Fototips: bewerken zonder photoshop
Fototips

Fototips: bewerken zonder photoshop

Ja maar jij hebt Photoshop dan kan ik ook mooie foto’s maken. ‘En bedankt’, antwoord ik meestal want dat slaat dus helemaal nergens op. Tuurlijk je kan met Photoshop een hoop oplossen, maar aan de basis moet je een goede foto hebben en die bewerken dat kan ook zonder een heel duur programma.

Paint
Ik ken het nog van vroegah, van de middelbare school toen ik plaatjes van internet jatte met printscreen en dan in Paint de foto uitknipte en verkleinde. Ondertussen is Paint aardig meegegaan met de tijd en staat het programma op alle windows computers. Kijk voor de grap eens of hetgeen je vaak nodig hebt daar niet mee kan.

Gimp
Het gratis broertje van Photoshop, niet alles kan maar in verhouding kan er enorm veel. Nog steeds gratis te downloaden en een goede opstap voor je om te weten te komen of een duur fotobewerkingsprogramma als Photoshop wel bij je past. Mocht dit te hoog gegrepen zijn download Photofiltre dan eens, dit programma heeft veel functies maar is wat minder overweldigend.

Fototips: bewerken zonder photoshopWebsites
Lang leve het internet, er zijn zoveel websites waar je makkelijk even een foto kan bewerken dat ik hier wel een lijst met 20 verschillende kan maken. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en hoewel ik ten alle tijden Photoshop verkies ben ik goed te spreken over Picmonkey, Paint Shop Pro en Pixlr. Hoewel een enkeling van mijn keuze betaald is, betekent dat niet dat een andere website beter of slechter is. Het is vooral wat voor jou werkt. Lees wel de regels, je bent zo de rechten van je eigen foto kwijt!

Smartphone:
Er zijn honderden apps waarmee je foto’s kan bewerken. En dan heb ik het nog niet eens over al die extra filters die je nu zelfs al in Whatsappp kan gebruiken maar programma’s waar je alles in een handomdraai mee geregeld hebt. Toch zijn er grote verschillen in de kwaliteit die de foto heeft na het gebruik van de functies. Ook heb ik verplicht inloggen en hinderlijke reclames mee laten tellen. Bij deze drie apps heb je goede kwaliteit bewerkte foto’s, mooie filters, hoef je niet in te loggen en heb je geen last van reclame:
Aviary: Filters kan je naar sterkte invullen, haalt vlekjes weg.
Pixlr: Hetzelfde als Aviary, kwaliteit van de foto’s blijft mooier.
Photo Grid: De beste collagemaker en meer.

Foto’s bewerken zonder Photoshop, het kan en heel makkelijk ook. Let op de kwaliteit, pixels, ruis en grootte van je foto na de bewerking. Let op de rechten die je kan verspelen en eventuele niet gewenste logo’s die op je foto worden geplakt. Bewerk je je foto’s regelmatig? Investeer dan in een programma en bedenk het kan zonder Photoshop.

21 reacties

 • Vlinder

  En als Photoshop te moeilijk is of te duur, is Photoshop Elements een hele goede tweede keus. Of Lightroom, maar dat is weer wat professioneler. Gebruik ik zelf overigens niet. Ik gebruik PSE.

 • Nicky

  Ik ben een groot fan van Photofilter. Lekker simpel maar werkt perfect. Op mijn iPad of telefoon gebruik ik vaak gewoon de functies die je daar hebt. Meestal is het toch alleen rechtzetten of bijsnijden. Te veel veranderen aan een foto vind ik vaak niet leuk.

 • Rianne

  Ik bewerk zo min mogelijk. Gooi er soms een Google foto filtertje overheen voor een dramatisch effect. Komt ook omdat ik nog steeds op zoek ben naar een geschikte fotobewerkingsapp op mijn chromebook (al zoek ik niet echt fanatiek). Wellicht dat één van de door jou genoemde programma’s een chromebookapp-zusje hebben.
  Thanks!

 • Platoonline

  Goed, waardevol blogje.
  Ik bewerk eigenlijk nooit foto’s, maar dat komt denk ik doordat ik er te weinig verstand van heb. Dit blogje staat werkelijk bol van de prima tips. Je noemt veel namen en het zal even duren voor ik me daar doorheen heb geploegd. Dank je wel.

 • Matroos Beek

  Het voornaamste bij fotograferen is het zien, het goede moment, het gevoel.. als je dat niet hebt, dan hoef je ook niks te bewerken. Subtiel bewerken doe ik enkel bij foto’s die het waard zijn.

 • Naomi

  Je hebt helemaal gelijk dat de basis is dat je een goede foto moet maken. Ik bewerk foto’s eigenlijk nooit. Ik gooi er alleen heel soms een kleine correctie over van mijn favoriete fotoboekprogramma.

 • VillaSappho

  Het is niet de camera maar degene die het bediend hè. Een scheef vogelhuisje is toch ook niet de schuld van de hamer? Oefening baart kunst.

 • Marylou

  Je moet inderdaad een goede foto hebben want van een slechte foto kan je geen goede maken.Ik heb fotoshop elements maar buiten ,knippen,naam zetten en verlichten of verdonkeren doe ik er weinig mee. Ben ik er niet zo handig mee

 • mizzD

  Microsoft Office Picture Manager.. daar kan ik aardig mee overweg, dus dat gebruik ik.
  Ik maak wel graag foto’s, maar ze hoeven van mij niet perfect te zijn. Kan ook niet, met het simpele compactje dat ik heb.. ben er gewoon tevreden mee. :-)

 • Rietepietz

  Een enkeling heb ik geprobeerd maar ik ben té veel gewend aan mijn psp 9 om aan in iets anders mijn weg te vinden. Zelfs de nieuwe psp ( die ik wel gekocht heb) vind ik niet prettig en ik kan er m’n draai niet in vinden, heb de oude 0 er dus weer op.

 • Judy

  Ik gebruik al jaren een gratis programma dat je kunt downloaden: Paint.net. Ben er erg enthousiast over. En ook online fotobewerkers zoals PicMonkey en iPiccy. De eerste is niet meer gratis helaas, maar de tweede wel. Je kunt er ook collages mee maken.
  Foto’s samenvoegen doe ik met Paint.net. Ik neem eerst een wit vlak en gebruik Lagen om in het vlak foto’s te plaatsen zodat het één geheel wordt.

 • Ximaar

  Zelf gebruik ik de gratis versie van Photofiltre. Paint, maar dan de oude XP-versie gebruik ik ook. De nieuwe paint voor windows 10 doet niet wat ik wil. Gimp heb ik ook wel eens geprobeerd. Vaak gebruik ik Photofiltre voor het bijsnijden, verscherpen e.d. en gebruik ik paint om er iets in te tekenen.