Heel wat onbekender dan Operatie Market Garden maar toch ook bepaald geen kleine slag, is de Slag bij Overloon die ook wel Operatie Aintree genoemd wordt. Deze slag werd gevoerd tussen 30 september en 18 oktober 1944 en was qua omvang vergelijkbaar met de Slag om Arnhem maar is maar bij weinig mensen bekend.
Slag bij Overloon
Hoewel de geallieerden veel verliezen hadden geleden na Market Garden was het moraal nog niet gebroken. Nog tijdens Operatie Market Garden trekken de Duitsers zich terug net voorbij Helmond in de Rips. Deze linie, gelegen tussen de corridor en de Duitse grens, zou nieuw frontgebied worden. De Engelsen hadden namelijk al snel Gemert en Deurne in handen en trokken op om het bevrijdde deel breder te maken. De Duitsers waren net op tijd weg uit de bossen om in Overloon hun linie op te richten.
Evacueren
Op 27 september, net na Operatie Market Garden, worden de bewoners van Overloon en nabijgelegen kleinere dorpen opgeroepen te evacueren. Hoewel een Duits bevel moeten de bewoners achteraf blij zijn geweest te moeten vertrekken want die nacht worden de eerste granaten op Overloon afgevuurd. De vluchtelingen, zo’n 3000, worden opgevangen in Venray. De kelders van kloosters en ziekenhuizen zitten overvol.
Optrekken naar Venlo
Hoewel de eerste beschietingen Brits zijn, komen als snel de Amerikanen op het strijdtoneel. Zij denken dat ze in twee dagen Venlo kunnen bereiken. De bruggen bij Venlo zijn nog intact en net na deze stad ligt het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland. Een mooie plek om door te stoten, maar zover komt het niet. De Amerikanen verlaten het strijdtoneel en worden afgelost door de Britten.
Gevechten om een beek
Net na Overloon ligt nu nog de Loobeek een smal water breed genoeg om tanks niet over te kunnen sturen. Daarbij was de grond toch te nat voor zulk zwaar materieel. Helaas lag het gebied bij deze beek vol met mijnen. Met veel moeite werd er een brug geslagen over de beek maar de tanks kwamen meteen vast te zitten. Door de hevige regenval was de beek buiten zijn oevers getreden en lagen er zelfs mijnen in de beek. Door de vele doden kleurde de beek rood en werd Bloedbeek genoemd.
Sherman Crab
De Britten hadden een Sherman Crab, een Shermantank met mijnenveger ervoor. Helaas kon deze weinig uithalen, er wordt nog altijd gesproken over een tankslag tijdens deze operatie, maar door het beperkte aantal tanks is daar nooit sprake van geweest. Eén van de Sherman Crab tanks staat in Oorlogsmuseum Overloon. Een groot deel van het museum gaat over deze slag. Op 18 oktober was de Slag om Overloon voorbij, er werd niet doorgestoten naar Duitsland, maar Venray was vrij. Overloon ook, maar er was niets meer van het dorp over.
Wat gebeurde er na Operatie Market Garden
Het moge duidelijk zijn, er gebeurde enorm veel na deze operatie. Maar waarom is de Slag bij Overloon dan niet zo bekend? Aan de ene kant denk ik dat dat komt door het veel kleinere gebied waar het plaatsvond. Hier geen heldhaftige parachutisten, maar een groep Amerikanen die de strijd opgeeft, een club Lucky Seventh die zware verliezen lijdt en de strijd overlaat aan de Britten. Daarbij wordt er niet doorgestoten Duitsland in maar staakt men het oorlogsgeweld voorlopig bij Venray. De oorlog is nog niet voorbij en wat er rest voor de mensen is meer oorlog en voor een deel het opbouwen van hun huis en leven.
meninggever says
In het fraaie museum Overloon kreeg ik een audio-visuele presentatie voorgeschoteld (aparte ruimte onder het museum)waarin duidelijk werd dat de inwoners van Overloon, veelal boerengezinnen, tijdens deze slag in kelders weggedoken trachtten om de ellende te overleven. Toen de boel was afgelopen en de geallieerden verder getrokken waren, en die inwoners boven grond kwamen bleek dat alles was weggevaagd door de gevechten. Moet toch heftig zijn geweest dunkt me. Als je die omgeving nu ziet, liefelijk en fraai, is dat nauwelijks voorstelbaar… Nederland kent wel meer plekken waar meer strijd en schade was door WO2 dan je indertijd door de geschiedschrijving leerde….Blijft contronterend…
Mack says
Easy company. Lieutanant Winters.
