Fototips: Mooie blogfoto’s maken

Mooie blogfoto's maken

Fototips: Mooie blogfoto’s maken

Zo’n blog het is hartstikke leuk maar sinds de tijd dat je foto’s van een ander of een bewegend plaatje op je blog zette is er wel een hoop veranderd. Meer en meer is het de bedoeling dat je je eigen stijl ontwikkelt en daar horen dus ook je eigen foto’s bij. In deze blogpost leer je je eigen mooie blogfoto’s maken.

25 blog ideeën om de vakantie te vullen

Wat heb je nodig:
-Een compact, spiegelreflex of een telefoon met camera
-Een ruimte of hoek waar je je spullen neer kan leggen
-Een achtergrond groter dan je product
-Licht
-Tijd (het wordt weer vroeg donker!)
-Props
-Programma, websites of app voor nabewerking
-En mocht je ergens heengaan; een paar mooie locaties

Maak het divers
Ga je eens een dagje weg dan lukt het allemaal wel met een paar foto’s. Denk daarbij toch ook aan close ups en detailfoto’s, overzichten en een gezellige selfie. Een blog over een leuke speeltuin valt of staat met lachende kinderfoto’s. Maar maak wel een strenge keuze. Ik zie nog te vaak drie keer hetzelfde kind op hetzelfde klimrek, hetzelfde bloemetje een paar keer of een vergelijkbare foto waarvan er 1 duidelijk beter is. Keuzes maken je fotoserie divers, doe je het niet dan valt of staat je serie met de slechtste foto.

Eigen stijl
Fotografeer je jezelf met een product denk er dan aan dat steeds je eigen gezicht elke keer op de foto gaat. Altijd dezelfde lach, dezelfde achtergrond en hetzelfde ‘wow’-gezicht; het gaat vervelen. En dat is het ook met achtergronden. Altijd wit of altijd bovenaanzichten, het maakt een eigen style maar heel divers is het niet. Wissel je foto’s af en als je steeds dezelfde foto gebruikt, zorg dan dat iets anders de lezer uitnodigt je blog te komen lezen. Het gebruiken van (gratis/gejatte) stockfoto’s is niet aan te raden omdat je diezelfde foto op andere blogs kan tegenkomen en dat gaat ten koste van je eigen stijl.

Mooie locaties:
Ook als je producten fotografeert hoef je daar heus niet voor thuis te blijven. Een mooie oude muur, een mooi bospad, een rand met de ondergaande zon erachter je zal er allicht even naar moeten zoeken maar ook daar kan je foto’s maken voor op je blog. Zeker als je een dagje weggaat is het verstandig een paar locaties op te zoeken. Noteer het adres wie weet kom je nog een leuk blogonderwerp tegen.
Wil je bijvoorbeeld schrijven over een programma wat binnenkort op tv komt? Je kan natuurlijk je eigen tv fotograferen, maar wie weet ben je wel een heel leuke oude tegenkomen en kan je die foto gebruiken. Wil je schrijven over wat je plannen voor de winter zijn? Dan kan je een sneeuwfoto van vorig jaar gebruiken, maar ook een foto van de moonboots die je al helemaal klaar hebt staan inclusief je handschoenen en sjaal.

Probs
Probs oftewel zooi die op de foto kan. Hoewel ik een heel goed servies heb, is het te lelijk voor op de foto. In de laatste jaren heb ik een aardige collectie met rood dan wel witte stippen opgespaard en mocht ik dan eens iets te eten fotograferen dan heb ik daar in ieder geval servies voor wat niet versleten is door gebruik. Ik ben er dan ook piszuinig op en bewaar het niet bij de rest in de keuken. Bij die collectie hoort overigens ook een dienblad, een rijtje retrocamera’s, een zak met lettertjes en nog veel meer. Zeker met probs kan je je eigen style creëren en let op dat hoeft niet duur te zijn kijk maar eens rond in huis en vul dat aan met kringloop of Action.

Licht
Gebruik het liefste daglicht om flatlay’s of productfoto’s te maken. Elk huis heeft een punt waar veel licht binnenkomt. Gebruik je kunstlicht stel daar je camera of telefoon dan op in. TL-licht wordt blauw op de foto en de gemiddelde normale lamp geel. Als iemand om die reden een studiolichtset koopt betekent dat nog steeds dat diegene niet met zijn camera om kan gaan. Onze ogen filteren een hoop maar invallend daglicht of kaarslicht das toch een heel verschil qua intensiteit en warmte en dat stel je dus in voordat je foto’s gaat maken. Denk aan het wolkje of lampje bij je instellingen op je telefoon of camera.
Ook als je zoals ik gaat buitenspelen is licht belangrijk. Je kan uiteraard ’s avonds en ’s nachts foto’s maken, maar dat vergt voor de gemiddelde amateur een goede telefoon of een statief. Ga je een dagje weg? Zoek dan van tevoren locaties. Mooie blogfoto’s maken moet je niet aan toeval overlaten. Denk ook aan een goede locatie binnen voor als het toch wat minder weer is. Allicht dat deze blogpost je nog een paar goede tips geeft:

Blogtip: Hoe haal je meer blogposts uit 1 dag weg?

