Bloggen

Blogtip: Waarom een persoonlijke pagina op je blog zo belangrijk is

Wanneer je met iemand praat verteld je iemand zonder woorden een heel verhaal. Je ziet in één oogopslag hoe oud iemand ongeveer is, welke kleding diegene draagt en waarschijnlijk kan je ook inschatten of het een man of vrouw is. Dat soort basale dingen moet iemand missen als er geen foto van jezelf en geen persoonlijke pagina op je blog staat. In deze blogtip leg ik dan ook uit waarom een ‘over jou’-pagina zo belangrijk is op je blog en hoe je privacy kan garanderen en toch dingen kan delen.

Wat is het doel van een persoonlijke pagina op een blog
Een over jou of persoonlijke pagina op je blog geeft je lezer een beeld van wie je bent. Zie het als een pagina waar je jezelf voorstelt. Met een foto maak je het compleet.

Vergeet even hoe vreemd het kan voelen om over jezelf te schrijven

Waarom een persoonlijke pagina op je blog zo belangrijk isWat moet er op een persoonlijke pagina staan?
Zie dit stukje tekst als een voorstelrondje maar dan uitgebreid. Dingen die zeker in zo’n tekst moeten staan is wie je bent met je naam, leeftijd, waar je woont, wie je date, je kinderen en wat je doet met daarin zowel werk als hobby. Niet alles hoeft exact uiteraard, maar iemand van 15 uit Rotterdam schrijft anders dan iemand van 67 uit Groningen, dat is de strekking.

Vervolgens schrijf je over de onderwerpen die je (veel) gebruikt, de dingen die je aan het hart gaan zou ook een goede insteek kunnen zijn. Een levensloopje waarbij je over de hoogtepunten, zoals trouwen kinderen krijgen enzovoorts schrijft, is ook een goed beginpunt. Schrijf vooral over hetgeen je leven compleet overhoop heeft gegooid (zeker als dat de reden van je blog is of qua onderwerpen aan bod komt).

Waarom je überhaupt ben gaan bloggen en wat je er eventueel mee wil bereiken is een goede als laatste deel van de tekst. Vergeet geen kopjes te gebruiken, degene die deze pagina aanklikt is misschien opzoek naar wie je bent of wie toch die Doezel is en heeft geen zin een hele tekst door te spitten.

Als bedrijf
Steeds meer bloggers zien hun blog als een bedrijf, ze staan ingeschreven bij de KVK, gaan samenwerkingen aan en zijn dus commerciëler. Als je (deels) moet leven van je blog, bedenk dan dat je op je persoonlijke pagina ook ervaringen van klanten neer kunt zetten en door kan verwijzen naar een pagina die gericht is op samenwerken met bedrijven. Is jouw blog een bedrijf, lees dan vooral hier verder.

Privacy
Uiteraard begrijp ik dat alles wat hierboven staat voor jou als blogger privacygevoelig kan worden ervaren, net zoals een foto van jezelf. Daarom is het een kwestie van je volger een beeld te geven. Geen foto delen is geen probleem dan is het een kwestie van de tekst duidelijk maken. Je hoeft bijvoorbeeld niet de plaatsnaam te delen, regio en zelfs provincie zijn prima. Behalve dat je voorzichtig bent met wat je over jezelf deelt, moet je dat zeker met de namen van anderen zijn. Begrijp dat alles wat je deelt, zelfs achter een slot, voor altijd online staat.
Maak daarom een goede afweging in wat je deelt en maak het vooral jouw stukje, met wat jij wil delen over jezelf.

Schrijf niet over jezelf in de derde persoon. Je schrijft je blogteksten ook zelf. Liesbeth begon haar blogcarrière in…klinkt raar.

Waarom een foto van jezelf delen waardevol is
Een foto verteld meer dan 1000 woorden, nou kan ik ze bij een selfie van mezelf er echt niet zoveel vertellen maar een foto verteld meer dan genoeg en dat niet elke blogger zijn gezicht aan de teksten op die blog willen plakken, dat begrijp ik. Daarom is het delen van een foto van jezelf de afweging waard.

Een onherkenbare foto maken voor je over jou pagina op je blog
Wil je niet door je fans gevolgd worden op straat, vergezel je over jou-pagina dan van een onherkenbare foto. Kijk eens door de foto’s waar je opstaat. Is er een silhouet foto bij? Zo’n foto kan je maken door jezelf (te laten fotograferen) voor een lichtbron. Denk maar aan de ondergaande zon of een raam overdag. Ook een foto van jezelf van een grotere afstand zou kunnen volstaan of een foto waarbij je met je rug naar de fotograaf staat. Op die manier voorzie je je volger alsnog van een beeld van jou zonder dat je per direct herkenbaar bent.

Krijg je veel dezelfde vragen? Maak dan ook een FAQ pagina om die te beantwoorden.

Waar zet je die pagina over jou pagina neer?
Het hangt van je blog af. In veel gevallen kan je een aparte pagina toevoegen aan het menu. Deze pagina kan je naar eigen keuze inrichten. Ook kan je in de zijbalk een foto van jezelf met een korte tekst zetten. Het hangt van de template van je blog af wat werkt en mooi is. En uiteraard ook van jouw als persoon.

Vergeet de boel niet af en toe op te frissen
In de meeste gevallen schrijf je als blogger je persoonlijke pagina als je net begint met bloggen. Zeker in die begin periode kan er een hoop veranderen alleen al qua onderwerpen of insteek van je blog. Zet voor jezelf een reminder dat je deze pagina eens in de zoveel tijd nakijkt.

Hebben jullie een persoonlijke pagina op je blog?