Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep

Ergens toen van de zomer de mussen nog dood van het dak vielen en ik het gevoel had dat ik mee ging doen, verlangde ik heftig naar gekleurde bladeren, stortbuien en pompoensoep. We hebben inmiddels zo onze vast locaties waar we pompoenen halen, liefst zo ver mogelijk van stinkende varkensstallen en betaalbaar ook graag. Vraag me niet waarom het nog zo lang heeft moeten duren maar ik besloot pompoensoep te maken.

Benodigdheden:
Geduld
Pompoen
Bloem
2 eieren
50 gr boter
peper
zout
bouillonblokjes (1 per liter soep)
Crème frèche, Hongaarse yoghurt (potje per liter)

Flinke pan
Staafmixer
Scherp mes
Snijplank

Uithollen voor Halloween
Laat me niet lachen verwacht hier geen Halloween taferelen met lampjes en uitgeholde griezels voor bij de voordeur. Behalve dat ik niks met overgewaaide feestjes als dit heb, heb ik ook geen zeeën van tijd en vingers teveel. Dat laatste past wel in het thema maar ik wil gewoon pompoensoep.

Zo’n pompoen tjoppen is best vermoeiend laat het aan een ander over

Hak de pompoen door, dat draderige spul met pitten kan je weg doen of je klooit wat met de zaden om zelf pompoenen te kweken volgend jaar. Helemaal zelf weten zelf kopen lijkt mij makkelijker.

Het vruchtvlees van de schil ontdoen en in stukken gesneden in de pan doen. Dit is een tijdrovende klus waar je het beste iemand anders voor in kan schakelen of je koopt gewoon de verse blokjes die in de koeling liggen. Maar dat is milieu onvriendelijk en ontzettend duur want mijn kleine pompoentjes hebben samen een paar euro gekost en dat is beduidend meer dan wat er in die lullige zakjes zit.

Klaar met vloeken en (net niet in je vingers) hakken? Dan water in de pan en de blokken laten koken tot ze zacht zijn. Rot nu de staafmixer er doorheen. Lijkt het al ergens op?
Flauw hè, bouillonblok per liter erin. Ik weet ook niet hoeveel liter het is gewoon op smaak doen. Zachies laten pruttelen.

Prutje maken:
Boter laten smelten in een pan en een prutje maken met een paar kopjes gemixerde pompoenprut
Gooi de twee eierdooiers erin en roeren
Ik ben geen kooktalent dus niet jammeren dat er schillen en eiwit in zit het is mij zelfs gelukt!
Roeren ondertussen had ik dat al gezegd? Ook in de pan!
Twee eetlepels bloem erin en zorgen dat je een klontvrije gelijkmatige massa hebt
Prutje in de pan lazeren en roeren serieus roeren!
Heb je bonkies? Staafmixeren dan hè.
Crème mmm frèche mmm erin potje per liter
Roeren en laten pruttelen
Peper en zout naar smaak
En bij het opdienen takkie dille erop.

Ik zal jullie de details op mijn shirt, de staat van het gasstel en de enorme afwas besparen maar deel met liefde (en een beetje trots;)) mijn pompoensoepie die ik als bepaald geen keukenwonder in elkaar gegooid heb. En ook nog lekker blijkt te zijn volgens een onpartijdige jury die vanavond gewoon weer naast me in bed wenst te slapen. En mocht je morgenavond toch als een griezel de deur uitgaan, hier niet aanbellen snoep en soep zijn op.

21 thoughts on “Pompoensoep

 1. O, heerlijk pompoensoep. Maak het toch wel heel regelmatig moet ik zeggen, maar maak met pompoen ook een heleboel andere gerechten.

 2. Echt een héérlijk recept, en dan bedoel ik ook alleen het humoristische geschreven recept.
  Ik heb het zelf nog nooit gegeten en ben waarschijnlijk van boeren afkomst. Zal het recept naar Inge doorspelen die maakt wel eens pompoensoep van de pompoenen die háár dochter op de volkstuin niet gebruikt voor Halloween. ;-) Ik beloof dat ik dan zal proeven.

 3. Ik pas. Ex was dol op soep maar ik niet. Dus ik ga lekker nóóit meer soep maken; en al zéker niet van pompoen. Wel fijn dat de totaal onpartijdige jury tevreden was.

 4. Goed kokende vrienden uit de kring maken dit nog wel eens. En ik moet zeggen, het smaakt vaak prima. Maar een echte vent eet natuurlijk kippensoep….of groenten….tomaten….erwten….dat soort dingen…Neemt niet weg, af en toe pompoensoep is prima te doen….:)

 5. Wij hebben ook net pompoenensoep gehad, deze keer een verspakket van de Jumbo, en het smaakte erg lekker. Echt een soep voor in de herfst en dus staat ie hier zowat wekelijks wel op tafel.

 6. Niks lekkerder dan een heerlijke kop pompoensoep, de jouwe ziet er alvast veelbelovend uit.

 7. Ik zag het bij het eerste ingrediënt al fout gaan, waar kun je die kopen?

  Love As always
  Dimario

 8. Ik vind de soep heerlijk, maar zelf maken heb ik ooit ook eens gedaan, en ik vrees dat mijn keuken er toen ook een beetje uitzag alsof er een pompoen ontploft was…

 9. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit pompoen heb gegeten. Vooral vanwege dat eerste wat je nodig hebt: geduld…
  Het ziet er wel heel smakelijk uit.

 10. Als je de pompoen in repen snijdt en dan even in de oven doet, dan wordt de schil zacht en kun je die gewoon meepureren en opeten.

 11. Met plezier gelezen!
  Jou recept ga ik proberen.
  Mocht de rampspoed in mijn keuken tegenvallen nodig ik jou uit ….

  Vrolijke groet,

 12. Goed soepie Liesbeth! Pompoenen zijn belachelijk fotogenieke vruchten, of groentes, of dingen, weet ik veel. En jij kan ze belachelijk goed in beeld brengen. Details! Ik ben nog uit de tijd dat pompoensoep het dagelijkse voedsel was van zuurdesemers, en zonder ook maar ergens over te oordelen waren dat niet de mensen met wie ik dagelijks omging. Maar een goeie P-soep smaakt naar meer, en het recept van jou doet watertanden.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top