Hoe ik werk
De foto’s hieronder verklappen een beetje hoe ik werk. In mijn vorige huisje gebruikte ik de wasmachine of de rand van mijn terras. Hier werk ik vaak op de vriezer, tafel of buiten. De eerste twee gebruik ik voor invallend zonlicht de ander voor als ik flatlay’s maak. Zonlicht met een wolkje ervoor vind ik het prettigste. Ik gebruik een statief en af en toe een reflectiescherm. Mooie blogfoto’s maken hoeft dus niet veel te kosten. Ik heb een tijdje een kleine studio gehad maar vond het licht niet natuurlijk of mooi. Ik gebruik meestal mijn Canon 30D met 50mm.
Een niet onbelangrijke tip, scherpe foto’s zijn het meest aantrekkelijk. Voor alle andere foto’s dan de flatlay’s ga ik graag naar buiten, ik heb het vaak genoeg over het gouden uur gehad met koud winters licht kan je ook eerder beginnen, het licht is dan ook mooi omdat ze zon niet meer recht boven je staat. Probeer hoe dan ook gebruik te maken van dagen met (mooi) licht want de komende maanden heb je er heel wat minder van.

Nabewerking
Een foto kan wel mooi helder lijken, toch raad ik je aan de foto even te bewerken. Wit is verraderlijk. Het kan wit zijn, overbelicht of stiekem toch grijzig. Pruts een beetje aan je foto en maak het niet te extreem. Een leuk filtertje kan nooit kwaad. Tenzij je je kind opeens hondenoren geeft, dat verveelt ook. Er zijn veel apps te krijgen en dat veel geld uitgeven aan Photoshop niet nodig is lees in de blogpost hieronder:

Fototips: bewerken zonder photoshop

Plannen
Zal je altijd zien, helemaal vergeten die foto te maken en nu is het donker. Soms kan een wit bad nog uitkomst bieden maar vooruit plannen is misschien een beter idee. Ik schreef er hier al over toen ik het over tips had om bloggen makkelijker te maken. De belangrijkste tip die ik kan geven, werk vooruit. Maak alvast foto’s vooruit, zet tijdloze blogs klaar zonder datum. Mocht je dan eens in de knel komen qua fotografie, omdat het van dat typische herfstweer is bijvoorbeeld, dan heb je altijd iets en ligt je blog niet onverwacht lang stil.

Slimme tips
-Soms is een pagina in een magazine een mooie achtergrond. Denk eens aan de Flow.
-Plastic tafelkleden zijn er in heel veel kleuren en kosten bijna niets
-Probs kan je overal kopen maar hoeven zeker niet duur te zijn. Het gaat vooral om smaak en een eigen stijl.
-Zet een foto beeldvullend op je beeldscherm en gebruik dat als achtergrond.
-Verklein je foto’s voordat je ze op je website zet, daarmee voorkom je dat het laden van je website te lang duurt.
-Bovenaanzichten worden leuker met diepte, stapel eens iets op!

Hoewel elke blogger anders werkt is mooie blogfoto’s maken vooral iets wat je moet doen! 

33 thoughts on “Fototips: Mooie blogfoto’s maken

 1. Nasr foto’s van anderen kijken en die namaken is een hele goede leerschool.

 2. Goeie tips! ik spiek vaak op sites met wallpapers om ideetjes op te doen. Beter goed gejat dan slecht bedacht.

 3. Dan ben je er mee bezig en dat is nog altijd beter dan foto’s van stockwebsites.

 4. Ik ben onder de indruk van je grondigheid. Zo hoort het eigenlijk ook. Zelf doe ik het niet zo goed moet ik bekennen. Ik gebruik mijn Huawei smartphone voor foto’s. Maar ik probeer tegenwoordig wel zorgvuldiger te ‘mikken’ en te zorgen voor een rustige achtergrond.

 5. Je hebt het over duizenden foto’s maar toch gebruik je er van allerlei websites. Waarom maak je die keuze?

 6. Omdat ik een blog maak over diverse onderwerpen en vanuit een tekst die bedoeld is als entertainment of column-achtig, pas ik de beelden daarop aan. En dat al vele jaren in een compleet eigen stijl. Daarnaast schiet ik duizenden foto’s voor o.a. FB, Instagram en Twitter waar nodig. Altijd wel een voorraadje van iets wat past…Maar wat jij hier schrijft laat wel zien dat je er erg professioneel naar kijkt. Goed hoor!

 7. Kijk eens bij Action, heb daar snijplanken gezien. En als het toch maar om 1 bord gaat, de kringloop. Kost allemaal niks. En als je een paar goede basisproducten hebt, kan je met de details de kleuren gebruiken die je nu in je logo gebruikt.

