7 tips om IKEA te overleven

Ikea een hel? tips om Ikea te overleven

7 tips om IKEA te overleven

Als ik mensen vertel dat ik dol ben op IKEA en er regelmatig kom dan krijg ik vaak verbaasde blikken. Regelmatig hoor ik dat ze er wel eens wat halen. Maar meestal hoor ik mensen zeggen dat ze een hekel aan IKEA hebben en er helemaal nooit (meer willen) komen. De meest gehoorde klachten is toch wel dat je de hele winkel door moet lopen als je maar één ding nodig hebt, dat het er altijd druk is, dat de rijen bij de kassa zo lang zijn en dat die kasten alsnog een hoop kosten omdat je er ook je huwelijk mee op het spel zet en dan zijn ze nog niet eens thuis. Lees mijn 7 tips om IKEA te overleven en aan het einde weet jij alles over korte routes en snelle kassa’s.

De hele winkel door
Dat hoeft niet. Nee echt niet. Loop een beetje illegaal de kassa aan de verkeerde kant voorbij en je staat in het magazijn, op de website en in de app kan je de exacte locatie van je product vinden. Ook kan je het restaurant van IKEA altijd benaderen zonder eerst de winkel door te lopen. Vaak zit daar, naast een trap naar deel 2 van de winkel, ook een lift die meteen in de hal uitkomt. Die lift vinden is een kwestie van de roltrap naar de winkel niet te nemen! Uiteraard is IKEA ook niet dom, die lift is op de terugweg niet op te roepen. Maar met een beetje geduld sta je toch zo weer buiten. Als je van tevoren de IKEA gids/app doorbladert weet je wat er te vinden is en kan je gericht een lijstje maken waar het in het magazijn staat, hoef je ook de showroom niet door.

Ga met een lijstje en zonder mensen die graag shoppen

De app
Je gaat voor een paar dingen naar de winkel eenmaal daar blijkt de goede kleur er niet meer te zijn. We kennen het allemaal en daarom bedacht IKEA lang geleden al dat de voorraad op de website en app moest komen. Iedereen is fan van die potloodjes, ik heb van tevoren al een lijstje waar wat ligt. Zo kom je er ook achter als je iets nodig hebt wat beneden niet ligt. Mijn schoottafelkussen is er zo één.

Drukte
Als je je schoonmoeder kwijt moet, ga naar IKEA op een regenachtige zondag of met 2e paaskerstpinksterdag, succes verzekerd. Dat zijn dagen dat zelfs ik niet naar IKEA wil. Alhoewel ik moet bekennen dat ik eens een uur in één van die zalige stoelen heb zitten kijken hoe de eerste scheurtjes in de gemiddelde relatie ontstonden. Die drukte ontwijk je door buiten de spits te gaan. Buiten het weekend ’s morgens is het rustig. Heb je dan geen tijd ga dan vroeg op een zaterdag, net even na opening valt de drukte nog mee.

Gebruik de app daarin kan je zien of iets aanwezig is en waar het ligt

Verse Ikea balletjes in de bistro van IkeaRestaurant
Als mens zijn we gewend rechts te houden daarom sluiten de meeste mensen rechts aan bij het restaurant. Terwijl het linkerdeel ook open is en de warme maaltijden vaak ook gewoon heeft. Mocht je geen zin hebben in wachten, beneden in de bistro zijn tegenwoordig ook Zweedse balletjes te koop. Warm in een snelle verpakking maar ook in de diepvries voor thuis.

Afsnijden
De plattegronden die IKEA  braaf in de winkel aanlegt zijn niet gemaakt om te begrijpen. Zoals je misschien gemerkt hebt zijn het er ook steeds minder. Ze willen namelijk niet dat je de korte snelle route loopt. Jij wil dat wel, vergeet die plattegrond en kijk op de bordjes. Nader je het magazijn? Vergeet dan ook hier niet af te snijden, tenzij je hier nog dingen nodig hebt is er achter de stellingen soms een smal paadje, hier geen opstoppingen maar een zeer snelle weg naar de kassa’s.

