Op naar 75 jaar bevrijding: Zeeland, Reek en een vergeten vliegveld

Op naar 75 jaar bevrijding: Zeeland, Reek en een vergeten vliegveld

We naderen de rand van Brabant, wie goed snuffelt ruikt de subtiele verandering van de lucht. Ergens ruik je het water, maar daar zijn we nog even niet. We moeten nog even door een paar kleine plaatsjes, maken nog even een extra bocht, we zijn nog even in Brabant. Op naar 75 jaar bevrijding: Zeeland, Reek en een vergeten vliegveld.

Op naar 75 jaar bevrijding: Zeeland, Reek en een vergeten vliegveldAbrupt einde van de feestvreugde
Zowel Zeeland als Reek, beide kleine gehuchten nabij Grave Brabant, worden op 19 september bevrijd. Vooral in Reek is veel commotie ontstaan want bij een hotel genaamd de Kleine Elft (genoemd naar een vis uit de streek en als café een begrip in de omgeving) slaan de wagens af richting Grave. Veel van hen verkoeveren ook en voor een tijd lijkt het wel een militaire basis daar in dat kleine dorp.

Bewoners krijgen sigaretten, wit brood en chocola aangereikt van de wagens die voorbij trekken en mensen kijken hun ogen uit naar hun bevrijders. Maar wanneer de verkeersbegeleiders misschien wel aan het bier zitten komen de zo nodige amfibievoertuigen aanrijden, ze rijden verkeerd en proberen bovenaan de dijk te keren (onderste dikke grijze pijl). Twee van hen schieten van de dijk. De Britse bemanning komt om en liggen in Reek begraven, hun begrafenis wordt door veel mensen bezocht. De feestvreugde is opeens voorbij.

Het vergeten vliegveld
Niet ver van deze kleine plaatsjes boven aan de dijk ligt een gehucht genaamd Keent, ze merken daar weinig van de oorlog. Voor een vliegshow in de jaren 30 wordt een vliegveld aangelegd die in vergetelheid raakt, toevallig wordt op dezelfde locatie in voorjaar ’44 een airstrip aangelegd als uitwijk voor vliegveld Volkel. De verplicht tewerkgestelde bevolking verkloot bewust de drainage van de airstrip, er is welgeteld 1 Duits vliegtuig op geland en werd daarna weer vergeten.

Op naar 75 jaar bevrijding: Zeeland, Reek en een vergeten vliegveld

Opnieuw een vliegveld
Op Hells Highway stonden de wagens in de file maar er was dringend aanvoer van materieel nodig. Keent was op 12 september gefotografeerd en werd op de 19e herontdekt door Amerikaanse pathfinders. Zij geven direct hun bevindingen door en de RAF claimt het kleine vliegveld. Ze noemde het B.82 Grave en gooide een ijzeren net over de zompige grond. Het baggerweer hield aan, op de 25e landden er 2 vliegtuigen maar op de 26e 209!

En weet je dat is nogal veel voor een vliegveldje van 1 airstrip. De Skytrains vervoerde 882 soldaten, 31 motorfietsen, 12000 kg munitie, 30000 kg voedsel, 882 soldaten en 132 jeeps.

Vliegveld B.82 Grave te Keent was niet voor even het belangrijkste stukje gras. Het was de grootste bevoorradingoperatie naar de frontlinie ooit en schreef daarmee geschiedenis. Gelukkig is het vliegveld niet weer vergeten een monument en de bocht in de verlegde Maas herinnert aan het vliegveld wat voor even de levensader van Operatie Market Garden was.

26 reacties

 1. Bijzonder verhaal weer. Ik weet er weinig van maar lees je verhalen graag.

 2. Mocht je in de buurt zijn de omgeving is prachtig en dichtbij Grave.

 3. In mijn bieb heb ik een boek over alle Vliegvelden in Oorlogstijd. Daarin komt Keent voor, maar zeer summier. Dus jouw verhaal is wel een aardige aanvulling daarop. Leuk!

 4. De expo in de bieb staat reeds op mijn lijstje. Dat van Volkel is nieuw en best bizar. Mail je morgen.

 5. De vader van mijn schoonvader moest nog geld afstaan voor Vliegveld Volkel. Mijn schoonvader kan er nog steeds uren over vertellen, over de oorlog.

  Kreeg vandaag een boek dat me ook voor jou zeer de moeite waard lijkt. Ga maar ‘ns naar hannekelief.nl ik denk dat jij die site met veel interesse zult lezen. Het boek is volgens mij zeer pakkend ook al is het een kinderboek. En het speelt zich ook nog hier af. De expositie is denk ik voor jou ook een aanrader (eind augustus start ie).

 6. Nee dat soort megalomane dingen trekken ons niet en zeker niet in het buitenland. Ik wil dit soort locaties zien zoals het nu is.

 7. Vandaag op de BBC 75 jaar herdenking, dacht jullie te zien in de jeep. Hans

 8. Ik beschrijf met deze serie Operatie Market Garden en probeer zoveel mogelijk de opmarsroute van de Engelsen te volgen. Omdat er vooral veel bekend is van Arnhem terwijl juist die kleine dingen veel beter te behappen zijn.

 9. Je bent altijd bijzonder volledig en brengt op deze manier eigenlijk heel WO2 secuur in beeld met vooral veel gebeurtenissen die minder bekend zijn.

 10. Leuk al die korte verhalen over de geschiedenis van ons land in de oorlogsjaren. We mogen dit zeker niet vergeten, ik hoop ook nog lang in vrijheid te mogen leven.

 11. Allemaal dingen die ik niet wist. Heel interessant! Ik volg deze serie met zeer veel belangstelling.

 12. Ook niet heel vriendelijk. De Polen werden ook zo vaak vergeten.

 13. De slag om de Schelde wordt hier binnenkort gevierd. Zonder de Russen uit te nodigen terwijl die een cruciale rol hebben gespeeld bij de overwinning op de Duitsers.

 14. Bijna Karel, je zit er 2 uur rijden vandaan. Plaatsje Zeeland in Brabant is vlakbij nou ja dat staat in m’n blog.

 15. Mooi blog over de geschiedenis hier , ja hier ?
  ik wandelde 2 dagen de kust van Walcheren , en trof ook heel veel geschiedenis aan die vreselijke tijd :(

 16. Interessante post.We moeten het blijven vertellen zodat niemand het zal vergeten want ons grootste bezit is onze vrijheid

 17. Dit is een leerzaam logje, dit is voor mij nieuw.
  toch was met wel inventief om het vliegveld met een ijzeren net af te dekken.
  Zeeland heeft toen ook genoeg te verduren gehad. Hans

Reacties zijn gesloten.