Scheveningen
Trippie,  Zuid-Holland

Dagje Scheveningen

Met de vakantie en warme dagen achter ons vond ik het weer eens tijd om naar het strand te gaan. Werd ook wel weer eens tijd voor een dagje Scheveningen want de laatste keer dat ik er was, was de Pier nog niet verbouwd.

Scheveningen dorp
Met beter weer dan voorspeld stapte ik uit de tram naast het theater. In plaats van direct naar het strand te gaan wilde ik eerst door Scheveningen zelf wandelen. Want hoe gek is het, dat ik al jaren op het strand, de boulevard en de pier kom maar geen idee heb van de rest van het dorp. Als ik eerlijk beken moet ik zeggen dat het wat tegenviel, na een museumbezoek waar ik nog op terugkom liep ik een beetje op de gok richting de winkelstraat. Een beetje een achtergebleven winkelstraatje passeerde ik waar ze met een enkele bezoeker en een hoop bijbehorend volk een feestje probeerde te maken. Het lukte niet erg, niet vreemd ook, ik ruik de zee, voel de herfst en zie zwarte piet.

Winkelstraat
Uiteindelijk vond ik de winkelstraat, via de appie en de subway was ik heel wat goedkoper uit dan op de boulevard. Ik slenterde de straat door, veel gewone winkels en hier en daar wat bijzonders. Gaaf is zo’n winkel waar je altijd wel iets leuks vind. Bijna tegen de boulevard aangeplakt zit een bedrijf wat fietsen in alle soorten en maten verhuurd. Voor mij geen ov-fiets op Scheveningen, hoewel het prima te fietsen is vanaf Den Haag CS, weet ik hoeveel je moet lopen in de duinen. Met drie versnellingen gaat het allemaal al een stuk fijner. Ik fietste een paar uur rond, genoot van het zonnetje op een bankje en besloot met zonsondergang naar de Pier te gaan.

Uitzicht vanaf het reuzenrad van ScheveningenDe Pier
De Pier ken ik nog uit de tijd dat de gamehal nog niet was afgebrand, dat die veredelde duiventil nog achter het vandervalk stond en dat alle planken op het bovendek verplinterd waren. Een dag voor de sluiting bezocht ik de Pier nog maar sindsdien was ik er niet meer geweest. En wat een verschil! De complete benedenverdieping is voorzien van restaurantjes met terrassen, je kan er gamen, er zijn nog steeds winkeltjes en waar ooit een gamehal affikte staat nu een enorm reuzenrad.

Reuzenrad
En daar wilde ik in. Ik durf namelijk niet in dat soort dingen, hihahoogtevrees heb ik maar ik kan ook genieten van een goed uitzicht en dus zette ik door. De wachtrij was lang maar eenmaal een beetje bekomen zat ik toch wel lekker in dat zacht schommelende bakkie. De zon ging onder, ik rook de zee, ik was maar een heel klein beetje schijtbang en ik miste Frans. Niks voor hem de dagjes weg die ik doe, maar een kwartier (volgens mij kreeg ik een extra rondje) over de zee staren met de zonsondergang, dat is iets wat je moet delen. Allereerst maar met jullie, want dat ik op Scheveningen blijf komen, dat staat wel vast.

21 reacties

 • Yova

  Leuk dat je ook naar Scheveningen bent geweest. De pier ben ik beetje bang voor. Toch gedaan. Hoogte vind ik maar niks aan. Je bent toch ingegaan in reuzenrad. Knap gedaan. Brrr…. Mooie foto’s.

 • meninggever

  Ik ken Scheveningen vanuit het verleden beter dan vanuit het nu. Kom er eigenlijk nooit. Zit hem ook in het feit dat heel Den Haag er voor ligt en je lang bezig bent om er te komen….Goed verslag!

 • minoesjka2

  Leuk blogje, …………. en dan in eens besef ik me dat ik de pier ook nog niet gezien hebt nadat ie opgeknapt is ………. wordt dus ook voor mij tijd om een dagje Scheveningen te gaan doen.

 • Sjoerd

  Het is al mooi dat ze de pier op deze wijze hebben kunnen behouden. Superfoto’s, alleen al daarom zou je gaan. Wij eten tegenwoordig ook vaker bij de subway. Als je ergens anders gaat ben je gauw een hoop geld kwijt.

 • rietepietz

  Ik begrijp dat het oude Scheveningen je tegenviel, ik zeg al heel lang dat ik niet begrijp wat een toerist nog in Scheveningen zoekt, de Keizerstraar ( zo heet die winkelstraat) is zeker niet meer wat het geweest is. In het pand waar héél vroeger een weeshuis was ( de gevelsteen moet er nog zitten) zat héél erg lang de drukkerij waar Henk en ik nu nog werken. Sinds een jaar of 10 is die verplaatst naar een mini bedrijventerreintje vlak achter de boulevard, dicht bij de haven. Je hád ons dus zomaar tegen het lijf kunnen lopen want we hebben vorige week veel gewerkt en maken dan ook vaak een ommetje over de boulevard.

 • AnneMarie

  Mooie foto’s weer. Ik heb ook een blog over Scheveningen achter de boulevard klaarstaan maar die gaat eigenlijk over beleven Scheveningen bij mooi weer . Moet dus maar even wachten tot volgend jaar. Wel bijzonder dat wij bijna de zelfde steden of plaatsen bezoeken en daar dan over bloggen. ?????

 • John

  Ik hou van de zee. Gelukkig maar anders woonde ik verkeerd. De foto van de tram vind ik er een om in te lijsten. Mooi dus.
  Winkelstraten bezoek ik nergens. Lijkt toch allemaal op elkaar.

 • fietszwerver

  ja soms trekt het strand en de duinen mij ook , Scheveningen deed ik de laatste paar jaar geregeld aan
  het oude dorp is echt niet meer wat het ooit was , maar waar is dat het nog wel
  laatste maal dat ik er was , was de pier bijna afgeschreven als bouwval , dus wie weet die kant weer eens op
  mooie foto’s zijn lokkend :)

 • fialas

  Prachtig blogje, achter mijn scherm rook ik de zee. Aandoenlijk, dat bescheiden kerktorentje. de mooiste foto’s van mijn leven heb ik gemaakt van de Scheveningse zee bij laagstaande winterzon.