Fototips Herfst

Fototips: Paddenstoelen fotograferen

Halverwege augustus zag ik de eerste en nu na al die regen staat het bos er vol mee; paddenstoelen. Paddenstoelen fotograferen is één van mijn geliefde bezigheden in de herfst en omdat ik vast de enige niet ben deel ik mijn fototips.

Niet haasten
Ga op tijd weg en haast je niet. Paddenstoelen zijn klein en je loopt ze zo voorbij. Vaak zijn kleinere paddenstoelen niet zo goed zichtbaar door de bladeren waar ze nog onder vandaan moeten komen. Het geeft ze een schattig uiterlijk en dat is nou precies waarom je de tijd moet nemen. Dan loop je ze niet voorbij.

Twee vliegenzwammen tijdens het gouden uurDoor je knieën
Das toch wel een nadeel aan die dingen ze staan zo laag bij de grond. Tenzij je een kantelbaar scherm hebt zal je door de knieën moeten maar allicht is gewoon op de grond gaan zitten (of liggen!) een beter idee. Neem een opengeknipte vuilniszak mee om schoon te blijven.

Wees creatief
Een paddenstoel van bovenaf, dat hebben we inmiddels wel gezien. En hoewel het ook mijn favoriet is, de rood met witte stippen vliegenzwam is ook stuk gefotografeerd. Daarom wees creatief, werk tegen het licht in, fotografeer de onderkant, gebruik je groothoek èn macrolens. Want zowel met detail als met de omgeving kan je een hoop doen.

Storende elementen
Hoe mooi het in het bos ook is tijdens de herfst, bomen, takken en paden kunnen als storend worden ervaren in een foto. Hoewel ik niet van de natuur storen ben kan je wel de wat storende elementen weghalen. De ene keer is een blaadje minder mooi dan anders.
Let ook op de achtergrond èn je eigen schaduw! Als de zon lager staat heb je mooier licht, zeker tijdens het gouden uur kan je paddenstoelen prachtig fotograferen.

Technische instelling
In het bos heb je vaak met minder licht te maken, zet je iso wat hoger. Door die schaduw kunnen je foto’s ook koeler overkomen, niet per definitie verkeerd maar met je witbalans op bewolking zijn je foto’s wat warmer en sfeervoller.
Uiteraard wil je ook dat de paddenstoel uit je foto springt, fotografeer de paddenstoel met weinig scherptediepte. Geen spiegelreflex? Zorg voor een zo groot mogelijk afstand tussen de paddenstoel en de achtergrond. Een paddenstoel op een open plek. De achtergrond is dan veel minder storend.

Hulpmiddelen
Niet alleen een vuilniszak voor jezelf ook voor je foto’s kan je nog wat hulpmiddelen gebruiken. Velen weten inmiddels dat flitsen niet veel goeds doet voor je foto. Gebruik een zaklamp en richt die op je onderwerp of gebruik een reflectiescherm in de vorm van een stuk wit karton. Aluminiumfolie kan ook.

Periode
Paddenstoelen houden van een natte omgeving, de eerste zie je eind augustus al boven de grond, wacht dus niet tot de bomen kleuren. Daarom rest mij te zeggen, ga padenstoelen fotograferen!