Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzeg

Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzeg

Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzeg

Nu denken een aantal van jullie; ‘omdat je omkomt in de boeken daarom’. Dat is maar gedeeltelijk waar. Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzeg, gaat over mijn liefde voor lezen en hoe ik aan mijn boeken kom.

Corona slaat toe
Net voor de bibliotheken voor de eerste keer sloten haalde ik nog een flinke stapel boeken helaas bleek dit niet genoeg. Zeker niet toen mijn bibliotheek nog net een week langer dan landelijk dicht bleef. Alleen vrijwilligers ‘in dienst’ en zelfs geen mogelijkheid om te reserveren. Dat kwam de week erna pas. Ik ging naar de kringloop en kocht een stapel boeken tevens ruilde wat ik gelezen had in een minibieb. De openingstijden verruimde zich en mensen ontlopen werd weer makkelijker, tot de vakantie toen de bibliotheek maar 6 uur open was per week.

Boeken reserveren
Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzegDat het tijdens de tweede golf mogelijk was boeken te reserveren kwam ik pas te weten toen ik de website bezocht om mijn abonnement op te zeggen. Tegelijk zag ik dat van al mijn (soms al maanden!) gereserveerde boeken er diverse aanwezig waren maar dat ik ze wel opnieuw moest reserveren. Ik kon een mail krijgen om in te leveren, maar zonder een reserveringsmail mocht ik me nog niet eens melden aan de balie. Wat later ook niet waar bleek omdat ze tassen van bepaalde genres klaar hadden staan. Overigens ook zinloos, mijn genre zat er niet bij.

Toevallig hield ik in 2020 ook bij welke boeken en hoeveel ik er las. Het aantal viel me zelfs nog tegen, maar gaf me we het inzicht wat ik nodig had. Ik neem namelijk standaard het duurste abonnement omdat ik niet gebonden wil zijn aan een maximaal aantal boeken per jaar. Dan ga ik twijfelen en zodra je dat aantal nadert moet je een nieuw abonnement kopen. Helaas loopt het onbeperkte abonnement tegen de 60 euro en dat vind ik best veel geld. Zeker voor de service.

Bibliotheek Rotterdam is goedkoper dan mijn bibliotheek!

Ik keek via bibliotheek.nl eens rond en zag tot mijn verbazing dat mijn bibliotheek duurder is dan bijvoorbeeld Helmond en ook duurder dan Rotterdam. Uiteraard zijn dat filialen met meer leden, maar ook de omliggende dorpen zijn een stuk goedkoper. Ik vind een euro bijbetalen voor een toptitel namelijk geen probleem maar maximaal 75 boeken binnen een abonnement lenen, wel.
In Rotterdam is zelfs het goedkopere abonnement onbeperkt, alleen het aantal wat je mee mag nemen is 10  in plaats van 20. Met de bibliotheek waar ik gastlener ben scheelt het qua abonnement zomaar even ruim €15,50 voor een vergelijkbaar abonnement! Alleen is de afstand naar dat filiaal gewoon net te ver.

Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzeg
Ik zei netjes op tijd mijn abonnement op die ze 2 maanden te vroeg blokkeerde. Maanden die ik wel betaald had. Dus liet ik het ongedaan maken. In die twee maanden las ik nog zoveel mogelijk boeken en bracht ze met liefde weer terug. Ik spaar geen boeken maar heb wel graag een voorraadje. Ook de kringloop is niet altijd een oplossing, want ook daar vind ik de boeken best prijzig worden. Het hield me bezig, maar ik vond mijn oplossing en heb inmiddels een collectie boeken waar de gemiddelde jaloers op is en voor minstens een jaar aan leesvoer. En mocht ik toch nog te kort komen dan ruil ik er wel een paar in een minibieb.

32 thoughts on “Waarom ik mijn bibliotheek abonnement opzeg

 1. Ik herlees mijn blogpost en zie deze reactie, zal zeker onthouden dat dit in België wel goed geregeld is. Ik zou nooit boeken kopen als ik 25 euro per jaar betaal. Dat is zo weinig daar moet gewoon een goede subsidie vanuit jullie staat bijzitten. Daar mag je best reclame voor maken ja!

