Roadtrip op zoek naar minibiebs

Minibieb Zeeland Brabant

Roadtrip op zoek naar minibiebs

Pasgeleden ontdekte ik dat mijn Billy boekenkast een beetje moeite begon te krijgen met mijn boekencollectie en dus zocht ik een goede manier om mijn gelezen boeken in te leveren (en te ruilen uiteraard). Ik maakte aan de vooravond van onze nieuwe roadtrip een lijstje en bij het krieken (haha niet dus) van de dag stapten we in de auto voor roadtrip op zoek naar minibiebs.

Ruilboeken
Met op de achterbank behalve een stapel boeken ook crackers en een paar flessen water vertrokken we. Ik wilde eigenlijk met Willys, maar het vele onweer en de voorspelde buien verwezen ons vlot naar de Vitara. De boeken op de achterbank en in de zijvakken zijn inmiddels een standaard gegeven. Ik heb altijd boeken bij me. Je weet nooit wanneer je een minibieb tegenkomt en het idee van zo’n minibibliotheek is dat je zowel boeken haalt als brengt.

Minibiebs die niet meer zijn
Onze eerste stop was in Veghel een groot dorp waar ik de keuze zou hebben uit twee kastjes maar er maar één kon vinden. Ik vond niets van mijn gading, maar het kastje stond flink vol. Minibieb Spoorven Veghel bestaat niet meer. We reden verder en zochten het goede adres in Uden, helaas bleek ook de Minibieb aan het Bertrandhof verdwenen te zijn. Oké lekker dan maar ik liet me niet ontmoedigen en onderwijl we Uden verlieten vond ik een extra adres in Oventje.

->Anno 2021 vond ik een hele mooie minibieb in Uden aan Sint Annastraat 36.

Oventje en Zeeland
Oventje is een klein dorpje schuin boven Uden en dankt waarschijnlijk zijn naam aan de restanten van de in 1982 gevonden middeleeuwse steenoven die er gevonden is. Maar hoe klein Oventje ook is, ze hebben een minibieb. Ik vond een boek en leverde er ook een paar in en vervolgens reden we naar het iets grotere plaatsje Zeeland. Het dorp is ons wel bekend, vorig jaar reden we er drie keer in één week met de Willys. En met die in gedachte had ik ook op de plaatsnamen van de Liberation Route gezocht op zoek naar minibiebs.

Minibieb Zeeland
Aan Voederheil 21A trof ik de eigenaresse van de minibieb. Altijd leuk! Maaike vertelde me dat zowel zij als 15-jarige dochter graag leest en dat haar minibieb pas sinds 7 maart bestaat. Precies op tijd begonnen want zo aan het begin van corona hadden mensen opeens tijd om te lezen en kwamen mensen vele boeken brengen. En een puzzel van duizend stukjes en DVD’s. Maaike heeft dan ook een flinke collectie boeken, nu staan er in waterdichte plastic bakken nog extra keuze maar zodra het klaar is staat er nog een groter kastje bij. Ik ruilde mijn 999 vragen boek voor een ander en noteerde nog wat minibieb adressen die Maaike me toespeelde. Inmiddels heeft zij een extra grote minibieb kast bij haar witgroene gezet. Aanrader deze minibieb.

Aan de Turnhoutseweg 4 te Gassel (10 minuten rijden van Grave en Zeeland) staat deze geweldige ‘minibieb’.

Minibieb Reek
Weer geheel op (Liberation) route vervolgde we onze weg naar Reek. Dit dorp nabij Grave heeft 3 (!) minibiebs. Eén bezocht ik al eens de ruime kast aan Noordhoek 13 maar toen ik de minibieb aan de Brouwershof 5 vond kwam de eigenaresse naar buiten en vertelde dat haar man die mooie kasten en de bank maakte. Ook wees ze me op de minibieb aan de Mgr. Suijsstraat 15. De mooie blauwe minibiebs zijn zeker een bezoek waard!
Door drukte op de weg sloegen we de minibieb van Velp (Brabant) over en reden de brug van Grave over. Rechts naar Overasselt langs de bushalte vond ik een minibieb met vooral kinderboeken. Mocht je boeken over hebben, deze minibieb loopt goed en heeft een plankje vrij voor nieuwe voorraad.

Extra tip: In Overlangel, op fietsafstand van Reek en Grave heb je behalve Keent waar je langs de dijk heerlijk kan picknicken, ook nog een kringloop met een leuke en goed betaalbare boekencollectie.

