Wat ik tegenkwam in boeken 3

Wat ik tegenkwam in boeken 3

Wat ik tegenkwam in boeken 3

Een boek herbergt niet alleen een verhaal opgeschreven in letters en zinnen maar meer dan eens een hele andere wereld. Soms ruw verstoord door een ezelsoor of door een krantenknipsel die je kippenvel bezorgt. Sinds een tijd heb ik de gewoonte boeken door te bladeren in de hoop geld te vinden, dat zou leuk zijn, maar ook andere dingen gebruikt als boekenlegger trekken mijn aandacht. In wat ik tegenkwam in boeken 3, deel ik wederom de bijzondere en opvallende dingen die ik in boeken vond.

Stempel als beloning
Als kind al las ik veel en graag en was elke woensdagmiddag in de bibliotheek te vinden. Een geel met zwarte boodschappentas sjouwde ik de straat uit, het was te dichtbij om te fietsen. Levendig herinner ik me dat ik een special aantekening had en ook boeken van de volwassenafdeling mocht lenen. De dames achter de balie moesten het boek goedkeuren wat meestal met een glimlach werd gedaan, de datumstempel was de bekroning van mijn toestemming een week erna kwam het boek gelezen terug.

Krantenknipsels in boeken
Meer dan eens tref ik krantenknipsels aan in boeken, zo’n knipsel bracht me ertoe wat ik tegenkwam in boeken te beginnen en ik ben dan ook al heel wat knipsels tegengekomen. Meestal een attentie dat een boek binnenkort te koop is zelden tref ik ze vastgeplakt aan. Dit boek, een groot boek over Anne Frank, kende ik al maar kocht ik puur om deze krantenknipsels. Inmiddels weten we dat echtpaar Hartog toch niet verraders van Anne Frank zijn. En het onderste, 50 jaar vrij staat er op zijn kop te lezen, volgend jaar is het 80 jaar.

Reislustig boekenelastiek 
Het viel me allerzins op dat elastiek maar het zat rond een ander boek dan deze. Voor even heb ik het gebruikt maar ik gebruik al zeer lang mijn eigen elastiek als boekenlegger en stuurde het mee met een door mij niet gelezen thriller. Overigens geeft de uitgeverij de elastieken uit bij hun jeugdthrillers wat ik niet wist toen ik het toevallig ook met een kinderboek meestuurde. Toen ik daags erna nog een boek in die minibieb zette was zowel het boek als het elastiek op reis gegaan.

Trouwfoto van onbekenden
Enigszins verbaasd keek ik wel toen in het boek wat ik uiteindelijk kocht een trouwfoto bleek te steken. Het is overduidelijk een nogal retro foto gezien de kleding en het afschuwelijk haarstukje wat ze de bruid hebben aangedaan. Tegenwoordig worden dit soort inderhaast geprinte attenties ook niet meer uitgedeeld. Helaas ok op de achterkant geen enkele informatie behalve “93. mei 080”. Dat het in een boek terecht is gekomen over iemands laatste lente zegt hoop ik niets over het huwelijk.

15 thoughts on “Wat ik tegenkwam in boeken 3

 1. Lief, die trouwfoto! Helemaal opgepoetst, fancy auto en dan lekker in de bagger gaan staan om het romantische bos op de achtergrond te krijgen. En het onderste deel expres leeg laten voor tekst, daar is goed over nagedacht door de fotograaf. Ik vind het een knap stel, hopelijk kijken ze samen gelukkig terug op hun mooie dag.

 2. Wat bijzonder weer! Ik herinner me ineens dat ik vroeger een bordeauxrode (nep?) leren boekenlegger had. Met franjes eraan. Daar heb ik al zeker veertig jaar niet meer aan gedacht! Misschien zit-ie ook nog ergens tussen een boek…

 3. Er zijn boeken die geheimen bewaren, je hebt het bewijs.
  De stempelkaart van de bieb heb ik ook in een aantal boeken, de boeken zijn of niet ingeleverd of uit de bieb verwijderd. Hans

 4. Je kunt inderdaad van alles aantreffen in boeken. Meestal wordt het gewoon vergeten om het eruit te halen. Aantekeningen ben ik geloof ik het meeste tegengekomen.

 5. 080 is het oude netnummer van Nijmegen. Geen idee of daarmee iets wordt verhelderd. Ik denk het eigenlijk niet. :-) Ik moet nu wel denken aan de haarstukjes voor mannen die in de jaren 70 populair waren. Nu scheren veel jongere en kalende mannen hun hoofd helemaal kaal, toen werd de bedreigde plek verstopt onder een pruikje, dat wel eens opwaaide in een warme julibries, zodat de vrouwen opwaaiende zomerjurken hadden en mannen opwaaiende haarstukjes.

 6. Ik vind nooit wat in boeken. Logisch, ik koop ze of nieuw of mee uit een minibieb.

 7. Lijkt me altijd weer verrassend om iets in een boek te vinden. Tja een huwelijk uit 1993, misschien een kans van 1 op 3 dat het huwelijk nog in een huwelijk is. zou dus dit jaar 30 jaar zijn maar volgens mij vallen er grote gaten na de 50 en 60 jarige huwelijke.

 8. Dat zijn weer leuke vondsten. En die trouwfoto is inderdaad een oudje.
  Ik vond hier pas een boekenlegger, gemaakt door een kleinkind ‘voor lieve oma’. Die oma zal best balen, dacht ik, dat ze haar boekenlegger kwijt is…

 9. Ik vind die zijkant van dat ene boek ook wel mooi gemaakt.
  Die trouwfoto.. Die is echt oud…

  Love As Always
  Dimario

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top