Wandelen in de Moerputten

Wandelen in de Moerputten

Wandelen in de Moerputten

Het was daags na die ietwat venijnige blog over dat gezellige Hollandse weer, toen het eindelijk weer eens droog en zonnig was. Vrij vlot besloten we in de auto te stappen om te gaan wandelen in de Moerputten, een natuurgebied bij Den Bosch met een bijzonder stukje industrieel erfgoed en modder, veel modder.

Moerputten
De Moerputten is een natura 2000 natuurgebied ten zuidwesten van ‘s-Hertogenbosch. Het gebied heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van de inundatiezone rond Den Bosch. Wat betekent dat het water verhoogd kon worden om vijanden buiten de stadspoorten te houden, wat tot 1942 gebeurd is. Het gebied is één van de weinig overgebleven laagveenmoerassen in Brabant en dankt zijn naam aan het Brabantse woord moeren, turf steken.

Langstraatspoorlijn
Toch zijn de Moerputten vooral bekend door een 600 meter lange spoorbrug die er te vinden is. Dit prachtige stukje industrieel erfgoed was in 1890 klaar. De Langstraatspoorlijn dankt zijn naam aan de Langstraat een door de Graaf van Holland aangelegde dijk in de streek rond Waalwijk, die zich uitstrekt van ‘s-Hertogenbosch en Geertruidenberg en het gebied tegen hoog water moest beschermen.

Halvezolen
De spoorlijn werd aangelegd voor de sterk toegenomen schoenenindustrie van deze regio (Waalwijk, Kaatsheuvel). Omdat de schoenverkopers met de trein naar Den Bosch gingen kreeg de lijn al snel de naam Halvezolenlijn mede doordat het nooit dubbelsporig is geworden. Helaas heeft de spoorlijn de tand des tijds niet doorstaan en is sinds 1950 gesloten, alleen het deel Oosterhout – Lage Zwaluwe is nog in gebruik voor vrachtvervoer.

Wandelen in de Moerputten
Dat ik geen wandelaar ben, dat is wel bekend. Toch wilde ik al een langere tijd eens naar deze brug toe. Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje over de bovengenoemde dijk lopen voor je de eerste contouren van de brug ziet. Ik fotografeerde de brug en toen die zo goed als leeg was waagde ik me eraan. Met flink wat hoogtevrees deed ik heel wat langer over die 600 meter lange natte, modderige brug dan de bedoeling was, maar genoot ook van het uitzicht en het lekkere weer
We vervolgden onze route en verlieten kort na de brug de dijk om via de voormalige turfweides en over vlonders terug te keren. Met weer genoeg zon op mijn bol en een berg modder tot ver boven mijn schoenen was ik ook wel weer even klaar met wandelen in de ModderMoerputten.

22 thoughts on “Wandelen in de Moerputten

 1. Je foto’s zijn weer fenomenaal. En dapper dat je de brug op bent gegaan met je hoogtevrees.

 2. Mooie reportage. Wij zijn ook geen wandelaars voor de lange afstand, maar een tippeltje over die brug lijkt me toch wel de moeite waard. Wie weet als we onze tenten nog eens in die buurt opslaan …

 3. Ik heb bijzonder fijne schoenen (interne link) die me er doorheen hebben geholpen, laarzen passen me meestal niet.

 4. Ik voel een enorme drang op komen om daar eens te gaan wandelen.
  Mooie foto’s natuurlijk weer.

 5. Dus dát is de oorsprong van ‘halve zolen’? Wordt die uitdrukking nog gebruikt, hee, halve zool!

 6. Ik vind de foto’s echt mooi, ik zal het eens aan mijn moeke laten zien. Die is nog geboren in Lage Zwaluwe.. of was het nou hoge… Mmmmmmmm.

  Love As always
  Di mario

 7. Super interessante wandeling om een frisse neus te halen met leuke foto’s en een stuk geschiedenis als je dieper graaft.Ik heb er erg vang enoten

 8. hé een bekende brug welk ik tegen kwam in ’18 tussen Nieuwkuijk en Poeldonk
  mooi gebied en ook mooi dat dit stuk geschiedenis bewaard is gebleven

 9. Daar wilde ik laatst gaan wandelen, maar toen bleek ik een route wat lager uitgezet te hebben. Maar dit ga ik nog een keer doen.

 10. Schitterende foto’s.
  Ik dacht even dat je een vos had gefotografeerd. Bij nader inzien blijkt het dus een hond in vossenkleur.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top