Dag van de minibieb
Over een kleine twee weken op zaterdag 19 september is het Dag van de Minibieb. Zowel de minibiebs in Reek als in Zeeland doen mee aan deze dag. Niet alleen extra boeken maar er wordt ook voorgelezen in Reek tussen 11-13:30 uur aan de Brouwershof. Meer weten? Op de kaart van dagvandeminibieb.nl/ staan alle minibiebs die meedoen. Mocht je in deze omgeving de minibiebs af willen struinen, binnenkort deel ik nog een minibieb die een blog apart verdient.

Geen minibiebs in Groesbeek
Op ons gemak reden we verder, eigenlijk zou onze bevrijder tijdens Operatie Market Garden rechtdoor gereden zijn vanaf de brug van Grave. En zo over Alverna en Wijchen Nijmegen binnen gereden zijn, het Nijmegen wat toen overigens nog een stuk kleiner was. Helaas bleek de brug bij Honinghutje te zwaar beschadigt voor zware voertuigen. De hele colonne van het 30e corps draaide af richting Groesbeek, wat wij ook deden. Voor even vond ik geen Minibieb meer, degene in het bos bij Mook was er niet. In Groesbeek had ik er sowieso geen gevonden maar eenmaal in Berg en Dal zag ik tot mijn tevredenheid een mooi kastje aan Bosweg 8 (achter het WO2 monument), ook hier liet ik een boek in verdwijnen.

Via Beek Ubbergen wat naar mijn weten geen minibieb heeft reden door naar de Ooijpolder om na een heerlijke rit langs het water via onze laatste minibieb aan de Ooysedijk 5, een blik te werpen op de Waalbrug. De brug wordt nog steeds gerenoveerd en dus vonden wij het wel genoeg. Met een legere achterbank dan we begonnen reden we op ons gemak naar huis.

Roadtrip op zoek naar minibiebs
Ook zin om boeken te ruilen en te zoeken? Rij net als ik een roadtrip op zoek naar Minibiebs bekijk hier de minibiebs die ik reeds eerder gevonden heb en ga naar Dag van de Minibieb.nl op de kaart vind je minibiebs bij jou in de buurt die meedoen met extra activiteiten en/of boeken.

33 thoughts on “Roadtrip op zoek naar minibiebs

 1. Hoe leuk! Zo’n reeks bibjes! Meestal vind ik ergens één nieuwtje… ‘k Heb wel m’n vaste ruiladresjes, en ook die bibjes staan op de blog.
  Lie(f)s.

 2. Bij ons komen en gaan ze ook zo wat alsof ze soms pootjes krijgen en opstappen…

 3. Ja en ik begrijp daar niks van. De widget in de zijbalk voor het lid worden is ook weg. Helaas heb ik geen idee hoe het op te lossen is, ik vermoed dat de laatste WP update ermee te maken heeft.

 4. Leuk blog en foto’s heb je ervan gemaakt en trouwens ook heel goed dat je ze zelf ook inlevert.
  Heb je geen zin om zelf een minibieb voor je huis neer te zetten.

  Om de een of andere reden krijg ik geen mail meer bij het posten van een nieuw blog van je.
  Heb er daardoor een aantal gemist.
  Meer klachten hierover gehoord?

 5. Die boeken van de kringloop vinden al regelmatig de weg naar onze minibiebs, zowel door onszelf als door kennissen, familie, vrienden.
  Fijn dat je deze kringloop nog onder de aandacht hebt gebracht.

 6. Zulke mooie minibiebs horen een podium te krijgen! Ik duim dat jullie mooi weer hebben en een gezellige dag. Daarbij vind ik het belangrijk dat (jonge) mensen lezen en een minibieb in een dorp (of minibiebs!) maken dat vor iedereen mogelijk. Ik heb bewust ook die kleine kringloop in je omgeving gedeeld, de boeken waren fijn geprijsd wie weet brengen mensen de boeken na het lezen naar één van je kasten.

 7. Je hebt er een leuke blog van gemaakt Liesbeth.
  Onze blauwe minibiebs komen er goed uit.
  Bedankt voor het delen van de info van onze deelname aan de landelijke minibieb dag.
  En een leuk idee om zo een minibieb roadtrip te doen.

