Dingen die ik tegen kwam in boeken
Boeken en films

Dingen die ik tegen kwam in boeken

Eén van de leukste dingen aan tweedehands boeken is dat je dingen tegen kan komen in boeken. Ik ben al hele dure rekeningen tegengekomen van eveneens dure hotels maar toen ik laatst een we heel luguber krantenknipsel uit een stapel boeken zag dwarrelen wist ik dat ik de bijzondere dingen maar eens moest gaan bewaren.

De lugubere boekenlegger
Ik sjouwde net op een redelijk onhandige manier een stapel boeken naar de kast toen dat uiteraard niet goed ging en ik eindigde met een stapel boeken op bed en een enkeling op de grond. Geen gewonden gevallen maar vrijwel meteen viel mijn oog op een beetje mottig krantenknipseltje. Uit een klein onderzoek blijkt dit krantenknipsel uit 1983 en is een verdachte opgepakt. Over berechting heb ik niets kunnen vinden.

Dewey
Boeken over katten vind ik de beste tussendoortjes die er bestaan maar pas toen ik dit boek bijna in een minibieb zette zag ik pas hoe leuk dit boek echt is. Hoewel ik voorgaande boek over Dewey verslonden heb, weet ik dus niet of daar ook zo’n verrassing instond.

Katten
En om even bij katten te blijven ik keek alweer een kattenboek in en zag het stickervel met hello kitty stickers. Dit soort stickers zou je verwachten in een kinderboek want hoewel de meeste kattenboeken luchtig geschreven zijn, is dit boek toch echt meer literatuur dan dat je het voor zou lezen aan een kind.

Persoonlijke bericht
Meer dan eens tref ik voorin in boeken een persoonlijk bericht aan. Soms amper leesbaar en soms zo persoonlijk dat ik me afvraag of het boek wel in een kringloop terecht had moeten komen. Vaak nog zijn de simpele berichten nog het liefste maar ooit zag ik een bijna nieuw boek met zo’n bericht en wist ik ah deze liefde was over. Dat was vast niet aan de hand bij dit bericht en ook niet bij dat gedicht wat van Piet kwam.

Anne in een boek
Hoewel ik er wel even aan gedacht heb, ben ik nu niet opeens in de kringloop alle boeken aan het doorbladeren. Het was dan ook puur toeval dat ik het boek over de Bielski’s zag en de kaart van Anne Frank aantrof. Ik hou van dat soort toeval en het boek zou sowieso meegaan maar toen ik die kaart aantrof wist ik dat ik nog wel meer bijzondere dingen tegen wil komen in boeken.

22 reacties

 • hemelsgroen

  Ik snap je, het maakt een boek extra bijzonder. Gek he, die heel persoonlijke berichtjes, dat die er niet uitgehaald worden. Op de markt worden ook wel oude familie fotoalbums verkocht, vind ik ook curieus.

 • Cor

  Waar tweedehandsboeken niet al goed voor zijn, ze kunnen de mooiste vondsten opleveren. Nooit zo bekeken. Leuk!

 • Giovanna Jansen

  Wat een leuke vondsten (behalve die krantenknipsel met lugubere moord dan). Ik vond een keer in een bibliotheekboek een prachtige natuur boekenlegger met foto van een wadloper, die gebruik ik nog steeds met veel plezier.

 • Willie

  Ik denk dat vooral de kaart van Anne Frank je het meeste aansprak of bijzonder was. Maar wel erg leuk om ook allemaal krantenknipsels tegen te komen.

 • Naomi

  Leuk om dit soort dingen te ‘verzamelen’ voor een blog. Die katten in de hoek van de pagina moeten je maar net opvallen. Ik blader nooit zo snel door een boek, dus ik denk dat ik het niet gezien had.
  Ik zet overigens ook altijd iets in boeken die ik koop of krijg, maar voor ik ze naar een minibieb of kringloop breng, knip ik die pagina er dan toch uit…

 • Judy

  Mooie vondsten. Zo vond ik laatst een briefje van mijn grootvader aan mijn moeder toen ze klein was. In een geërfd boekje. Niet een kringloopvondst.

 • rietepietz

  Wat origineel dat “poezenhoekje” in dat poezenboek. Een boek waar een opdracht in staat zou ik nooit wegdoen. Bonnetjes blijken heel vaak als boekenlegger gebruikt te worden, die vond ik ook wel eens.

 • Mijnnikonenik

  Heerlijk is dat toch om verrassingen aan te treffen in boeken. Wat leuk. Als ik een boek als geschenk geef, schrijf ik er ook altijd iets in. Waar het terecht komt later weet je nooit.

 • Ferrara

  Interessant onderwerp. Zelf heb ik de gewoonte de gelezen boeken uit te schudden voor ik ze in de gleuf bij de bieb stop. Ben namelijk dol op mooie/bijzondere boekenleggers en dus bang ze kwijt te raken. Overigens gebruik ik ook wel een AH-bonnetje als het zo uitkomt.

 • Nicky

  Jij doet goede vondsten! Dat knipseltje is bizar. Ik heb al veel verschillende boekenleggers gevonden. Verder eigenlijk niets bijzonders. Hoewel ik ooit wel een bonnetje vond van de bibliotheek in Amsterdam. En dan de vestiging waar ik vroeger altijd heen ging. Dat vond ik wel lollig.

 • Edward McDunn

  Altijd weer spannend of je iets zal aantreffen, bijvoorbeeld een staatslot waar de honderdduizend op is gevallen, en ze vergeten zijn het te innen.

 • Karel

  ja altijd leuk iets tegen te komen , wij deden vroeger boomblaadjes en bloemen in de boeken , dus toen ik een jaar of 15 terug alle boeken van m’n ouders weg ging doen , velen nog naar broers , anderen naar de kringloop en weer anderen bij het oud papier , kwam ik ook nog weer veel van ons jeugd tegen in de vorm van blaadjes en bloempjes