De eerste Willys jeep roadtrip van het jaar

De eerste Willys jeep roadtrip van het jaar

Het was nog net maart toen het mooie weer niet alleen de mens maar ook een zeer charmante Willys jeep naar buiten lokte. Allereerst op de oprit voor de garage want aan oude auto’s hoort gesleuteld te worden. En hoewel er alleen aan water, olie en benzine gedacht werd, bleef Willys tot ver na spertijd op de oprit om de laatste dingetjes op te lossen. Met enige spanning stapte ik ’s morgens in en deed een schietgebedje tot Willys snorde maar nog even een hikje deed om mij te pesten.

Foto op historische grond
Met een heerlijk vaartje reden we naar het mooie Sint-Michielsgestel. In 2019 leerde we in dit dorp Marit kennen en namen haar toen de rest van de georganiseerde bevrijdingsrit mee. Ook vandaag was dat de planning met een lenige sprong zat ze in de achterbak en reden we weg. Traditie tijdens de eerste Willys rit van het seizoen is voor mij dat ik ergens een foto maak waar technisch gezien Willys jeeps geweest zijn in de Tweede Wereldoorlog. Liefst historische grond dus. In overleg met Marit reden we via de minibieb van Halder naar Kamp Vught en reden met Willys een zandpad in. Even later parkeerde Frans op mijn verzoek de jeep voor het monument op de fusilladeplaats waar ik in alle rust mijn foto’s maakte.

Rijles op een zandpad
Een appeltje later reden we daarvandaan en vonden een mooi afgesloten stuk terrein waar ik mijn plaats afstond en Frans de zijne. Want Marit, die heel graag haar rijbewijs wil gaan halen maar last heeft van de wachtlijsten, mocht haar eerste rijles in de Willys doen. Met de spanning op haar normaal zo goedlachse gezicht luisterde ze naar Frans en voelde voorzichtig de koppeling aan…en reed weg. Met mijn telefoon en camera in de aanslag probeerde ik het moment te vangen dat ze Willys in het veilige zand af zou laten staan, maar dat deed ze dus niet. Meer talent dan ik dat kind!

Lunchen aan het water
Na een korte rijles nam Frans het stuur weer over en besloten we richting het water te rijden. Over kleine weggetje dwaalden we via Drunen en de Lidl aldaar en (her)vonden we Heusden. Algauw merkte ik hoe enorm Marit van die mooie vestingstad genoot, tussendoor kraakte ze nog even wat lelijke huizen af en kreeg ik wederom bevestigd dat ze jong is met een oude ziel. We dwaalden over te drukke dijken door oude dorpjes en vonden in voormalig heerlijkheid Bokhoven een lunchplek met uitzicht op het water.

Na de lunch was het weer als vanouds slalommen om fietsers die zich nergens wat van aantrekken tot we bij Den Bosch kwamen en met een hoop gemopper en waardeloze navigatie de weg de dijk weer op vonden. Het is handig mensen wegstoppen in al die nieuwbouwwijken maar het gaat wel ten koste van de omgeving en het woongenot. Zo kan het dat een mooie oude boerderij opeens tussen lelijke blokkendozen staat. Gelukkig lieten we de wijken vlot achter ons en vonden we Gewande.

Het oude Gewande
Al in de 10e eeuw was er bewoning in Gewande en hoewel er toen ook al een sluis was liep de bewoning door overstromingen terug. Nu is het nog enkel een dijkgehucht met lintbewoning. We rijden er wel vaker vorige zomer nog het is er niet groot maar een museum wat ik nog wil bezoeken, minicamping èn minibieb maken het een gezellige omgeving. Ook hier hielden we even halt want ik zag lammetjes. De prachtige dijk volgend reden we via een stukje grote weg naar de pont van Alem om vandaar door Rossum te rijden.

Even in een bekende vesting
Inmiddels wilde de Willys wel iets drinken en al dwalend vonden we Zaltbommel, de drukte overviel me gewoon in het dorp. De rij bij de ijsjeswinkel stond zo dicht bij elkaar dat we het dorp alleen doorkruiste en verder reden. Ik snap overigens dat mensen ijs halen hoor, het weer was zo mooi dat ik in mijn dunne trui met sjaal in de Willys zat. Puur genieten en dus dwaalden we verder via de kleinste weggetjes om te zien dat we te vroeg voor fruitbloesem waren.