Kijk eens links, vaak zijn die kassa’s een stuk rustiger.

Rijen bij de kassa
En die rijen, die zijn altijd lang. Meteen aansluiten is niet slim, kijk eerst eens of de kassa’s aan de uiteindes niet een stuk rustiger zijn. Want de meeste mensen lopen door het middenpad in het magazijn en kijken nergens naar. Ook zijn er zelfscankassa’s die schieten ook meer op dan de rest.

In het kort
Zorg dat je de tijd hebt dat voorkomt een heleboel stress. Maak van tevoren een lijstje op de website en in de app kan je opzoeken waar je iets kan vinden. Check ook meteen de voorraad. Controleer of de grote dozen die je mee wilt nemen in de auto passen. IKEA stuurt ook dingen op met de post en er is een bezorgservice die niet gratis is maar wel een hoop gesjouw scheelt. De showroom van IKEA is gemaakt om dingen uit te proberen, probeer alles uit voor je het koopt. Met de klantenpas van IKEA is de koffie gratis maar je mag spullen ook tot 100 dagen later weer terugbrengen. Vergeet Plundra niet, eens in de zoveel tijd houdt IKEA uitverkoop. En dan heb je nog het hoekje in het magazijn waar spullen goedkoop weg worden gedaan. Heb ik al eens een kastje vandaan gehaald die ik graag wilde en te lang mee gewacht had.

Hoewel IKEA niet altijd een fijne winkel is, zijn dit wel de beste tips om IKEA te overleven. 

25 thoughts on “7 tips om IKEA te overleven

 1. Ik vind het een prima winkel en wat zo ideaal is dat de kleuren van verschillende materialen altijd goed op elkaar sluiten. En tijdens een oppasdag is een 1 euro-ontbijt ideaal als tijdverdrijving. En al onze kleinkinderen dachten in het begin dat je daar alleen maar kon ontbijten :-)

 2. Ik kom met enige regelmaat bij de Ikea maar ga altijd tijdens de daluren, voor zover dit kan. We gaan ook vaak op de fiets. Dan kom je ook niet in de verleiding om iets mee te nemen. In het restaurant en bistro kom ik nooit. Daar kom ik niet voor. En ja, die shortcuts die ken ik zo langzamerhand wel. Maak daar vaak dankbaar gebruik van…

 3. Onlangs nog in Ikea geweest en inderdaad alles eerst gecheckt op de site. Toen we er waren, bleek er toch al wat uitverkocht, dus kunnen we nog eens terug, maar ik vind het niet erg. Ik loop er wel eens graag rond :-)

 4. Wat een heerlijke survivaltips!

  Ik ging vroeger graag naar Ikea Utrecht, op een doordeweekse ochtend. Nu is hij wel erg groot geworden en moet je je wandelschoenen aantrekken (zeker als je even niet geweest bent en de weg niet meer zo goed weet).

 5. Voor mij is die zaak ongeveer de hel op aarde. Maar af en toe moet je er heen om iets te halen dat elders kennelijk niet te koop is. Dan beginnen we met een ontbijtje en dan begint het me al te knellen. Al die mensen die net als wij een broodje en eitje naar binnen werken. Dan de zaak door. Ocveral langs voor ‘;je weet maar nooit’, die dingen opzoeken die we nodig (zouden) hebben en dan naar de stellingen waar dat spul moet liggen. Bij het laatste bezoek bleek dat de kasten die we uitzochten en op voorrraad moesten staan, natuurlijk niet op voorraad waren. Grrrrrr. Dan nog even door de koopjeshoek en dan langs de kassa. Waar het lijkt of alles gratis is. Echt…de Hel! Maar soms wel leuk spul….

 6. Nou, ik vind het ook heerlijk om naar Ikea te gaan hoor, ondanks dat ik er zonder auto nu moeilijker kom, is en blijft het een favoriete winkel.

