Boekweit

Boekweit

Boekweit

Wat de boer niet kent, het is voor mij geschreven dat spreekwoord want ik probeer nooit iets nieuws. Maar als mensen iets voor me klaarmaken of me iets willen laten proeven dan doe ik dat. En dat was maar goed ook want ik vind boekweit dus ernstig lekker en eet het heel regelmatig.

Boekweit
Glutenvrij supergezond keilekker maar geen graan. Boekweit is namelijk het zaad van de fagopyrum plant. Grechka of kasha zoals het in het Oekraïens heet, is een standaard gerecht in deze landen en wordt zowel als ontbijt als met het warme eten gegeten. ’s Morgens met boter en suiker als pap en ’s avonds kan het zeer goed als vervanging van rijst of aardappel.
Boekweit is niet altijd in de supermarkt te koop, maar Poolse winkels of reformzaken hebben het. Ik raad de reeds geroosterde variant aan maar uiteraard kan je dit zelf ook doen in een droge koekenpan.
Boekweit is rijk aan fosfaat, magnesium en kalium. Kalium is goed tegen een hoge bloeddruk en daarnaast goed voor de begeleiding van zenuwprikkels. Fosfaat helpt mee met de opslag en transport van energie in het lichaam. Magnesium helpt met de normale werking van spieren en helpt tegen kramp. Boekweit is ook rijk aan alle vitamine B en heeft dus veel met energie, bloed en spijsvertering te maken.

Boek slaat op beuk en weit de oude benaming van tarwe de zaden lijken op beukennootjes.

Boekweit heeft een specifieke smaak maar is niet overheersend dat maakt dat het makkelijk te combineren valt. Mijn favoriete combinatie is een koud bijgerecht ideaal voor op mijn werk. Maar boekweit met een banaan is ook zalig een daarnaast ook nog een hele goede lunch.

1 kop boekweit op anderhalf kop water.

Boekweit klaarmaken:
Nadat ik de boekweit een keertje gespoeld heb zet ik de pan het vuur en haal de deksel eraf zodra de boekweit kookt. Naar smaak voeg ik zout toe boekweit smaakt lekkerder met zout `en boter. Ik gebruik vloeibare boter (pannenkoekenboter) en laat de pan zo goed als droog koken. Zodra het meeste vocht eruit is proef je de boekweit die inmiddels zacht en opgezwollen zou moeten zijn.

Boekweitkasha à la Liesbeth:
Voeg de gekookte boekweit toe aan een schaaltje met mozzarella en meng dit onderwijl heb ik een eitje gekookt en een halve courgette gebakken. Voeg eventueel nog wat kleine tomaatjes toe en (ijsberg)sla en je hebt een gezonde en goed vullende koude maaltijd. Als gezonde lunch of fijn tussendoortje is boekweit met banaan zeer geschikt, ik laat dan wel het zout tijdens het kookproces achterwege.

25 thoughts on “Boekweit

  1. Bijna alles wat met granen of zaden te maken heeft vind ik wel lekker.
    Wij noemden toen ik nog kind was (lang geleden hoor) bruin brood altijd weitebrood.
    Er komt dus helemaal geen melk aan te pas. Op zich wel prima want daar zit nog best veel suiker in. Wie weet ga ik het eens proberen.

  2. Ooh dat lijkt mij ook wel lekker. Heb er nooit bij stil gestaan dat je het zo “simpel” klaar kunt maken. De variant met de banaan ga ik zeker eens uitproberen.

  3. Nooit aan gedacht. Ga het zeker proberen. Ik mag graag eens iets nieuws/vreemds uit proberen. Het glutenvrije past mij helemaal goed.

  4. Ik ken het zo niet, komt niet echt voor in de Hollandse keuken en ook niet van het Midden Oosten. Tenminste niet dat ik weet.

    Love As Always
    Dimario

  5. Boekweit ken ik alleen als in pannekoekmeel en volgens zat/zit het ook in Bambix (?). Ik wist niet dat het er ongemalen zo uitzag. De moeite van het proberen waard.

  6. Ze hebben Brabants nog niet ontdekt zie ik, maar allicht dat iemand er iets aan heeft.

  7. Mag ik hier schaamteloos reclame maken voor Nederlandse boekweit?

    Land van Ons kweekt in Nederland boekweit. Land van Ons verkoopt boekweit, boekweitmeel en boekweithoni g.

    Het lukt mij niet om de weblink hier te plaatsen.

    Maar met een zoekmachine is mooie informatie te vinden.

    Ik deel aan mijn buurtkinderen boekweitmeel uit. En ik geef de moeders dan het verhaal van Sint Pannenkoek.

    Vrolijke groet,

  8. Grappig , ik zie dat ook Ferrara ze kent uit de jaren 50, in die tijd noemde ze dat boekweit grutten. Werd bij mij thuis dus als pap gegeten en ik vond het smerig. Maar gelukkig mogen smaken verschillen.

  9. Als pap lijkt het mij echt helemaal niets!
    Als vervanger vor rijst of aardappel wil ik het wel eens proberen.
    De notensmaak, die proef je echt?
    Echt echt?

  10. Ik ken boekweitmeel omdat ik glutenvrij eet. Ik bakte er ooit brood van, maar als pannekoekenmeel is het ook heel lekker, een beetje notige smaak. Heb het nooit heel gegeten.

  11. Ik ken het vanuit mijn jeugd, jaren 50 vorige eeuw. Hoe ze het deed weet ik niet, maar mijn moeder maakte een soort taartpunten, bakte ze en dan smullen met stroop.

  12. ik ken Boekweit enkel van een heel mooi veld vol er mee in een rustgebied voor dieren hier achter op de hei
    ook ik was zo van wat de boer niet kent dat eet hij niet , ik was ook werkzaam op de boerderij :)
    maar net als jij heb ik veel leren waarderen door eens iets wat aangeboden werd te proberen
    dus wie weet wat ik met dit mooie smakelijke blogje nog ga uitproberen

  13. Goeie tip. Ik heb meestal boekweitmeel in huis, en in de meeste van mijn glutenvrije ontbijtgranen zit dat spul ook, maar er nooit aan gedacht gewoon aan de boekweit te gaan.

  14. Je brengt me op ideeën. Dat ga ik ook eens proberen. Het ziet er ook smakelijk uit, maar je hebt het dan ook heel mooi in beeld gebracht.

Comments are closed.

Back To Top