Uiteindelijk dwaalden we tot we weer vastliepen in Velddriel, we hebben al menigmaal vast gestaan in dat heus niet lelijke dorp maar door de ligging aan wat Gat van Sientje heet kom je eigenlijk nergens en moet je gewoon terug. We mopperden maar uiteindelijk vonden we Hedel waar we de brug Den Bosch in vonden en brachten Marit naar huis. We genoten het mooie weer en hopen van harte dat we dit jaar meer van dit soort prachtige roadtrips mogen maken.

27 reacties

 1. Mooie rit, zo te zien! En ik vind het wel stoer, om een eerste ‘rijles’ in zo’n bijzondere auto te durven doen. Van zowel de instructeur als de leerling overigens;). Kam Vught herkende ik gelijk. Mooi om dat zo eens te zien met de WIllys ervoor.

 2. Wat een opluchting, weer ‘on the road te zijn’.
  Heerlijk weer om met Willy rond te rijden, ach sommige weggebruikers hebben geen oog voor nostalgie.
  Het was een toch waar van was te genieten. Hans

 3. Wat een heerlijk weer was het (heel even). Een prachtig foto verslag van een heerlijke tocht. Ik hoop de eerste van velen dit jaar.

 4. Aha de Willys mocht ook weer naar buiten met het mooie weer! Hij en jullie zullen wel blij geweest zijn. Een fijn rondrit maakten jullie en wat leuk dat Marit ermee mag rijden met die jeep.
  Het lijkt me een geslaagd dagje geweest te zijn.

 5. Juist vandaag in mijn merkoverzicht (ad random) aandacht voor ontstaan en ontwikkeling van Jeep als type voertuig dat merk werd….Beknopt als altijd, maar ook leuk om te lezen voor hen die Jeep nog niet zo goed kennen. Voor jou uiteraard gesneden koek….

 6. Fietsers die niet kijken, naast elkaar blijven rijden terwijl het 60 km wegen zijn vind ik wel gek.

 7. Mooie trip. Als je over smalle weggetjes rijdt is het toch niet gek dat je ook met fietsers krijgt te maken.

 8. Eindelijk kon hij naar buiten, wat zal hij er lang naar uitgezien hebben net als jij en Frans. Wat fantastisch dat jullie Marit weer mee op sleeptouw namen en dat je gouden Frans haar ook rijlessen gaf. Genoten van de post en de knappe foto’s .

 9. Ik heb een rijbewijs maar Willys is gemaakt voor slanke Amerikanen ik pas niet zo. En ik word graag gereden. Vooral dat eigenlijk.

 10. Dat is inderdaad een mooie roadtrip om mee te beginnen. Nu eerst weer wachten op mooi weer.

 11. Zo’n eerste rit traditie moet je in ere houden en vooral ons later mee laten genieten. Zoals jij het beschrijft heb ik altijd het idee dat ik bij jullie achterin zit en geniet met volle teugen.

 12. Wat een fijne trip was dat. Leuk zo’n tijdsuitduiding: een appeltje later.
  Het is een bijzondere dame die Marit volgens mij. Jong met een oude ziel. Ik ken er toch wel meer.

 13. Ik denk zomaar dat Marit heel blij is met jullie.
  Wat een gezellig, leuk en onderhoudend stukje dit.
  Met mooie foto’s :)

 14. ik zie de jeep staan voor al die namen , en wist gelijk waar hij/zij was :)
  een fijn ritje maakten jullie door mooie streken en dorpjes , ja hier en daar is het best flink druk hé

  denk dat een ieder wel eens een dag in de war is
  jij ook dus en aan het werk op een vrije dag
  laatste foto staan de broertjes Kennedy op als ik het wel heb

 15. Maar jouw talent ligt natuurlijk bij het foto’s maken, het zijn weer juweeltjes.. Vandaag is een ritje met de open Willys een een stuk minder aantrekkelijk denk ik. Mooi tijdig dit mooie ritje gemaakt.

 16. Een deugddoende rondrit met de Willy’s jeep ..

  en jullie hadden er een mooi parcours voor uitgestippeld

  prettig vervolg van het weekend gewenst

 17. Ik hoop dat er nog veel mooie dagen volgen waarop Willy’s jeep jullie kan meenemen naar mooie plekjes. Nadien genieten wij hier heerlijk mee van de foto’s en de omgeving.

 18. Leuk dat jullie er voor de eerste keer konden op uit trekken met de Willys jeep. Dat hij ook nog moest dienen om iemand rijles te geven, had ik nooit verwacht :-) Zo te lezen was het wel een zeer geslaagd uitje. Fijn weekend nog en vele groetjes, Rudi

Reacties zijn gesloten.