 2. Ziek he, terwijl de abonnementen voor kinderen tot 18 gratis zijn. Dat betalen de volwassenen.

 3. De tijd dat bibliotheken een landelijk iets was, en beschikbaar moest zijn voor iedereen, ligt al lang achter ons. Nu is het een willekeur aan zelfbedachte regels en afhankelijkheid van budgetten van de gemeente. Zo jammer. En maar klagen dat laaggeletterdheid weer om zich heen grijpt.

 4. Jammer dat je opgezegd hebt. En ik begrijp dat wel. Zelf heb ik wel een abonnement, maar ik leen lang niet zo veel boeken als jij. Veel boeken die ik lees koop ik gewoon of krijg ik via een mini-bieb. Mocht de bibliotheek eindelijk een andere manier dan die Adobe-manier aanbieden, dan zou ik er misschien wel e-books gaan lenen. Ik blijf wel lid, omdat ik de bibliotheek een fantastische uitvinding vind. Ik wil dit in ieder geval blijven steunen.

 5. Ik hou van de bibliotheek. Ben er nu 1 jaar niet geweest. Maar voor Corora tientallen jaren met veel plezier. Straks ga ik er weer fijn naar toe. Verheug me nu al. Heb zelf ook kasten vol boeken. Die ben ik bezig nu allemaal weer eens te lezen. is ook fijn.

 6. Logische afwegingen. Hier viel niet veel op te zeggen, de bieb werd gewoon opgeheven. We kunnen wel naar de grote aan het IJ in de stad, wat inhoudt dat we dan met het OV of wandelend een uur onderweg zijn. Nee, dan maar langs bij de evt. KLW’s die op afspraak open zijn…

 7. Wij zijn fervente gebruikers van de bibliotheek, maar begrijp je redeneringen wel. De service is vaak kruk en als je dan nog zo veel moet betalen is het helemaal vervelend. Ik vind het sowieso eigenlijk vreemd dat de bibliotheken zo regionaal eigen regels hebben, terwijl dit toch gewoon landelijk goed geregeld zou moeten zijn.

 8. Ik ben al een jaar of tien geen lid meer. Eigenlijk sinds ik naar Amsterdam verhuisde. Ik vond de ‘grote bieb’ in Amsterdam prachtig maar té mooi en té groot. Wel een mooi uitzicht. Dat dan weer wel. Was natuurlijk veel te imponerend voor zo’n provinciaaltje als ik 😂 De buurtbieb vond ik weer te klein. Ik kan me niet herinneren dat er zoveel voorwaarden waren. Ik geloof zonder meer dat jij genoeg voorraad hebt.

 9. In die optiek heb je groot gelijk, dat je je abonnenment opzegt.
  In Belgie is dat allemaal veel beter geregeld. Max 14 items per keer. Je mag elke dag 14 items komen halen én weerbrengen als je wilt :-) De kostprijs is 25€/jaar. Er zijn boeken, strips, DVD (film en tv-reeksen), muziek cd’s in alle mogelijke genre’s. Dat er ook dingen goed geregeld zijn in ons Belgenlandje mag ook eens gezegd worden hé ? :-)

 10. Ik snap je helemaal! Ik ben fan van de bieb, maar ik vind hun service (zeker nu met dat hele C-gedoe) echt belabberd over het algemeen. En ja, de prijs van een abonnement is hoog. Ik haal het er makkelijk uit, maar dan nog vind ik dat ik er weinig service voor terugkrijg.

 11. PFFF. Je zit niet eerste rang wat betreft de bibliotheek, dat is voor iemand met leeshonger knap lastig. Kan me voorstellen dat je naar andere oplossingen zocht.
  Bibliotheken raken, jammer genoeg, steeds meer uitgekleed.

