Fototip: Mooie herfstfoto’s maken

Fototip: Mooie herfstfoto's maken

Fototip: Mooie herfstfoto’s maken

De herfst is het mooiste seizoen om te fotograferen, het licht, de kleuren en veranderingen je kan elke dag bezig zijn met dit seizoen en ook elke dag iets nieuws fotograferen. Lees hier mijn fototips en ga mooie herfstfoto’s maken!

De mooiste herfstkleuren zijn te zien in de laatste week van oktober en de eerste weken van november.

Fotograferen in het bos
Die veranderende kleuren in het bos het is aantrekkelijk en niks dan prachtig. Maar het bos mooi fotograferen, dat is wat anders. Juist omdat alles zo mooi is, is het een kwestie het goede plaatje te vinden. Bospaden werken vaak in foto’s omdat we graag de diepte inkijken ook in foto’s. Ook lichte foto’s werken erg goed.

Gouden uur
Sta vroeg op, het is de meest waardevolle tip die ik je kan geven. Kijk naar het weer en als er een heldere of enigszins mistige ochtend wordt voorspeld, sta vroeg op! Zorg dat je spullen klaar staan dat je accu’s geladen zijn. Het gouden uur is ongeveer een uur na zonsopkomst en begint ook ongeveer een uur voor zonsondergang.
Hoewel we met een beetje mazzel twee gouden uren per dag hebben raad ik toch die van ’s morgens vroeg aan. De rust en stilte en de ongerepte natuur zijn werkelijk geweldig om vast te leggen, ook in zwart wit spreekt dit vaak. En met een beetje geluk tref je nog wat mist en mag je genieten van de zonnestralen die erdoor komen.

Zet de witbalans van je camera op bewolkt, dit versterkte de warme kleuren.

Mistige dagen
Het vocht ligt op de weilanden, van de zon is niets te zien en het de kou slaat je om de oren zodra je maar even het raam open doet. Ja ik weet hoe het voelt en toch raad ik aan ook dan eens foto’s te gaan maken. Mist maakt de wereld klein, grote kans dat je heel verstilde platen kan maken waar je normaal altijd ruis in de achtergrond hebt. Lees vooral voor je gaat nog even mijn tips om mist te fotograferen:

7 ultieme tips om mist te fotograferen

Think outside the bos de herfst is ook mooi als achtergrond in dorpjes!

Paddenstoelen
Elk jaar kijk ik met liefde uit naar de eerste vliegenzwammen en elk jaar vind ik deze paddenstoel en de andere soorten een geweldig moment in het jaar. Ze horen bij de herfst en zijn heerlijk onderwerpen zeker als je ze op hun hoogte benadert. In mijn blogpost paddenstoelen fotograferen geef ik je mijn beste tips.

Rijen bomen en bospaden vol kleur maken aantrekkelijke foto’s.

Mensen fotograferen
Zeker met een fijn zonnetje en als de dag al even oud is ga je ze treffen, de mens. Hoewel wandelaars je foto’s danig kunnen verzieken vind ik een silhouet in de verte of foto’s van kastanjes zoekende kinderen vaak een verrijking in een herfstserie. De kleuren, het licht en de sfeer nodigen zelfs uit voor portretfotoshoots vaak geef het laagstaande licht een bepaalde (romantische) sfeer. Richt vooral je lens eens op de mens!

Fototip: Silhouet foto’s maken

Details
Van de week trof het me weer, hoe mooi details kunnen zijn. Ik fotografeerde druppels op spinnenwebben in een veld uitgeschoten asperges en verbaasde me over hoe fragiel mooi zulke dingen kunnen zijn. Maar het zijn niet alleen spinnenwebben, ook kastanjes nog in de bolster of eikels met een hoedjes er nog op zijn prachtig. Vergeet de details niet vast te leggen als is het maar een blaadje met een bijzondere tekening.

Werk tegen het licht in de lage zon, ook zonder het gouden uur, het geeft vaak een bijzondere sfeer.

Flatlays
De herfst brengt ons zoveel moois, van walnoten tot pompoenen maar ook het niet eetbare spul kan je foto’s aanvullen. Ik vind het heerlijk om stillevens van herfst spul te maken mijn cookiebanners zijn er een voorbeeld van maar ook in de natuur zelf kan je wat blaadjes en dergelijke bij elkaar leggen om een sfeervolle foto van te maken. Bedenk wel dat als je het echt wil laten lijken, dat je het zo echt mogelijk laat.

