We leven 8 jaar geleden, ik fiets voor mijn plezier naar Arnhem en passeer de kazematten van Grave. Ik wist al dat ze af en toe open waren en was er van overtuigd dat ik ze binnenkort wel zou bezoeken. Het wordt september 2019 ik beloof een vrijwilliger terug te komen zonder Willys jeep. Het is 2024 bijna 5 jaar na die belofte en eindelijk heb ik eens een zondag aan het eind van de maand vrij. Ik barricadeer de datum, verspeel mijn camera de avond ervoor maar alsnog bezoek ik eindelijk de kazematten van Grave.
Kazematten
De jaren 30, Nederland was tot voorkort overtuigd van zijn neutrale instelling maar kan er niet langer onderuit, Nederland moet beschermd worden. In 1936 zijn de twee brug kazematten klaar, Noord en Zuid genaamd. Ze beschermen de brug door constante bewaking en wapens. Dit soort beveiliging was overal te vinden bij elke strategisch belangrijke locatie over het water.
De kazematten werden beschermd door de politie en niet door het leger. Sterker nog de manschappen werden achter gelaten daags na de Duitse inval. Het leger werd toen weggehaald en ingezet rond Holland.
Wilton-Fijenoord een Schiedams bedrijf repareert de brug van Grave
Uiteindelijk sta ik natuurlijk weer veel te veel ouwehoeren maar zowaar leer ik ook nog wat. Dat kazematten meerdere verdiepingen hebben en de kruitdampen werden afgevoerd door een aggregaat in de onderste bijvoorbeeld. De Graafse brug werd opgeblazen in de eerste oorlogsdagen en kort daarna gerepareerd door Wilton-Fijenoord een Schiedams bedrijf gespecialiseerd in scheepsbouw. Terecht is het opvallend dat een bedrijf (letterlijk) onder de rook van Rotterdam in die tijd ervoor kiest een brug in Grave te repareren. Rotterdam lag plat, de haven werd door de nazi’s beheerd veel werk zal er niet geweest zijn en zolang je mannen aan het werk houdt hoeven ze niet werkloos thuis te zitten of verplicht in Duitsland te werken, zeker de eerste tijd niet. Alle werven aan de Nieuwe Maas krimpen in hun personeelsbestand behalve Wilton-Fijenoord, na de oorlog wordt de directie opgepakt voor collaboratie.
Na vijf dagen oorlog is het hier net zo goed voorbij en worden de kazematten bevolkt door Duitsers. Dit tot Operatie Market Garden maar over die heroïsche overwinning schreef ik al eens. Bezoek de kazematten van Grave, ze zijn open als de vlag uithangt meestal de laatste zondag van de maand.
Joke says
Eens bezocht in FR. Jullie hebben die ook. Mooie foto’s en interessante docu.
Wij hebben nog heel wat bunkers in het dorp.
Aukje says
En die vrijwilliger maar wachten! :)
Nee, geintje, mooi stuk weer Liesbeth.
Kazematten, ander woord voor bunkers dus.
Nooit geweten.
Weer iets geleerd.
Naomi says
Nog nooit zoiets bezocht en ook weer wat geleerd in deze blog. Overigens wel ooit in Frankrijk in een bunker geweest, maar we wisten niet of dat was toegestaan of niet, dus dat was héél snel erin en er weer uit.
Sjoerd says
Hier vind je af en toe een verdwaalde bunker. Daar heb je het dan ook mee gehad. Alleen in Maastricht vind je nog kazematten. De laatste zijn er al vanaf de 18e eeuw.
Jan K. alias Afanja says
Die kazematten moeten behouden moet blijven als herinnering en als waarschuwing.
peter grey says
Goeie tip!
Mirjam Kakelbont says
Heel interessant, zo’n kazemat. Daar zou ik graag rondneuzen.
Juist doordat je zo met mensen ouwehoert, leer je ook veel. En zij weer van jou.
Driewerf hoera voor Wilton-Feijenoord.
Rianne says
Dit zijn van die gebouwen waarvan ik denk ‘interessant’ maar daar blijft het verder bij.
rietepietz says
Wie jou nog iets wil leren over dit onderwerp moet van hoge huizen komen, dat wéét ik. Het was kort geleden de dag van de bunkers, hier in de regio waren er ook div. te bezichtigen die normaal nooit open zijn.