Fototips

Fototips: bewerken zonder photoshop

Ja maar jij hebt Photoshop dan kan ik ook mooie foto’s maken. ‘En bedankt’, antwoord ik meestal want dat slaat dus helemaal nergens op. Tuurlijk je kan met Photoshop een hoop oplossen, maar aan de basis moet je een goede foto hebben en die bewerken dat kan ook zonder een heel duur programma.

Paint
Ik ken het nog van vroegah, van de middelbare school toen ik plaatjes van internet jatte met printscreen en dan in Paint de foto uitknipte en verkleinde. Ondertussen is Paint aardig meegegaan met de tijd en staat het programma op alle windows computers. Kijk voor de grap eens of hetgeen je vaak nodig hebt daar niet mee kan.

Gimp
Het gratis broertje van Photoshop, niet alles kan maar in verhouding kan er enorm veel. Nog steeds gratis te downloaden en een goede opstap voor je om te weten te komen of een duur fotobewerkingsprogramma als Photoshop wel bij je past. Mocht dit te hoog gegrepen zijn download Photofiltre dan eens, dit programma heeft veel functies maar is wat minder overweldigend.

Fototips: bewerken zonder photoshopWebsites
Lang leve het internet, er zijn zoveel websites waar je makkelijk even een foto kan bewerken dat ik hier wel een lijst met 20 verschillende kan maken. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en hoewel ik ten alle tijden Photoshop verkies ben ik goed te spreken over Picmonkey, Paint Shop Pro en Pixlr. Hoewel een enkeling van mijn keuze betaald is, betekent dat niet dat een andere website beter of slechter is. Het is vooral wat voor jou werkt. Lees wel de regels, je bent zo de rechten van je eigen foto kwijt!

Smartphone:
Er zijn honderden apps waarmee je foto’s kan bewerken. En dan heb ik het nog niet eens over al die extra filters die je nu zelfs al in Whatsappp kan gebruiken maar programma’s waar je alles in een handomdraai mee geregeld hebt. Toch zijn er grote verschillen in de kwaliteit die de foto heeft na het gebruik van de functies. Ook heb ik verplicht inloggen en hinderlijke reclames mee laten tellen. Bij deze drie apps heb je goede kwaliteit bewerkte foto’s, mooie filters, hoef je niet in te loggen en heb je geen last van reclame:
Aviary: Filters kan je naar sterkte invullen, haalt vlekjes weg.
Pixlr: Hetzelfde als Aviary, kwaliteit van de foto’s blijft mooier.
Photo Grid: De beste collagemaker en meer.

Foto’s bewerken zonder Photoshop, het kan en heel makkelijk ook. Let op de kwaliteit, pixels, ruis en grootte van je foto na de bewerking. Let op de rechten die je kan verspelen en eventuele niet gewenste logo’s die op je foto worden geplakt. Bewerk je je foto’s regelmatig? Investeer dan in een programma en bedenk het kan zonder Photoshop.