Handig om mee te nemen:
Reflectiescherm dat kan ook zilverfolie op een stuk karton zijn
Vuilniszak om op te leunen
Handschoenen zeker in de ochtend kan het koud zijn
Poetsdoekjes om je handen schoon te maken

Herfst pad

30 thoughts on “Fototip: Mooie herfstfoto’s maken

 1. Ik vond de herfst nooit een mooi seizoen, maar sinds ik meer ben gaan wandelen en mij ook meer bezig hou met fotograferen, heb ik de herfst echt ontdekt. Het is absoluut het meest fotogenieke seizoen. Nu alleen nog een keer de ‘moed’ te vinden om ’s ochtends vroeg op pad te gaan voor die betoverende foto’s tijdens het gouden uur. Je tips sla ik zeker even op, bedankt daarvoor!

 2. Bedenk op voorhand waar je heen wilt en doe een proefrondje want de kleuren zijn nog niet helemaal doorgedrongen.

 3. Prachtige foto’s weer! Dat vroeg opstaan blijft lastig voor zo’n nachtuil als ik. Maar ik ga het binnenkort toch proberen.

 4. Fijne tips en prachtige foto’s! Van de zomer ben ik een paar keer heel vroeg eropuit gegaan en zag de zon dan opkomen, ik was vaak verbaasd dat het een half uur/uur erna werkelijk nog zo schitterend eruit zag allemaal, nu snap ik waarom, door dat gouden uur!

 5. Dan ben je zelfs te vroeg duurt deze week tot ongeveer 08:45 uur. Voorlopig ben je prima op tijd.

 6. Tja vroeg opstaan is het probleem niet, het is nu zelfs nog donker als ik opsta, maar dan naar buiten gaan is weer een ander verhaal. Laten we maar ieder doen waar we goed in zijn, dat is voor jou dan prachtige foto’s maken. ;-)

 7. Het ziet er allemaal weer goed uit, om te smullen de foto’s. Ik ga er binnenkort maar eens op uit, ik krijg daar wel zin in na het zien van deze foto’s.

 8. Ja vooral als je tegen het licht in werkt zal je zien dat de mens een silhouet vormt.

 9. Leuke tip van die mensen! Ik houd ze dus altijd buiten beeld, want ik vind ze inderdaad foto’s verzieken, maar je hebt gelijk dat je ze op de juiste manier ook een mooie aanvulling van het beeld kunt laten zijn.

 10. Een bos hebben we hier niet echt, ja op het andere eiland. En vroeg opstaan doe ik al. Ik sta op als het nog donker is en half Nederland nog slaapt. Alleen heb ik dan andere dingen te doen dan foto’s maken.

 11. Wat een prachtige foto’s.
  Door de digitalisering heeft wel veel meer mogelijkheden om je foto in te stellen.
  Nu klik je makkelijker een foto, handige tips. Hans

 12. Stuk voor stuk prachtige herfstplaten.
  Hopelijk krijgen we hier in het noorden de zon de komende dagen ook weer wat meer te zien, want wat warm zonlicht is altijd welkom.

 13. En doekjes om je lens en eventuele filters droog te maken. De dauw/mist zet zich ook daarop.
  Mooie voorbeelden :-)
  En ik prefereer net als jij de zonsopgang. Veel rustiger. Verlaten zelfs, over het algemeen. Heerlijk.

 14. Mooie tips Liestbeth, nog een paar weekjes wachten en nog wat regenwater verder dan zijn de paddenstoelen ook het mooiste.

 15. Een goede herfstfoto draait voor mijn gevoel voor een belangrijk deel om licht en kleuren. Dat licht is soms zelfs midden op de dag al mooi. Je laat hier wel een prachtige herfstserie zien

 16. schitterende opnamen Liesbeth
  ben ik aan het eind van het lezen , ben ik alweer veel tips vergeten , zal ze opschrijven :)
  ik ben nooit laat op , maar sinds ik niet meer ” moet ” zelden vroeg de deur uit :)

Comments are closed.

Back To Top