Actueel

Een zonnesteek voorkomen: Hoe doe je dat?

Als je zoals ik, vatbaar bent voor een zonnesteek of hitteslag, leer je het vanzelf. Vorig jaar kotste ik me nog leeg na een warme dag en omdat ik dat niemand toewens deel ik met jullie. Een zonnesteek voorkomen: Hoe doe je dat?

Een zonnesteek voorkomenWat is een zonnesteek of hitteslag?
Een zonnesteek is een ziekte die volgt op een teveel aan warmte en straling op je hoofd (en nek!). Door warmte, zonnestraling en te weinig drinken raakt je lichaam uitgedroogd, hierdoor kan je niet meer zweten om af te koelen en raak je oververhit. De ziekteverschijndelen hiervan zijn hitteslag in milde vorm en zonnesteek in ernstige vorm. De laatste kan dodelijk zijn.

Symptomen
Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn de eerste symptomen dit wordt hitteslag genoemd. De lichaamstemperatuur kan zeer snel oplopen en vergis je niet zonnesteken kunnen dodelijk zijn. Boven de 42 graden kan het menselijk lichaam het niet meer aan en sterft de patiënt. Dit gebeurd niet alleen bij sporters, ook ouderen en kinderen zijn hier gevoeliger voor. Sufheid, een snelle hartslag, bleek zien en koorts zijn symptomen van een zonnesteek.

Meteen handelen
Bij beide is het van groot belang dat je direct handelt. Klinkt serieus maar dat is het ook. De stap tussen een hitteslag en een zonnesteek is klein. Haal of ga uit de zon. Neem een koude douche of leg natte lappen op je lichaam, een ventilator werkt ook. Veel drinken is net zo belangrijk.

Hoe kan je een zonnesteek of hitteslag voorkomen?
-Draag een t-shirts, pet, halsbedekking, zonnebril en drink minimaal twee liter water.
-Ben je gevoelig voor de hitteslag of een zonnesteek? Zoek het dan niet op! Ouderen en kinderen binnen houden is geen schande. Doe geen lichamelijke inspanning.
-Een sportdrankje of bouillon zijn goed om je zoutgehalte op pijl te houden
-Hou je huis koel. Bedek ramen, hou gordijnen en deur dicht. Vanaf ’s morgens vroeg al!
Hitteslag kan ook ontstaan in je slaap. Slaap in katoenen kleding en onder een katoenen laken en doe een ventilator zachtjes aan.

Een zonnesteek voorkomen is niet alleen belangrijk als je er vatbaar voor bent. Blijf met de temperaturen die voorspeld worden komende week uit de zon. Doe geen zwaar lichamelijk werk en blijf in de schaduw als je echt naar buiten moet. Je insmeren is belangrijk want ook de zonnestraling is enorm hoog. En let op je huisdieren ook zij hebben het warm.