Gastlener worden in een extra bibliotheek

Extra bibliotheek

Gastlener worden in een extra bibliotheek

Een jaartje geleden kwam ik voor het eerst in de bibliotheek van Helmond. Ik vond er een fijne werkplek en besloot er vaker te komen. Tijdens één van die keren vertelde een medewerker me dat ik gratis gastlener kon worden wat ik fijn vond om te weten maar even niets mee deed. Tot vorige week, toen besloot ik na mijn gebruikelijke werkuurtjes lid te worden van deze extra bibliotheek. Ik was namelijk al een tijdje beu van degene waar ik allereerst bij aangesloten was. De kleine vestiging, het eeuwige wachten op een reservering, de openingstijden van niet in het weekend en vooral het beperkte aanbod. De druppel was wel toen ik hoorde dat er ook nog eens 2 vestigingen gesloten gaan worden. Of de mijne daarbij zit zal uitwijzen of ik mijn abonnement daar verleng, tot die tijd ben ik lid van meerdere vestigingen en die in Helmond is er één van.

Bibliotheek HelmondGastlener
Alle bibliotheken in Nederland werken sinds 2016 samen, sindsdien is het ook mogelijk gastlener te worden in elke bibliotheek naar keuze. Handig voor mensen die op vakantie zijn, in een andere stad werken of voor langere tijd ergens verblijven. Je hoeft niet langer een stapel boeken mee te sjouwen want gastlener worden duurt maar een paar minuten. Belangrijk is dat je wel het pasje van je bibliotheek en je legitimatie bij je hebt. Het is mogelijk dat je de geleende boeken in je eigen en eerste bibliotheek inlevert maar het transport is nog niet altijd kosteloos geregeld. Zaak is om dit na te vragen, voor het gemak lever je de boeken in bij de bibliotheek waar je ze gehaald hebt uiteraard. Oók van belang, in de gastbibliotheek leen je volgens hun regels. Zo kunnen boeken geld kosten in de gastbibliotheek terwijl je ze in je eigen bibliotheek binnen je abonnement gratis leent. Vraag dit van tevoren.

Allemaal voordelen
Dat deze extra bibliotheek me bevalt moge wel duidelijk zijn. Ik betaal niets extra voor deze bibliotheek, de openingstijden zijn per dag weliswaar minder ruim maar met een opening op zaterdag en in de winter ook op zondag, kan ik niets anders zeggen dan dat ik erg tevreden ben. Er zijn meerdere plaatsen waar ik rustig kan werken en er zijn kasten vol boeken die ik niet hoef te reserveren omdat ze er gewoon zijn. Ook zag ik tot mijn genoegen een flinke boekverkoop waar ik zo snel niets kon vinden maar wel zag dat de prijzen beter dan de kringloop zijn.

Voor de rest heeft de bibliotheek alles wat je kan wensen. Waar ik nog geen gebruik van gemaakt heb is het lunchcafé wat op de gaande grond gevestigd is. Maar dat komt vast wel, wanneer ik de eerste stapel gelezen boeken terugbreng.

21 thoughts on “Gastlener worden in een extra bibliotheek

 1. Dat is handig, zeg! Dat was nog niet toen ik half in Breda en Amsterdam woonde.

 2. Als dat lunchcafe net zo goed is als het lunchcafe hier (de plek waar mijn koffietijd foto gemaakt is) dan is het goed toeven daar.

 3. Wat handig! Ik kende dit helemaal niet! Ik kom regelmatig in de bieb, maar onze is dichtbij en heeft ruime openingstijden. Ook kan ik boeken online verlengen, ideaal.

 4. Deze bibliotheek ziet heel goed uit. Wel goede zaak. Bij ons is het weg gegaan. Ergens anders nu. Ik leest algemeen geen boeken. Wel zonde. Vroeger deed was ik lid van. Nu allang niet meer.

 5. een bibliotheekabonnement is één van de beste besparingen die ik deed. Bij ons in OnsDorp is maar een kleiine vestiging, maar zoals zoveel is hij aangesloten bij veel vestigingen in de buurt, ook hele grote. Ook daar kan ik dus boeken lenen. En bovendien kan je gebruik maken van het gehele assortiment van alle boeken van alle aangesloten bibliotheken. De boeken worden gratis naar mijn vestiginggebracht, dus als ik reserveer dan zijn ze meestal een weekje later op locatie. Dat was even wennen: meestal kies ik “op het gevoel” een boek uit door te neuzen in de schappen, maar nu ik gewend ben aan het reserveren gaat dat helemaal prima.

 6. Ik wist dit dus helemaal niet, maar dit is wel echt ideaal zeg! Toen de bieb bij mij in de buurt gesloten werd, heb ik geen abonnement meer genomen. Deels ook omdat ik 19 werd en mijn gratis abonnement dus afliep. Mijn boeken scoor ik tegenwoordig allemaal in de kringloop, of ik loop een verdieping naar beneden en snuffel rond in de kast van mijn vader, haha.

 7. Dat is een mooi grote biep. Logisch natuurlijk dat een kleinere minder boeken op voorraad heeft, gewoon geen ruimte voor. Maar dit is een oplossing.

 8. ja ik denk ook wel dat jij , je aan die biep kan gaan hechten
  het halen bij 1 en inleveren bij een ander filiaal
  heb ik met de OV fiets , dat kan wel , maar kost dan €10,00 extra , dus is het voordeel wel
  is natuurlijk geen vergelijking met een biep , of toch wel het systeem , toch

 9. Dat is nog eens een bieb! Wij wonen in een gat maar hebben er toch een. Reken maar dat ik lid ben. Boeken die ze niet zelf hebben, kun je reserveren. Een werelduitvinding.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top