Fototips: Paddenstoelen fotograferen

Halverwege augustus zag ik de eerste en nu na al die regen staat het bos er vol mee; paddenstoelen. Paddenstoelen fotograferen is één van mijn geliefde bezigheden in de herfst en omdat ik vast de enige niet ben deel ik mijn fototips.

Niet haasten
Ga op tijd weg en haast je niet. Paddenstoelen zijn klein en je loopt ze zo voorbij. Vaak zijn kleinere paddenstoelen niet zo goed zichtbaar door de bladeren waar ze nog onder vandaan moeten komen. Het geeft ze een schattig uiterlijk en dat is nou precies waarom je de tijd moet nemen. Dan loop je ze niet voorbij.

Twee vliegenzwammen tijdens het gouden uurDoor je knieën
Das toch wel een nadeel aan die dingen ze staan zo laag bij de grond. Tenzij je een kantelbaar scherm hebt zal je door de knieën moeten maar allicht is gewoon op de grond gaan zitten (of liggen!) een beter idee. Neem een opengeknipte vuilniszak mee om schoon te blijven.

Wees creatief
Een paddenstoel van bovenaf, dat hebben we inmiddels wel gezien. En hoewel het ook mijn favoriet is, de rood met witte stippen vliegenzwam is ook stuk gefotografeerd. Daarom wees creatief, werk tegen het licht in, fotografeer de onderkant, gebruik je groothoek èn macrolens. Want zowel met detail als met de omgeving kan je een hoop doen.

Storende elementen
Hoe mooi het in het bos ook is tijdens de herfst, bomen, takken en paden kunnen als storend worden ervaren in een foto. Hoewel ik niet van de natuur storen ben kan je wel de wat storende elementen weghalen. De ene keer is een blaadje minder mooi dan anders.
Let ook op de achtergrond èn je eigen schaduw! Als de zon lager staat heb je mooier licht, zeker tijdens het gouden uur kan je paddenstoelen prachtig fotograferen.

Technische instelling
In het bos heb je vaak met minder licht te maken, zet je iso wat hoger. Door die schaduw kunnen je foto’s ook koeler overkomen, niet per definitie verkeerd maar met je witbalans op bewolking zijn je foto’s wat warmer en sfeervoller.
Uiteraard wil je ook dat de paddenstoel uit je foto springt, fotografeer de paddenstoel met weinig scherptediepte. Geen spiegelreflex? Zorg voor een zo groot mogelijk afstand tussen de paddenstoel en de achtergrond. Een paddenstoel op een open plek. De achtergrond is dan veel minder storend.

Hulpmiddelen
Niet alleen een vuilniszak voor jezelf ook voor je foto’s kan je nog wat hulpmiddelen gebruiken. Velen weten inmiddels dat flitsen niet veel goeds doet voor je foto. Gebruik een zaklamp en richt die op je onderwerp of gebruik een reflectiescherm in de vorm van een stuk wit karton. Aluminiumfolie kan ook.

Periode
Paddenstoelen houden van een natte omgeving, de eerste zie je eind augustus al boven de grond, wacht dus niet tot de bomen kleuren. Daarom rest mij te zeggen, ga padenstoelen fotograferen!

20 Reacties op “Fototips: Paddenstoelen fotograferen

 1. Been there. Heb het al gehad met 2 wielrenners. Heb me aangeleerd als ik iemand hoor aankomen iig te bewegen. Scheelt voor de schrik.

 2. Goede tips, ……….. van die iso waarde, had ik gisteren aan moeten denken, toen ik paddenstoelen fotografeerde …. en ja, ik ben door de knieën gegaan, wel wat jammer dat de grond nog zeiknat was hahahaha

 3. k laat het gewoon aan jou over en geniet van jou foto’s, dan hoef ik niet door de knietjes en, wat lastiger is , weer overeind te komen;-)

 4. Ik moet meestal zoeken naar bossen met paddestoelen. Toch vaak 30-35 km rijden. Niet elk bos herbergt paddestoelen. Vroeger, toen ik nog dia’s schoot, ging ik er soms echt voor zitten, en dan waren de opnamen best fraai geslaagd. Toch weer eens wat extra moeite doen als ik dit zo lees…

 5. Wat een handige tips! Ga ik meteen even uitprinten als je het niet erg vind :) En absoluut prachtige foto’s. Mijn oud klasgenoot Jessie van Weert maakt ook van deze soort foto’s misschien interessant om haar werk eens te bekijken op Instagram.. Ik vind de foto’s altijd ontzettend mooi. haar naam is jvw_photography

 6. Die vuilniszak zit standaard in mijn rugzak… laat ik die nou de laatste keer vergeten zijn. Ik was na afloop z**knat.

 7. nu ik weet zeker dat ik het niet zo kan als jij :)
  prachtige foto’s zie ik hier en goede tips
  trof gister ook een hele mooie en voor mij een onbekende langs de weg , staat er goed op vind ik zelf
  geniet het mooie weer

 8. Fotograferen is voor jou een makkie, te zien aan de mooie plaatjes. Ook deze zijn het bekijken waard.
  Jammer genoeg heb ik het niet in de vingers, alle adviezen ten spijt. :-(

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mijn blog draait op cookies en koffie!

Cookiebanner country

Categorieën

Leesvoer:

Boek Cleo

Archief: