Volta Galvani: De kleurrijke wijk van Eindhoven

Volta Galvani

Volta Galvani: De kleurrijke wijk van Eindhoven

Al jaren heeft het Eindhovense Woensel-West een slechte naam. Ook een aflevering Probleemwijken van SBS6 wat er in 2005 aan besteedde heeft de wijk niet veel goeds gedaan. Toch is het absoluut de moeite waard dit tuindorp van Eindhoven eens te bezoeken want behalve de nog steeds aanwezige hoerenbuurt heeft deze wijk heel bijzondere kleurrijke nieuwbouw gekregen met Volta Galvani.

De problemen in de wijk Woensel-West ontstonden in de jaren 80 en 90. Van oorsprong was de wijk een echte arbeiders wijk. De Philipsfabrieken liggen dichtbij en net achter het spoor. Toen die dicht gingen kwamen veel mensen uit deze wijk zonder werk te zitten. Ze zochten nieuwe manieren om geld te verdienen en helaas was dat niet altijd legaal. Op het hoogtepunt van het dieptepunt zat er om de paar huizen wel een prostitutiepand en in de vele cafés ging meer over de toog dan alleen bier. Er volgde klachten en uiteindelijk hing de hele wijk vol camera’s. Je wilde er alleen wonen als je geen andere optie meer had.

De eerste bewoners mochten zelf de kleur uitkiezen

Volta Galvani
Dat kon niet langer zo doorgaan en dus ging de plaatselijke woningstichting in gesprek en werd er besloten in fases woningen af te breken. De Galvanistraat, een zijstraat van de Edisonstraat was als eerste aan de beurt. Het project wat Volta Galvani Eindhoven heette werd gerealiseerd in 2014 door architectenbureau Geurst & Schulze. De wijk is opgebouwd uit zowel huur- als koopwoningen en daarnaast is er duidelijk vooruit gedacht en kunnen zowel alleenstaande, studenten als gezinnen wonen in deze bijzondere huizen. Extra bijzonder was dat de eerste bewoners van de wijk de kleur van hun woning mochten kiezen, mits ze een andere kleur dan hun buren kozen.

De naam Volta Galvani is een duidelijk verwijzing naar de wijk wiens straatnamen verwijzen naar uitvinders en specifiek uitvinders die werkte met de lamp en stroom. Galvani vond het galvanisme uit, het samentrekken van een spier (hij gebruikt een kikkerpoot) door middel van stroom. Alessandro Volta vond door de uitvinding van Galvani, de batterij uit.

Jaren geleden fietste ik eens langs deze wijk en de doorkijk deed me meteen beseffen dat ik eens terug moest komen wanneer de lucht blauw was en ik meer tijd had. Het heeft jaren geduurd Woensel-West lag zelden op mijn route maar is eigenlijk het omrijden waard. Want zodra je die poort met verwijzing naar de gloeilamp onderdoor gaat, kom je op een heerlijke rustig binnenplein terecht, kleurrijk, Instagramwaardig en in niets meer wat het was. Maar als je dan toch benieuwd ben naar wat het was, ga dan met deze link van Google Streetview onder de poort door en kijk de foto’s om te zien hoe mooi het opgeknapt is.

37 thoughts on “Volta Galvani: De kleurrijke wijk van Eindhoven

 1. Ziet er goed uit, daar mag ook wel eens aandacht aan besteed worden.
  Ik wist niets van de verloedering daar, ik ken de plaats alleen als een van de Acht Zaligheden.

 2. Dat is een prachtig stukje NL. Een interessante geschiedenis, dergelijke toestanden kenden we in BE ook. Maar prachtig gerestaureerd en opgelost. Daar zou ik ook wel eens rondlopen.

 3. Ik wind dit werkelijk waar prachtig. Zo mooi kleurrijk. Het is bijna een ritje in de wagen waard om er zelf eens rond te banjeren.

 4. Wat mooie kleurrijke gebouwen zijn het.
  Ik zou alleen al voor dat naar daar gaan.

 5. Zier er helemaal top uit, moest ook aan die mevrouw denken die haar prachtig appelgroen geschilderde huis wit moet maken. Dit ziet er helemaal top uit, de wijk heb ik nooit bezocht in de tijd dat ik nog regelmatig in Eindhoven kwam. Jammer.