Rianne says
Venray, Venlo, Overloon. Voor veel mensen in Nederland plaatsnamen die, in tegenstelling tot Arnhem, hen niets zeggen. Niet weten waar deze plaatsen liggen. Dat zal meespelen in het nauwelijks bekend zijn van de slag. Hoewel er hier in de regio ook weinig aandacht aan besteed wordt. Zelfs Limburg doet mee aan dit negeren…
VillaSappho says
Het museum is vrijwel meteen na de oorlog ontstaan, ze hebben de achtergebleven goederen naar binnen geschoven denk ik zo.
Nicky says
Ik kende het verhaal wel (maar niet zo uitgebreid als jij) door het museum dat daar is. Rare zin, eigenlijk. Want dat museum is daar natuurlijk niet voor niets. Indrukwekkend verhaal weer.
Zo simpel is dan geluk says
Interessant om te lezen. Dit verhaal kende ik inderdaad niet.
rietepietz says
Nee dat wist ik ook niet maar ik weet om véél minder over de oorlog dan jij. Het is allemaal te trurig voor woorden.
Suskeblogt says
Altijd leuk een bezoek aan zo’n museum. Leer je weer iets over dat verleden.
mizzD says
Was in 1971 hehe.. denk echt dat het flink veranderd is! Maar ik heb meer met voertuigen dan met ander oorlogstuig hoor! :-)
Naomi says
Ik heb jaren gelede het museum bezocht, maar gek genoeg kan ik me niet herinneren dat er ook iets verteld werd over de Slag bij Overloon. Jammer, want het is een Slag die zeker de aandacht verdient, als ik het zo lees.
logbankje says
Wil al langere tijd het museum bezoeken, het heeft mijn interesse. Hans
VillaSappho says
Het zal vooral meer geworden zijn maar ook als je niet zoveel met voertuigen hebt, ga je je er vermaken.
mizzD says
Echt héél lang geleden eens in dat museum geweest.. weet er niet veel meer van, maar het is volgens mij ook helemaal veranderd ondertussen.
Jeanne van Sjannesblog says
Zonder deze slag was ik er niet geweest! Mijn moeder moest evacueren van Blerick naar de peel en leerde daar mijn vader kennen! Nu moet ik toch echt eens naar dat museum toe in Overloon!
VillaSappho says
Wat mooi dat je naar hem vernoemd bent en dat je zijn verhaal kent.
Sjoerd says
Mooi verhaal Liesbeth. Het doet me iedere keer denken aan de verhalen van mijn opa met zijn zonen. Na zijn gevangenneming en transport stopte de trein halverwege Duitsland, Duitsland was verslagen en hij kon 400 km te voet naar huis. Ik ben naar hem vernoemd…
די מריו says
Lang geleden ben ik daar ook geweest. In het museum. Ik was onder de indruk wat ze daar allemaal verzameld hadden.
Love as always
Di Mario
Karel says
ja daar is erg gevochten , je noemt de Rips waar ik door wandelde
genoeg nog uit die tijd terug te vinden o.a de radar systemen
ja zinloze oorlog , maar zijn ze dat niet allemaal
VillaSappho says
Ja door de geallieerden, niet alleen artillerie maar ook luchtaanvallen.
willyfotoblog says
een vergeten slag maar het oorlogsgeweld was er niet minder om
een verwoest dorp… (door de geallieerden ?..
of het zinloze van de oorlog
prettige avond