Een trippie rond Arnhem

Een trippie rond Arnhem

Een trippie rond Arnhem

Al weken zat ik op een beetje mooi weer te wachten. Mooi weer en een vrije dag en als het even kon op dezelfde dag. Schijnt nogal moeilijk te zijn maar hé het lukte en ook nog met Valentijn. Hoe mooi als je dat zoetsappige gedoe niet uitkotst zoals ik. Maar de planning stond en zelfs het ijs op de autoruit kon mijn humeur niet bederven. Want we deden een trippie rond Arnhem en begonnen met een museum.

Hartestein
Misschien een wat dubieuze naam, bedacht ik, toen we langs de villa waar het museum gevestigd is parkeerde. Het museum kreeg zijn naam van degene die het gebouw er neerzette en hart is een verbastering van hert. Bosrijk gebied daar. In de Tweede Wereldoorlog werd dit gebouw gebruikt door het geallieerd leger en daar gaat het museum dan ook over. Helemaal ons ding hè, Valentijn vieren in een oorlogsmuseum.

Een trippie rond ArnhemBij de Brug
Met een ommetje door Oosterbeek en Wolfheze reden we naar Arnhem. Alweer bijna 2 jaar is een kleine dependance van bovenstaand museum geopend nabij ‘de brug’ in Arnhem. Ik was er nog niet geweest, sterker nog de laatste keer dat ik de brug zo lekker kon bekijken was toen ik er langzamer dan de gemiddelde voetganger over fietste. Airborne at the Bridge verteld met uitzicht over de nieuwe brug over wat er in de oorlog gebeurde en is een echte aanrader, zeker als je niet zo van de (oorlogs)musea bent.

Drielsedijk
We lieten de stad voor wat het was en reden over John Frostbrug de stad uit en vonden een prachtige route langs de Rijn en richting Driel. We stopten bij het Gelders Dijkmagazijn, vroeger werden in huisjes zoals dit schoppen en kruiwagens bewaard en die ter hand werden genomen door de jonge mannen uit de buurt als delen van de dijk slechter werden. De meeste van deze huisjes verloren hun doel en werden gesloopt. Tegenwoordig is het verbouwd tot een bezoekerscentrum en kan het als vergaderruimte gehuurd worden. Ik genoot vooral van het prachtige uitzicht over de nabijgelegen spoorbrug en de Nederrijn.

Stuw
Al van verre zie je de stuw bij Driel aankomen. Dit bijzondere bouwwerk zorgt ervoor dat genoeg zoet water beschikbaar is voor de landbouw. Zijn de bogen naar beneden dan houden ze dat water tegen, omhoog zoals op de foto’s verteld ons dus dat er genoeg water beschikbaar is. Het bijzondere geheel heeft geen relatie tot de Deltawerken maar is wel onderdeel van in totaal 3 sluizen. Naast de stuw is een sluis gebouwd om het scheepvaartverkeer niet te hinderen.

Toren
We lieten de stuw achter ons, vervolgde onze weg en reden over de dijk bij Heteren. Een toren daar werd samen met de kerk buitendijks gebouwd. De kerk stortte in 1834 in elkaar maar de toren die muren van 140 cm dik heeft is blijven staan.

We reden voorbij Kasteel Doorwerth, wat aan de overkant ligt, genoten een broodje en terwijl de zon begon te zakken reden we naar huis. Want een trippie rond Arnhem is heerlijk, maar Valentijn vier je uiteraard ook een beetje thuis.

13 thoughts on “Een trippie rond Arnhem

  1. Een beetje apart als Valentijnsuitstap, maar wel heel boeiend en interessant. Schitterende foto’s ook.

  2. mogge Liesbeth
    ja we worden verwend met mooi weer , al zijn de nachten nog koud :)
    zeker een mooi trippie wat jullie maakten , en ons laten mee genieten van de mooie foto’s
    zonnige zondag groet

  3. Momenteel is het elke dag wel goed weer dus je zal vast wel nog eens zo’n kansje hebben. De muziek is net even iets te soft voor me :lol:

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top