Brabant Geschiedenis

Spoorlijn het Duitse Lijntje

De spoorlijn van Boxtel naar Wesel (Duitsland) ook wel Duits Lijntje genoemd was een 92,5 km lange spoorlijn die sinds 1950 niet meer in gebruik is voor personenvervoer en sinds 2004 ook niet meer voor goederenvervoer. De lijn vierde zijn hoogtepunt voor de Eerste Wereldoorlog, tijdens de oorlog viel het doek voor de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (de NBDS) die de lijn exploiteerde. In 1950 beëindigde de NS het personenvervoer en 1972 verdween ook het laatste goederenvervoer. Vanaf de jaren 60 werd het spoor in fases opgebroken maar gelukkig is er op sommige plaatsen nog wat te zien, zoals bij Liempde, Mill en Veghel.

Liempde
Onder de rook van Boxtel ligt een klein plaatsje genaamd Liempde. Met zo’n 4800 inwoners stelt het niet zo heel veel voor maar het heeft een typische Brabantse kern en ook van het Duitse Lijntje is nog veel te zien. Zo staan op verschillende plaatsen langs de lijn de stations nog, (omgebouwd tot huizen) en ligt hier zelfs het spoor nog langs de voortuin en is er na de overgang een monument.

Mill
Hoewel het Duitse Lijntje zijn hoogtepunt al gehad had, leefde deze lijn weer op tijdens het kortstondige treffen tussen de Nederlandse verdediging en de Duitse bezetter. Zij maakte handig gebruik van het Duitse Lijntje, kregen de brug van Gennep in handen en verraste de manschappen die bij Mill in de kazematten en loopgraven lagen. Hoewel de asperges (ijzeren versperringen) en mijnen klaarlagen kon er nog een Nederlandse trein komen. Vol bewondering keken ze naar de gepantserde trein die passeerden en realiseerde zich te laat dat nu de Peel-Raamstelling (de stelling die van Weert naar Grave liep) doorbroken was. Nederland was in oorlog, de manschappen in de nabij gelegen kazematten hebben de een hevige strijd gestreden maar inmiddels weten we dat die na enkele dagen voorbij was. De gepantserde trein reed zich op de terugweg kapot op de asperges. Tegenwoordig is er rond deze asperges een wandelroute uitgezet die ‘Sporen van de oorlog’ heet. Behalve kazematten is er een monument voor het Duitse Lijntje en is een deel, zoals op de foto’s te zien is, gereconstrueerd.

Veghel
Dat het Duitse Lijntje belangrijk kan zijn is zeker voor Veghel wel duidelijk geworden, zij danken hun haven aan de lijn. Alleen het traject van Boxtel naar Veghel werd nog tot 2005 gebruikt. De ongeveer 17,5 km lange rails werd eigenlijk nog door maar één gebruiker, CHV Veghel, gebruikt. Bijna dagelijks kwamen er voor dit bedrijf goederen uit Frankrijk per trein in Veghel aan. Nu is daar niets meer van over, hoewel er sprake is om het Duitse Lijntje weer nieuw leven in te blazen is daar alleen op speciale dagen iets van te merken. Want nabij wachtpost 19 staan een aantal treinen, waaronder een goederentrein uit de jaren 50, op de rails waar eens in de zoveel tijd nog mee wordt gereden. Helaas is op veel plaatsen niets meer van het Duitse Lijntje over. De sporen zijn verdwenen of onderbroken en dat is zonde want alleen al voor de geschiedenis zou het lijntje in leven gehouden moeten worden.