liefde voor boeken is groot en ik vind een minibieb geweldig, maar zou er nooit zelf één willen bij de deur. Al die aanloop is namelijk niets voor mij.
  Overigens wilde ik van de week een boek naar de minibieb brengen (dat doe ik mede door jouw blogs over minibiebs), maar het kastje waar ik mijn boeken breng, bleek verdwenen. Ik ben benieuwd of het in de zomer terugkomt. Wie weet moet de eigenaar deze blog even goed lezen;).

 13. Je ziet ze inderdaad steeds meer maar inderdaad, er komt nogal wat bij kijken. Ik hoef niet maar breng wel af en toe boeken naar de dichtstbijzijnde mini biep waar ik wel eens iets uit meeneem.

Comments are closed.

Back To Top