 8. Dit is zo handig! Ik probeer te werken aan betere foto’s, maar ik merk dat ik de styling zeker bij foodfoto’s wel lastig vind. Bij hartige gerechten kun je er wat groenten bij leggen, maar bij zoete gerechten heb ik eigenlijk te weinig om het aan te kleden vaak. Ik moet sowieso nog eens op zoek naar een mooie fotogenieke snijplank, een simpel rond wit bord (ik heb nu vierkante) en nog wat fotogenieke bordjes die je inderdaad puur voor de foto gebruikt.

 9. Je hebt er weer veel werk van gemaakt. Alle bewondering voor. Ik hou mijn eigen stijl aan. Dat wil zeggen dat ik een paar vaste items heb en niets verander aan avatar en lay-out

 10. Vorige keer ook gedaan. Zonder chcolade. Ik was eerder dan vriendin en verteld dat ik even wilde wachten met bestellen tot vriendin er was omdat ik een paar foto’s van mooie koppen koffie wilde maken. Glunerdende eigenaresse die helemaal blij werd…

 11. Ga erheen als het niet druk is. Vraag vriendelijk of het goed is en duik een hoek in bij het raam. O ja chocola past goed bij koffie.

 12. Ik ben een fotoblogger en minder een verhalenblogger. Ik loop niet altijd met de seizoenen mee, een mooie zonnebloem kan voor mij ook in de winter om wat sfeer op je blog te brengen, het is zo wit anders allemaal of grijs. Je ontwikkelt na jaren lang bloggen een eigen stijl en je groeit erin. Een goede basis is uiteraard nodig en voor businessbloggers zeker. Maar ik kijk wel met veel genoegen naar je foto’s met rode items, altijd een eyecatcher, maar moet het niet altijd zijn, een stille serene foto mag best bij fotologgen, onze wereld is ook niet altijd OMG, Cool, enz.. En je tips lees ik ook, een mens leert elke dag.

 13. Dank je.
  Na de zoveelste muslukte poging om thuis een mooie header foto te maken heb ik besloten van de week even op mijn favoriete koffieadres binnen te lopen. De koffie van hun, en de tafeltjes, maar zeker ook het licht, zijn daar perfect. Dat is mij wel de prijs van een goede kop koffie waard.

 14. Wat weer een fijn artikel! Ik vind het zo onwijs leuk om met fotografie te kunnen spelen. Om nieuwe settings uit te proberen, en leuke flatlay combinaties te maken. Alhoewel het in de herfst en winter wel altijd een uitdaging is qua licht inderdaad.

 15. O ja daar had ik niet eens aan gedacht verkleurd of een echte oude krant. Slimme tip. Het hoeft niet duur te zijn.

 16. Een mooie achtergrond voor foto’s kan ook een oude krant zijn. Helaas heb ik geen abo meer, maar vroeger gebruikte ik die veel.

 17. Leuke tips van jou om te lezen. Wij maken alleen foto’s en verhaal. Niet te lang verhalen… Succes hier hé.

 18. Leuke tips om lezen. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld na jaren bloggen. Toch sta ik nog steeds open voor tips. Een mens/blogger weet nooit genoeg.

 19. Ik hou me wel bij het jaargetijde maar ik rek de boel hier en daar op. Sneeuw in de zomer of bloesem in de herfst klopt gewoon niet.

 20. Ik heb een fotoblogje, maar ik trek me niets aan van zomer,winter,herfst of lente… Al mijn logjes komen kris kras door elkaar, zonder onderlinge structuur. Ik hou van chaos, van de hak op de tak is mijn Dada ! Het enige wat mijn logjes samen bind is onze aardbol, het piepkleine macro wereldje, ons moeder natuur en haar geniaal kleuren spectrum , maar dan alles heel breed gezien :-)

 21. Ja, dat heb ik ook.
  Toch fijn om al deze tips hier te lezen. Allemaal toepassen wordt moeilijk, maar ik pik toch weer een en ander op.

 22. Meestal blog ik zonder foto’s, maar toch met veel intetesse de tips gelezen. Ik maakte van de week een blogje met een fotocollage (staat ingepland voor over een poosje) en merkte toen al dat ik selecteren lastig vind. Ik merk dat ook als ik met m’n fotoalbum bezig ben. Toch eens beter op letten voortaan.

 23. Bij mij vallen foto’s en logjes gewoon altijd vanzelf samen, soms is de foto er het eerst en soms het verhaal;-)

 24. Weer hele handige tips. Jouw eigen stijl is duidelijk zichtbaar en mooi. Ik vind het best lastig om een eigen stijl fe ontwikelen.

 25. Eigenlijk heb ik al een beetje “eigen stijl”, nou ja eigenlijk meer géén stijl vrees ik. Toch denk ik af en toe wel eens aan jouw tips, maar dan meestal nádat ik de foto gemaakt heb.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top