Op naar 75 jaar bevrijding: Een bliksemactie bij Grave

Op naar 75 jaar bevrijding: Een bliksemactie bij Grave

Op naar 75 jaar bevrijding: Een bliksemactie bij Grave

Het is 17 september 1944 Operatie Market Garden begint. Duizenden parachutisten springen uit honderden Dakota’s om de bruggen van Lommel tot Arnhem te veroveren. Ook bij Grave springen parachutisten hoewel de lamp duidelijk brandde wachtte luitenant John Thompson en komt vlakbij de brug van Grave terecht. Op naar 75 jaar bevrijding: Een bliksemactie bij Grave.

Op naar 75 jaar bevrijding: Een bliksemactie bij GraveBridge 11 is ours!
Thompson komt met 15 parachutisten in de Mars en Wijthpolder, dichtbij de brug terecht. Zij krijgen het zuidelijke deel (Brabantzijde) onbeschadigd in handen. De Duitsers die in de kazemat bij de brug zaten werden overrompeld en hun kanon werd kapot geschoten. Eén van hen soldaat Jansen had de opdracht de brug op te blazen. Hij was een Duitser die net over de grens in Limburg een boerderij had. Aan het begin van de oorlog werd hij opgeroepen, hij heeft de Graafse brug nooit op willen blazen. Mede dankzij zijn weigering werd de brug kort daarna in zijn geheel veroverd. Trots ging dan ook het bericht rond; Bridge 11 is ours!

De Britten
En toen was het wachten op de Britten. De eerste verkenningswagen sjeesde al snel naar de brug, maar op 19 september reed de enorme colonne aan voertuigen dan ook echt over de veroverde brug. Hoe feestelijk dat ook was, verderop in Nijmegen was de brug nog niet veroverd. En nog een eindje verder werd bij de brug in Arnhem met smart gewacht op de Britten van het 30e legercorps.

We laten het mooie Brabant achter ons en genieten van de brug die in 2004 in bijzijn van zijn weduwe, de John S. Thompsonbrug werd genoemd naar de held die hem veroverde. De kazemat die bij de bestorming van de brug werd veroverd is tegenwoordig een museum waar dit jaar in september een groot kampement genaamd White Cider wordt opgebouwd. Op de evenementen, die er rondom de herdenking van Operatie Market Garden gepland staan, kom ik nog terug. Voorlopig verruilen we het mooie Brabant voor Gelderland en kijken even over onze schouder naar het prachtige Grave.

10 thoughts on “Op naar 75 jaar bevrijding: Een bliksemactie bij Grave

  1. Het is ook nog een mooie brug , het verhaal maakt hem natuurlijk bijzonder.

  2. Mooi zijn die stukjes herinneringen die je hier plaatst. Dank daarvoor…

  3. De brug en die parachute zijn we onlangs langs gekomen met onze wandel 2-daagse.
    Ik herkende hem gelijk. Erg leuk dat ik nu het precieze verhaal er achter lees bij jou.

  4. Het zijn monumenten waar we zuinig op moeten zijn, deze geschiedenis heeft ons de vrijheid gegeven. Hans

Comments are closed.

Back To Top