De The Big Sheep Tour onderweg in Geldrop
Actueel Dieren

The Big Sheep Tour

Het gebeurd niet vaak, dat je in de stad een kudde schapen tegenkomt. Maar vorige week gebeurde het mij het wel. Ik wist namelijk dat The Big Sheep Tour gaande was. Een tour met het mij wel bekende schapenras, het Kempisch Heideschaap. De schaapskudde die ik al vaker fotografeerde terwijl ze op de Strabrechtse Heide bij Heeze liepen en die ik nu tegenkwam in Geldrop.

Het is een kudde van 700 schapen in totaal, maar dat is iets te groot om mee aan de wandel te gaan. Een herder, ruim 100 schapen, twee honden en nog wat hulpherders lopen voor me uit. En ze lopen flink door ik spring weer in de auto bij Frans met enige handigheid haalt hij de auto voor ons in en ik spring er weer uit. Ha! De eerste foto’s zijn een feit, want hoewel ik onderweg was om de aankomst van de schaapskudde in Geldrop te fotograferen krijg ik nu de kans om ze in een natuurlijk omgeving vast te leggen.

The Big Sheep Tour komt aan in GeldropDe herder, ziet eruit zoals je herder verwacht. Zijn stok is vervangen door een paraplu, maar een baard en dikke trui vergezellen hem samen met zijn twee honden. Af en toe schalt hij een naam en commando maar meestal nog fluit hij. Om hem heen plakken steeds weer dezelfde 4/5 schapen. Zodra hij één stap zet lopen die achter hem aan. En zoals het spreekwoord zegt volgen er meer. Ik praat met de herder die me verteld dat schapen wel degelijk op kleding letten, een wildvreemde met hesje en Border Collie daar lopen ze ook achteraan, tot hij ze roept. Dan weten ze weer precies bij wie ze horen.

De schaapskudde is begonnen aan de Big Sheep Tour om te vieren dat het 50 jaar geleden is dat het kempisch Heideschaap is teruggefokt. Overdag liep de herder met zijn schapen over de heide maar ’s avonds ging hij met hun onder de wol in de schaapskooi. De schapenmest was een prima voor op de landerijen. Maar er kwam kunstmest en de schapen stierven uit. Boswachters merkte dat de heide verdween, de grond vergraste en er begonnen boompjes op te groeien. En schapen lusten graag gras, maar eten nog veel meer. Brandnetels en berenklauw, dat lusten ze ook. Hierop werd besloten de schapen terug te halen en omdat de groep maar blijft groeien is er geld nodig voor een nieuwe schaapskooi.

Inmiddels weet de herder de weg weer, later hoorde ik dat zijn kaart was weggewaaid, ik krijg steeds meer respect voor hem, anderhalve week geleden toen hij aan de wandel ging met zijn kudde, toen liepen we nog in korte broek, nu waaien we uit ons hempie. En weet je; de hedertjes lagen bij nachte…dat klopt de herder slaapt in een tent bij zijn dieren. Maar de schapen die hebben er geen last van, die geven niks om regen of wind. Terwijl ik met hun herder praat, schuren ze met hun natte vacht langs me heen, nieuwsgierig zijn ze en fotogeniek. Zeker als ze door voor mij zo bekende straten lopen en straks weer op de Strabrechtse Heide, waar ze helemaal thuis horen.

De schapen van de The Big Sheep Tour

14 thoughts on “The Big Sheep Tour

 1. Mooi he, zo’n schaapskudde ……….. hier in Rotterdam hebben we een stadskudde. Op Zuid, maar ook regelmatig rond het Kralingse Bos, verplaatst de herder zijn kudde gewoon lopend over straat van het ene grasveld naar het andere ……… dat spaart de gemeente geld voor grasmaaiers en de herder levert het eten voor zijn kudde op. En ik? ik geniet ervan.

 2. Tell me, sheeplover!

  Wij hadden om de boerderij altijd een schaap lopen, die wij kochten als potlam. Dat betekende zelf groot brengen met de fles totdat ze gras begonnen te eten, zodat mijn vader het erf niet meer hoefde te maaien. Heel veel plezier van beleefd in mijn jeugd. Blij als er een kwam in het voorjaar, huilen als hij wegging in het najaar.

 3. mogge Liesbeth
  die heb je prachtig te pakken met je camera
  ik zie gelukkig ook vaak schaapskuddes met de herder en de honden , het blijft een pracht om te zien

 4. Prachtige plaatjes alweer. Ik mag er graag naar kijken. De herder zien we hier vaak aan het werk met zijn schaapjes. Mooi om te zien. En het gras is in een mum van tijd weer kort op de dijk.

 5. Prachtige foto die laatste , en ja schapen worden tegenwoordig weer veel vaker ingezet om te begrazen.Ook hier in een Rijswijk worden ze ingezet om de berenklauw te “bestrijden” in het Elsenburger bos.

Comments are closed.

Back To Top