 6. Heel mooi al die verschillende kleuren. Ik kan er alleen maar vroljk door worden.
  Mooie foto’s en leuk om lezen hoor.

 7. Heel bijzonder al die verschillende kleuren.Het doet me denken aan Luxemburg waar ook alle huizen geschilderd zijn in verschillende kleure.n.Ik hou er wel daar eens te gaan rondkuieren

 8. Heerlijk die kleuren. Ik zou er zo kunnen wonen! Mooi blog. Fijn weekend!

 9. Het ziet er echt wel on-Nederlands uit. Letterlijk een kleurrijke buurt

 10. Wat leuk! Het lijkt wel een of andere vakantiebestemming. Ik houd daar wel van.

 11. Inderdaad is het een prachtig stukje wijk geworden. Ik heb er twee keer foto’s genomen omdat ik vooral de kleurstelling zo bijzonder vond. Ik had dit wijkje hier ook helemaal niet verwacht: een soort oase in een nog steeds architectonisch verrommelde omgeving. De naam wist ik niet, toen ik die zag op je weblog dacht ik aan iets Italiaans. Maar het heeft dus met elektriciteit te maken.

 12. Het doet me trouwens wel sterk denken aan een stukje Bospolder-Tussendijke.. Le Medi heet dat en heeft ook van die kleurtjes en van die boogpoorten. Dáár zijn dan aan de binnenkant van die bogen op de plafonds van die mooie oude tulpen geschilderd.
  Ken je het? je was laatst bij de Bospoldervos toch?

 13. En dan laatst die mevrouw (ben vergeten waar dat was) die haar huis niet groen mocht schilderen. Wat is dit dan een verademing! Echt heel mooi!

 14. Wat een leuke, interessante post. Ik ben gek op Google Earth. Wat bijzonder dat je eerst de “nieuwe” poort ziet met de kleurige huizen erachter en wanneer je erdoor heen “loopt” in de oude toestand terecht komt. Zijn er veel van de oorspronkelijke bewoners blijven wonen? Ik ben benieuwd wanneer Google Earth het update. Waar ik woon zijn delen van de stad al in de nieuwe situatie en aangrenzende delen nog de oude. Ik sla geregeld situaties op om te kunnen blijven zien hoe het was. Wat een organisatie moet dat zijn om dit allemaal over zo’n groot deel van de wereld te updaten.

 15. Wat een kleurenpracht. Ik vind het geweldig, maar ik denk dat ik er als ik er zelf zou wonen na een poosje toch een beetje gek van zou worden, al die ‘drukte’.

 16. Ik kende de wijk niet maar ben gek op kleur, en vraag me altijd af waarom Nederland zo saai beige moet zijn… prachtig is dit!

 17. Dat zijn toch de wijken waar je graag doorheen loopt of rijdt en dan om je heen kijkt.

  Love As always
  Di Mario

 18. Dat is inderdaad heel erg leuk opgeknapt.
  Brings back memories aan een tijd dat ik nog op een roze wolk dwarrelde.. De wijk dan, niet de kleuren. Want in die tijd waren alleen de bewoners kleurrijk … En dan heb ik het niet over huidskleur…

 19. het is omdat ik lees Eindhoven , ik dacht eerder aan het Caribisch gebied zo kleurrijk
  is het betaalbaar gebleven voor de oorspronkelijke bewoners ook
  je ziet het overal waar de werkgelegenheid verdween , kwam de armoede en verpaupering in de echte arbeiderswijken
  zal zo eens kijken hoe het was

 20. Ik denk dat die nieuwe manieren om geld te verdienen niet altijd legaal waren. Je schreef ‘illegaal’. ;-)
  Nog nooit van die wijk gehoord eerlijk gezegd. Het ziet er wel heel mooi uit!

 21. heel mooie serie en foto van deze wijk, prachtige kleurrijke plaatjes Liesbeth
  fijn dat de verhuizing helemaal gelukt is ?

Comments are closed.

Back To Top