Een zonnesteek voorkomen: Hoe doe je dat?
Actueel

Een zonnesteek voorkomen: Hoe doe je dat?

Als je zoals ik, vatbaar bent voor een zonnesteek of hitteslag, leer je het vanzelf. Vorig jaar kotste ik me nog leeg na een warme dag en omdat ik dat niemand toewens deel ik met jullie. Een zonnesteek voorkomen: Hoe doe je dat?

Een zonnesteek voorkomenWat is een zonnesteek of hitteslag?
Een zonnesteek is een ziekte die volgt op een teveel aan warmte en straling op je hoofd (en nek!). Door warmte, zonnestraling en te weinig drinken raakt je lichaam uitgedroogd, hierdoor kan je niet meer zweten om af te koelen en raak je oververhit. De ziekteverschijndelen hiervan zijn hitteslag in milde vorm en zonnesteek in ernstige vorm. De laatste kan dodelijk zijn.

Symptomen
Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn de eerste symptomen dit wordt hitteslag genoemd. De lichaamstemperatuur kan zeer snel oplopen en vergis je niet zonnesteken kunnen dodelijk zijn. Boven de 42 graden kan het menselijk lichaam het niet meer aan en sterft de patiënt. Dit gebeurd niet alleen bij sporters, ook ouderen en kinderen zijn hier gevoeliger voor. Sufheid, een snelle hartslag, bleek zien en koorts zijn symptomen van een zonnesteek.

Meteen handelen
Bij beide is het van groot belang dat je direct handelt. Klinkt serieus maar dat is het ook. De stap tussen een hitteslag en een zonnesteek is klein. Haal of ga uit de zon. Neem een koude douche of leg natte lappen op je lichaam, een ventilator werkt ook. Veel drinken is net zo belangrijk.

Hoe kan je een zonnesteek of hitteslag voorkomen?
-Draag een t-shirts, pet, halsbedekking, zonnebril en drink minimaal twee liter water.
-Ben je gevoelig voor de hitteslag of een zonnesteek? Zoek het dan niet op! Ouderen en kinderen binnen houden is geen schande. Doe geen lichamelijke inspanning.
-Een sportdrankje of bouillon zijn goed om je zoutgehalte op pijl te houden
-Hou je huis koel. Bedek ramen, hou gordijnen en deur dicht. Vanaf ’s morgens vroeg al!
Hitteslag kan ook ontstaan in je slaap. Slaap in katoenen kleding en onder een katoenen laken en doe een ventilator zachtjes aan.

Een zonnesteek voorkomen is niet alleen belangrijk als je er vatbaar voor bent. Blijf met de temperaturen die voorspeld worden komende week uit de zon. Doe geen zwaar lichamelijk werk en blijf in de schaduw als je echt naar buiten moet. Je insmeren is belangrijk want ook de zonnestraling is enorm hoog. En let op je huisdieren ook zij hebben het warm.

21 reacties

 • Spontanity

  Gelukkig heb ik er geen last van, en ja, ik herinner het me nog van vorig jaar van jou.
  Ik doe weinig tot niets en blijf lekker binnen.
  Nou ja, lekker!!

 • Happy Hulk

  Dank voor de tips!

  Dus ik doe het helemaal fout.
  Heb namelijk zojuist de Zeister naturistenvereniging ‘Uit de kleren’ opgericht. (Lees mijn blog?)

  Ik leef deze dagen als een katachtige.
  Lui, Loom, Liggen.
  ’s Nachts jaag ik…………..meestal op muggen.

 • Nicole Orriëns

  Dat hitte nog levensbedreigend kan zijn ook in Nederland. Dankjewel voor de goede tips. Ik ben op het moment zo enorm blij dat ik de stap heb gezet om airco te kopen voor onze slaapkamer. De nachten zijn daardoor prima. Anders had ik volgens mij best hitteslag kunnen krijgen op onze zolderkamer.

 • rietepietz

  Gelukkig zijn wij er blijkbaar niet zo vatbaar voor maar we gebruiken natuurlijk wél het gezonde verstand.
  Wij zijn gewend eind van de middag in bad te gaan, als het heel warm is laten we dat bad niet leeglopen maar gaan voor we naar bed gaan nog even met de benen, of helemaal ,in dat bad zitten dat dan tot kamertemperatuur afgekoeld is. We slapen daar prima op.

 • Nicky

  Ohhh. Één keer gehad. Nadat ik in slaap gevallen was, liggend op mijn buik, bij een zwembad. De blaren op mijn schouders en zíek! Verschrikkelijk. Ik kijk goed uit en waarschuw anderen.

 • Rianne

  Ik heb zoń ding opgelopen in Nepal en liep’ś-nachts al kotsend bijna een ravijn in.
  Sindsdien let ik beter op…

  Owww. en dan ga ik nu mailen. Opdracht van Toet.

 • Henk Jonkvorst

  De klachten zijn voor mij gelukkig niet herkenbaar. Het werktempo ligt bij mij wel wat lager op dit soort dagen maar drinken doe ik dan weer des te meer

 • Louise

  Hele goede tips! Tnx :) Mijn konijntjes doen het tot nu toe prima in de hitte, maar morgen (dat is bij ons de warmste dag) hou ik thuis nog wel een oogje in het zeil.

 • schrijfselsvanmij

  Gelukkig drink ik het allerliefst water. Verder blijf ik lekker rustig, het liefst binnen, met ramen en deuren potdicht

 • Forever38.com

  Fijne tips, goed om bij stil te staan. Schrik er trouwens wel van dat hitteslag ook kan ontstaan tijdens je slaap !

 • Naomi

  Het lijkt me zó lastig als je last hebt van de warmte. Ik kan er gelukkig heel goed tegen, maar zelfs dan zitten er bruikbare tips tussen.

 • natuurfreak2

  Sorry door de reuma in mijn vingers en handen ontbreken er vaak letters en mijn bericht is vaak al weg voor ik het kan nallezen.moet zijn:ik ging vandaag niet op wandel

 • Karel

  ik ben het geheel met je eens
  zelf heb ik er geen last van gehad in mijn werkende leven ( zwaar lichamelijk werk buiten in weer en wind )
  en ook nu ben ik zo je waarschijnlijk wel weet eeuwig en altijd buiten in de vrije natuur
  maar de komende dagen , zoek zelfs ik het niet op

  niet ieder beroep kan daar rekening mee houden , kost hem/haar de baan :(

 • natuurfreak2

  Voor mij was het te warm.Ik gig vndaag niet op wandel maar bleef thuis in frisse omgeving en dronk veel