Wandelen in de Moerputten
Brabant,  Geschiedenis,  Natuur,  Wandelen

Wandelen in de Moerputten

Het was daags na die ietwat venijnige blog over dat gezellige Hollandse weer, toen het eindelijk weer eens droog en zonnig was. Vrij vlot besloten we in de auto te stappen om te gaan wandelen in de Moerputten, een natuurgebied bij Den Bosch met een bijzonder stukje industrieel erfgoed en modder, veel modder.

Moerputten
De Moerputten is een natura 2000 natuurgebied ten zuidwesten van ‘s-Hertogenbosch. Het gebied heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van de inundatiezone rond Den Bosch. Wat betekent dat het water verhoogd kon worden om vijanden buiten de stadspoorten te houden, wat tot 1942 gebeurd is. Het gebied is één van de weinig overgebleven laagveenmoerassen in Brabant en dankt zijn naam aan het Brabantse woord moeren, turf steken.

Langstraatspoorlijn
Toch zijn de Moerputten vooral bekend door een 600 meter lange spoorbrug die er te vinden is. Dit prachtige stukje industrieel erfgoed was in 1890 klaar. De Langstraatspoorlijn dankt zijn naam aan de Langstraat een door de Graaf van Holland aangelegde dijk in de streek rond Waalwijk, die zich uitstrekt van ‘s-Hertogenbosch en Geertruidenberg en het gebied tegen hoog water moest beschermen.

Halvezolen
De spoorlijn werd aangelegd voor de sterk toegenomen schoenenindustrie van deze regio (Waalwijk, Kaatsheuvel). Omdat de schoenverkopers met de trein naar Den Bosch gingen kreeg de lijn al snel de naam Halvezolenlijn mede doordat het nooit dubbelsporig is geworden. Helaas heeft de spoorlijn de tand des tijds niet doorstaan en is sinds 1950 gesloten, alleen het deel Oosterhout – Lage Zwaluwe is nog in gebruik voor vrachtvervoer.

Wandelen in de Moerputten
Dat ik geen wandelaar ben, dat is wel bekend. Toch wilde ik al een langere tijd eens naar deze brug toe. Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje over de bovengenoemde dijk lopen voor je de eerste contouren van de brug ziet. Ik fotografeerde de brug en toen die zo goed als leeg was waagde ik me eraan. Met flink wat hoogtevrees deed ik heel wat langer over die 600 meter lange natte, modderige brug dan de bedoeling was, maar genoot ook van het uitzicht en het lekkere weer
We vervolgden onze route en verlieten kort na de brug de dijk om via de voormalige turfweides en over vlonders terug te keren. Met weer genoeg zon op mijn bol en een berg modder tot ver boven mijn schoenen was ik ook wel weer even klaar met wandelen in de ModderMoerputten.

22 reacties