 12. Zal je wel even heel goed over nagedacht hebben.
  Maar kan je geen ongelijk geven.
  Minibiebs kom ik ook steeds vaker tegen.
  En afhankelijk van de buurt, zitten er mooie, gave, en soms lijkend op nieuwe exemplaren tussen.

 13. Ik snap je best, hoewel ik zelf mijn abonnement wel wil houden heb ik er door corona veel minder aan. Het systeem dat je alleen maar boeken mag afhalen en niet zelf kijken vind ik waardeloos en ik leen daardoor nog maar een fractie van mijn normaal leesvoorraad.

  Ik snap niet zo goed waarom de bieb niet ook tijdslots doet net zoals winkels!

 14. Ze maken het wel lastig ja.
  Zelf ben ik eigenlijk al jaren geen lid meer van de bibliotheek. Boeken die ik graag wil hebben koop ik fysiek, andere lees ik het e-book van. Nu van mijn (overl den) vriendin weer tassen vol boeken gekregen, dus ik kan zeker weer een paar jaar voort. :)

 15. Ik begrijp je redenering inderdaad heel goed. Ik zit met de bibliotheken hier in de buurt ook met de reisafstand, het gemak om ze te bereiken en vooral de openingstijden inderdaad. Ik kan me voorlopig ook wel prima redden met mijn eigen boekenkast, de kringloopwinkels en de minibiebs. Hier in het dorp is laatst nog een tweede bijgekomen die serieus groot is.

 16. Via Librivox kan ik mij duizenden (vooral oudere) boeken gratis (bovendien voor niets) laten voorlezen. Uit de nalatenschap van de moeder van mijn zoon ontving ik onlangs een kast vol boeken. Die ligt nu in twee grote kisten naast de boekenkast waar nog steeds zo’n 80 ongelezen boeken in staan, naast de enkele honderden wel gelezen boeken. Dan zijn er nog de 5000 of zo boeken op mijn e-reader. Maar ooit kwam ik graag in de bibliotheek. Al was het maar voor de rust en bij tijd en wijle interessante lezingen.

 17. Oeps.. hier is de bieb gewoon 52 uur per week open. Kun je zonder afspraak komen om je boeken in te leveren en je gereserveerde boeken op te halen.

  Love As always
  Dimario

 18. De de service van de bieb gaat net zo had omlaag als de prijzen er omhoog gaan. Ik haakte al af toen het filiaal hier om de hoek gesloten werd.

 19. Boeken reserveren vind ik ideaal maar niet tijdens coronatijd. Wat een geploeter. Vandaag kon ik een gereserveerd exemplaar ophalen, alleen bleek die niet aanwezig. Heel vreemd.
  Het aantal te lezen boeken is hier onbeperkt. Een abonnement kost 48,00 euro. De kringloopboeken worden zeker duurder! Alleen versleten exemplaren zijn een koopje.
  Op die twee maanden heb je recht!

 20. Een goede service doet veel. Geld nutteloos uitgeven heb ik een hekel aan. Hier gaan de kringwinkels weer open. Hopelijk bij jullie ook, dan kan je daar in de stapels boeken snuisteren.

 21. Hoe dan ook, het voornaamste is dat je blijft lezen. Toch fijn dat je deze oplossing vond. Hier is geen bib, dus ik heb een e-reader waarop ik veel gratis boeken download. Daarnaast hou ik ook échte boeken bij de hand, maar dat worden er steeds minder. Er gaat echter niets boven de geur van boeken en dat ruik ik niet bij mijn e-reader.

 22. Hallo, ik woon in Brugge, het abonnement kost me 3.75 euro per jaar….
  max 8 boeken per keer… ruim genoeg voor een week. Elke week nieuwe boeken…
  En in de kringloop koop ik boeken aan 0.25 cent per stuk of 1 euro.
  Lijkt me hier wat voordeliger. Jammer als je graag leest!

 23. jij komt ook zonder dat abonnement wel aan je boeken
  maar de reden van opzeggen is niet leuk :(

Comments are closed.

Back To Top