7 ultieme tips om mist te fotograferen

7 ultieme tips om mist te fotograferen

7 ultieme tips om mist te fotograferen

Mist, het is één van de mooiste en tegelijk één van de vreselijkste dingen om te fotograferen. Het is nat, je ziet niks, de zon komt er soms niet door, je krijgt het er koud van en als je mazzel hebt zijn al je foto’s te donker. Om je op weg te helpen deel ik de 7 ultieme tips om mist te fotograferen.

Fotoserie: Lente in de mistWaar en wanneer
Mist ontstaat wanneer de dag/ en nachttemperatuur grote verschillen laten zien. ’s Morgens en ’s avonds rond zonsop- en ondergang heb je dus meer kans op mist. Plaatsen waar sneller mist te zien is, is in de buurt van water. Hou dat in gedachte als je een mooie locatie zoekt om te fotograferen. Om mist mooi vast te leggen hoef je allereerst niet in de mist te staan. Denk maar aan bergen waar een pluk mist omheen hangt. Soms ligt de mist op een weiland of tussen de bomen gebruik een zoomlens om het dichterbij te halen. Loop je er heen dan zla je zien dat de mist waarschijnlijk verdwijnt of niet dichterbij lijkt te komen.

ISO omhoog
Hou in gedachte dat mist grauw en grijs is maar de camera door de lichte kleur ervan denkt dat er veel licht is. Overbelicht je foto´s een paar stops en je zal zien dat het er op de camera al beter uit ziet. Werk je met je (compact) camera op automatisch zet dan in ieder geval de flits uit, mist bestaat uit kleine druppeltjes die het flitslicht gaan weerkaatsen. Je hebt er echt helemaal niks aan. Daarnaast kan je de standaard instelling op bewolkt zetten om zo dicht mogelijk bij goede foto´s te komen. Een statief met afstandbediening kan je ook helpen. Mist komt altijd grijzig op je foto, gebruik het histogram van je camera om over- en onderbelichting te voorkomen.

Doekje mee
Kleine druppeltjes, ik zei het al. En ze plakken overal aan, neem dus vooral een doekje mee om je objectief droog te houden en denk ook aan jezelf. Een langere tijd in de mist betekend dat je kletsnat kan worden. Al bibberend maak je helaas geen goede foto´s. Zeker als het buiten koud is, is het van belang dat je je camera op temperatuur laat komen. Neem die niet mee een verwarmde kamer in maar laat die even in een koele ruimte van je huis. Je voorkomt hiermee dat er condens in de camera ontstaat.

Zonnestralen
Steeds als het mistig is hoop ik erop, de zon die de mist doorklieft en van die prachtige zonnestralen laat zien. Zonnestralen in de mist zijn erg mooi te fotograferen in een natuurlijke omgeving. Denk daarbij aan het licht dat ook door boomblad gebroken wordt. Deze lichtstralen worden overigens zonneharpen genoemd en je herkent ze op de foto bovenaan.

Onderwerp
Een weglopend pad, een vaag silhouet om een foto niet vlak te laten lijken, een onderwerp in de foto zeer belangrijk. Zet het prominent in beeld om het contrast langzaam te zien verdwijnen in de achtergrond. Spoorrails, een rijtje bomen, een verdwijnend pad of silhouetten zijn allemaal goede onderwerpen. Maar je zal zien dat mist het wonderlijke effect heeft alles mooier te maken, juist doordat het minder goed zichtbaar is. Kijk maar naar de mistfoto gemaakt op het strand van Hoek van Holland. En vergeet macrofotografie niet, mist blijft alleen hangen als het windstil is en dat zijn toevallig ook de goede omstandigheden om lekker dichtbij foto’s te maken. Druppels bijvoorbeeld.

Teveel mist
Het is heel goed mogelijk dat de mist zo dik is dat je amper een hand voor ogen ziet. Zeker als je de locatie kent waar je bent is het de moeite waard even te wachten. Want zodra de mist optrekt veranderd de situatie. Wie weet zie je opeens een prachtige foto terwijl de mist nog net even dat lelijke gebouw bedekt in je foto. Overigens kan je door mist ook verdwalen, ben je op een onbekende locatie? Denk dan vooral aan je eigen veiligheid.

Nabewerking
Hoe je ook je best doet, mistfoto’s hebben nabewerking nodig. Ze zijn altijd grauwer dan het werkelijk was en waarschijnlijk moet je ook het contrast nog iets verhogen. En vergeet niet, mistfoto’s doen het ook goed in zwart wit. Zo dit waren ze dan, mijn 7 ultieme tips om mist te fotograferen maar ik heb nog een laatste. Oefening baart kunst!

21 thoughts on “7 ultieme tips om mist te fotograferen

 1. Ja ik zag dat idd. Super het werkt handiger en ziet er mooier uit.

 2. Ik ga het niet eens proberen;-) Ben sowieso weinig buiten om te wandelen als er mist hangt dus dat is geen opoffering. Maar je doet vast veel mensen een plezier met de tips, ik ben nog steeds blij met je tips over het galerijgebruik, je hebt wel gezien dat ik dat nu af en toe gebruik.

 3. Prachtige foto’s! Bedankt om je tips te delen, ik ga eraan denken volgende keer ik mist zie.

 4. Handige tips. Ik fotografeer eigenlijk nooit met mist maar als ik jouw foto’s bekijk dan wordt het hoog tijd. Mooi hoor.

 5. Vooral het toepassen van een tandje extra belichting is belangrijk. Met fotograferen in mist op de automatische camerapiloot ga je zeker de mist in :) Prima tips

 6. Sommige van de tips zijn zo vanzelfsprekend dat je er gewoon niet aan denkt.
  Ik bedoel dit dus heel positief.
  In de zin van: ‘dat ik daar nu zelf niet aan denk.’

 7. Ik had er nooit zo bij stilgestaan maar mist is eigenlijk best heel bijzonder. Ik vind het op de foto’s tenminste echt prachtig.

 8. Ik fotografeer al een poosje en ben begonnen met een compact gewoon blijven oefenen.

 9. De tips zijn bemoedigend. De bijgevoegde foto’s ontmoedigend.. Wat een prachtexemplaren heb je weer gemaakt…

 10. Prachtige foto’s schotel je ons weer voor. Voor de liefhebber zijn je tips vast heel waardevol.
  Zelf trek ik er niet snel op uit in de mist.

 11. Het zijn prachtige opnamen, ze zijn inspirerend.
  Voor een goede foto moet je de tijd nemen. Hans

 12. Prachtige sfeervolle opnames, Liesbeth!
  Heel mooi vastgelegd…
  Lieve groetjes, Anna ?

 13. Prachtige foto’s weer! En een doekje voor de lens zou ik nooit aan denken, maar is inderdaad wel heel erg handig!

Comments are closed.

Back To Top