 7. Dank je wel. Nu heb ik een goede reden die kant weer eens op te wandelen. De vegaballetjes laat ik voor wat ze zijn denk ik :-)

 8. Ze hebben ze ook met kip (in de vriezer) en vega. De vega varianten vind ik smerig, zit groente in niet mijn smaak. Maar heb gratis kunnen proeven werd er gewoon 1 op m’n bord bijgedaan. Als je benieuwd ben maar twijfelt, beneden in de bistro hebben ze warme in meeneemverpakking.

 9. Ja die balletjes zijn dolletjes. Ik laat de moeilijke kasten aan een ander over.

 10. Wat me vooral opvalt is dat die kids ongeveer op hetzelfde punt beginnen, oftewel ouders blijven te lang en ze betrekken hun kinderen er niet bij. Neem ze dan niet mee. Ik ben minder fan van de bistro, beetje ongezellig bij de deur, in Eindhoven is er naast het restaurant een speciale koffiebar met echt heel lekkere koffie. Moet je wel voor betalen. Maar je hoeft er niet voor in de rij te staan en ze hebben er ook taart en koek.

 11. Ik kom er niet heel vaak en verbaas me dat het echt altijd druk is. Ik vind het een prima winkel en neem altijd wel een en ander mee naar huis.

 12. Wij gaan regelmatig. Tijdens de daluren maar dat is vooral om niet in de file naar Brussel te staan. Krijsende kinderen hebben me daar nog niet gestoord.

 13. Ikea ligt op vijf minuten van mijn huis, we komen er regelmatig, maar nooit in de spits. Met regelmatig bedoel ik dan zo’n twee keer per jaar. Mijn dochter heeft daar een deel van haar kasten gekocht. (en pa heeft ze in elkaar gezet)

 14. Er is nog iets: de dolgedraaide, krijsende en als ongeleide projectielen rondrennenden k*tkinderen van allerhande migratie-achtergronden…

 15. Ik moet bekennen, ben er 1 keer geweest .Moet er een eind voor rijden over gevaarlijke weg.Neen bedankt.Vind wat ik nodig heb op gezelligere plekken dichtbij.

 16. Ik kom er niet vaak, heb er gewoon niets nodig. met Marion kwam ik er met enige regelmaat en ik jouw tips waren mij al bekend. Fijnne zaak voor een regenachtige dag met goede voorzieningen voor invaliden en moeders met kleine kinderen. Het restaurant is minder m’n ding al zijn de worstenbroodjes voorbij de kassa niet te versmaden, kosten habbekrats zijn en lekker zijn, net als het softijs.

 17. ik moet je eerlijk bekennen , ik was nog nooit bij een Ikea binnen
  maar als ik dit zo lees , een leuke manier om mensen te kijken :)

 18. We hebben hier de Leenbakker en de Jysk en weet ik veel, maar daar kom ik zeer zelden eigenlijk.

 19. Hier nog een Ikea-fan! De Zweedse balletjes lust ik niet, maar de koffie in de bistro is lekker. Ook probeer ik rustige dagen te kiezen… zeker niet in de schoolvakanties want dan zijn er teveel krijsende kinderen.

 20. Ikea staat vlakbij onze deur. Zo vaak gaan wij niet heen. Dan is lol af. Soms is het druk. Moet niet vooral voor de feestdagen gaan. Dan is het druk. Restaurant word ook al minder druk. Is wel achteruit gegaan. Bij ons is zoveel kassa open. Lange rijen valt wel mee. Je moet zeker zelf in elkaar zetten. Hele klus. Geen pretje.

 21. Ik moest lachen om de schoonmoeder en de scheurtjes in de relaties. Heel vaak kom in niet in Ikea, maar de onvermijdelijke Billy staat ook in mijn woonkamer en ik heb zelfs (!) een soort linnenkast in elkaar gemetseld, zo een met laden enzo, best ingewikkeld voor een volstrekte non-technicus als ik. Als ik er nog een zesde tip aan toe mag voegen (voor de metselaar van dienst in de inmiddels door ravijnen bedreigde relatie) – metsel alleen, laat je niet op de vingers kijken, lees goed en neem de tijd! Overigens Liesbeth, zijn die Zweedse balletjes lekker?

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top