 8. Wij kennen er ook een paar maar helaas is door de corona ofwel de kast verdwenen waarin dat ruilsysteem werd aangeboden of zie je dat men vooral oude meuk in die kasten stopt en het aanbod verder oninteressant is. Maar het fenomeen leverde me in het verleden nog wel eens aardige zaken op die ik met veel plezier las. Uiteraard brengen of brachten we zelf ook weer het nodige leeswerk terug…Soms weer in andere mini-biebs zodat het een soort kringloop pur sang werd…

 9. Heel mooie initiatieven, die minibiebs.
  In ons Belgen landje vind je er niet echt veel…
  Misschien kan ik er ook eentje ineen timmeren en zien wat er van komt ? :cool:

 10. Ik loop regelmatig een rondje vanuit huis en binnen 2km loops zijn hier toch zeker 20 tot 30 van die minibiebs te vinden. Dat begint al bij 2 buren binnen 30 meter. Zelf lees ik geen boeken en heb er dus niet veel aan. We hebben hier ook een kinderspeelgoedruilkast, maar daar ben ik ook iets te oud voor. ;-)

 11. Leuk, zo´n minibieb toer. En wat zijn er veel. Bij ons in het straatje is er ook 1. Ik vind het superleuk.

 12. Leuke plekjes allemaal en superleuk om zo’n tour te doen. Ik zie hier ook wel wat minibiebs, maar heb het idee dat het hier toch wat minder ‘leeft’ dan bij jou in de buurt.

 13. Wel jammer, die verdwenen mini-biebs, maar zo’n tour is wel weer heel leuk. Wij hebben er eentje echt vlakbij huis.

 14. Je moet ze maar zien te vinden of is er een site waar ze staan vermeld. Er is overigens maar een Zeeland zeggen we hier en dat is Zeeland. :P

 15. leuk zeg, zo`n trip. Alhier vlakbij in de stadstuin is ook zo`n boekenkastje, ik maak er zelf geen gebruik van en heb ook geen idee of het een succes is, maar vooralsnog bestaat die nog steeds.

 16. Wat een gave mini-biebjes! Bij mij staan er ook een paar in de buurt, ik doneer regelmatig bij eentje om de hoek. Maar deze zijn wel ERG leuk!

 17. Sinds de minibieb populair is geworden, let ik ook vaak op om er een te ontdekken. Hans

 18. Echt erop letten heb ik nog niet gedaan, daarvoor lees ik nog te weinig. De enige waar ik altijd kijk ligt langs de vliet waar ik vaak een wandeling maak.

 19. Zo leuk, altijd! In de straat achter ons is er ook een. Ik loop er regelmatig heen. Mijn dochter denkt er over om zelf een minibiebje te beginnen. Dat vond ik ook wel leuk.

 20. Het zijn er misschien zelfs 5. Blijkbaar doen er 3 mee met de dag van de minibieb, hier kan je ook nog kijken.

 21. Nou ja zeg… Zitten er zeker drie mini-biebs hier in de buurt. Binnenkort maar eens opzoeken en kijken of ik ze verder kan vullen.

 22. Lief compliment, ik heb gekeken en je volgt me toch, normaal kan ik ook zo’n knop in mijn zijbalk plaatsen maar die widget is verdwenen.

 23. Ik dacht dat er hier in de buurt geen waren, maar er zijn er zelfs diversen. Toch ook eens gaan kijken. Lijkt me leuk.

 24. Mooi blog Liesbeth! Iets ten zuiden van Groningen, bij de woonschepen aan het Noord-Willemskanaal, is ook een minibiebje. Ik loop er regelmatig langs. Vreemd genoeg krijg ik geen notificaties in mijn email van nieuwe blogs van je, terwijl ik Word Press wel zo ingesteld heb. Ik zal er nog eens naar kijken want ik ben zeer op je blogs gesteld.

 25. In een buurgemeente heb ik onlangs ook zo’n bib gezien. Hier in mijn stad heb ik er nog geen gevonden.

 26. In V. Hangt er ook een aan een balkon op het Stadhuisplein. Ten minste als ik me niet vergis. Ben al zo lang niet meer op het werk geweest. #thuiswerken

 27. toch wel leuk, ik kijk er heel af en toe bij, maar er zit niet altijd wat voor me tussen.

  Love As always
  Di mario

 28. Ja leuk is dat he?! Met mijn ouders doe ik dit ook regelmatig :-) Zo leuk! en ik heb een grote koepel hier naast mijn deur waar ik altijd even neus.

 29. In mijn buurt zijn er in ieder geval drie in een straal van ongeveer een kilometer. Die staan trouwens niet op de minibieb.nl -site. Ik vond op die site wel nog een paar minibiebs, die ik nog niet kende. Dat is wel leuk. Op een minibieb in mijn buurt staat zoiets van: “Beste Konsalik-liefhebber, dump aub niet al je boeken hier. Gewoon een boek pakken en er weer een in zetten.”
  Maar het is inderdaad wel een leuk speurtocht-idee. Minibiebs zoeken.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top