Langs de Diefdijk praktisch tegen de A2 bij Culemborg staat een bunker die in de Tweede Wereldoorlog diende als groepsschuilplaats. In 2010 is de bunker als onderdeel van een kunstproject doorgezaagd en geeft nu een bijzondere kijk op de geschiedenis die deze locatie rijk is.
Diefdijk, grens en waterlinie ineen
De Diefdijk is goed te zien vanaf de A2 en vormt een 23 kilometer lange binnendijk die de Betuwe moet beschermen bij wateroverlast. De dijk werd in 1277 aangelegd en is sinds de 19e eeuw onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie vormde een verdedigingslijn van Muiden tot de Biesbosch en werd gebruikt om een enkele kilometers breed stuk land te inunderen bij ongewenst bezoek. In de Tweede Wereldoorlog bleek dit ongewenste bezoek, wat met vliegtuigen en parachutisten kwam, niet bepaald onder de indruk van deze verdediging.
Tegenwoordig horen de waterlinie en alle bijbehorende onderdelen tot Unesco werelderfgoed.
Bunker 599
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog maakte Nederland zich ondanks vermeende neutraliteit op voor bescherming van het land en bouwde vele bunkers. Bunker 599 is er daar één van maar is absoluut niet de enige bunker langs de Diefdijk. Sterker nog de oorlog haalde de bouw van de bunkers in, een aantal bunkers is nooit afgemaakt.
Inundatiehoogte
In 2010 werd bunker en groepsschuilplaats 599 doorgezaagd, Atelier de Lyon en ontwerpbureau RAAAF voerde het bizarre idee uit. Geen sinecure een simpele blik om de dikke muren laat zien hoe sterk maar ook hoe klein zo’n bunker van binnen is. De muren van wel een meter dik boden bescherming maar maakten ook een benauwde ruimte. Als mens voel je je nietig als je over het pad door de bunker loopt zeker als je je bedenkt dat de aan het pad gelegen palen geen plaats zijn om een bootje aan te leggen. Die palen geven namelijk aan hoe hoog het water zou staan als het land onder water gezet zou worden, de zogenaamde inundatiehoogte.
Rijksmonument
Dat we in Nederland een geschiedenis kennen van het verminken van monumenten en niet alleen dat ook een periode hebben gekend van zoveel mogelijk slopen, zorgt dat we tegenwoordig anders naar monumenten kijken. Tenzij het een oude bunker is, want hoeveel van die honderden bunkers langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn niet totaal begroeid of zinken langzaam weg?
Het doorzagen van bunker 599 heeft daarom alsnog iets bijzonders gebracht, de bunker is daarna een Rijksmonument geworden!
Maar denk niet dat al deze geschiedenis een reden is om de doorgezaagde bunker niet te bezoeken. De bunker is een unieke en fotogenieke locatie aan de rand van een natuurgebied en onderdeel van verschillende wandelroutes. Het is een bijzondere plek en zeker een bezoek waard.
Zo simpel is dan geluk says
Heel bijzonder!
Hier in de omgeving heb je volgens mij elk jaar een open bunker dag en dan kan je de bunkers bezoeken. Sommige zijn sowieso altijd wel toegankelijk.
Judy says
Ongelooflijk hoe ze dat gedaan hebben. En het resultaat is prachtig!
Nicky says
Oh, wat bijzonder, zeg! Het ziet er heel apart uit.
Edward McDunn says
Dat is wel héél bijzonder, het was mij niet bekend hoor.
Dimario says
Wat bijzonder om daar te zijn. Ik was een paar jaar geleden bij het Verscholen Dorp nabij Vierhouten, ik voel dat de geschiedenis door me heen stromen.
Love As Always
Dimario
Mrs. T. says
Daar had ik nog nooit van gehoord. Wat interessant!
Hans says
Wel een bijzonder bouw werk is het zo.
Het doorzagen is een lastige klus geweest, lijkt mij. Hans
Bertie says
Nooit geweten. Heel apart, zou ik wel eens willen zien. (Maar er niet in durven).
Sjoerd says
Whauw, heel bijzonder kunstwerk is het geworden. Dank je dat je dat onder de aandacht brengt.
rietepietz says
Het laat inderdaad duidelijk zién hoe dik de wanden van een bunker zijn, De complexen zijn daardoor zoveel groter dan je kunt zien als je er binnen bent. Hoe donker het er binnen is heb ik zelf al eens mogen ervaren . In een bunker complex dat jarenlang het domein was van de BB , het is groot en had de mogelijkheid om zelf stroom op te wekken met fietsen. Ik weet niet of je het kent het ligt hier dicht bij Rijswijk en is 1x in de maand toegankelijk.
www. museum beschermingbevolking
Naomi says
Heel bijzonder om te zien. Lijkt me zeker een bezoekje waard.
Karel says
ja die is zeker bijzonder en staat op m’n lijstje , was er enkele malen in de buurt
nu misschien net dat extra zetje :)
Jan K. alias Afanja says
Mooi stukje geschiedenis en mooi dat die bunker zo wordt gebruikt en behouden.
Deborah says
“Mooie” les geschiedenis!!
Koffie Digitalix says
Ondanks dat-ie doorgezaagd is krijg ik spontaan een aanval van claustrofobie.
Matroos Beek says
Heel bijzonder en indrukwekkend!
Marylou says
Wat een leerrijke post. Nog nooit gehoord over van een doogezaagde bunker.
Best heel interessant