Blogtip: Meer reacties op je blog

Meer reacties op je blog

Blogtip: Meer reacties op je blog

Ik zie ze nog met regelmaat, de mooiste blogs, met leuke foto’s en dito teksten maar geen reacties. Als ik helemaal niks of hier en daar een paar. Zonde is het eerste wat ik denk, want er wordt wel degelijk geïnvesteerd in elke blogpost maar blijkbaar geen publiek bereikt. Wil je meer reacties op je blog krijgen? Lees dan mijn blogtips over reacties op je blog en wie weet stromen ze binnenkort ook bij jou binnen.

Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog
Behalve in fotografie en tekst investeer ik ook in het lezen van blogs van anderen. Ik heb blogs die ik meteen wil lezen zodra ze posten, zo graag volg ik die. In de verloren uurtjes snuffel ik rond op zoek naar nieuwe blogs om te volgen. Zeker als ik zie dat iemand tijd besteed aan zijn blog, ben ik geneigd een reactie achter te laten. Ik zie een reactie als een cadeautje en die deel ik graag uit.

Niet lullig bedoeld hoor, maar staat de reactie mogelijkheid wel aan op je blog?

Geen reacties? Schrijf goede content!
Begin je net met bloggen investeer dan alsnog zoveel mogelijk in je blog. Schrijf goede content, kom met een nieuwe kijk op een onderwerp of hou het interessant door het persoonlijke aspect. Klakkeloos kopiëren wat anderen doen, tot bijna letterlijk aan toe, geeft je geen eigen identiteit en brengt je dus geen stap verder. Het neigt ook naar plagiaat en dat gaat opvallen. Blog wel regelmatig maar niet te vaak. Het is altijd handig een voorraadje (tijdloze) blogs klaar te hebben, maar kieper ze niet allemaal tegelijk online. Het beste is een paar leuke blogs online te hebben en daarna flink reclame te gaan maken voor je blog. Mocht je nog wat blog ideeen nodig hebben, hier wat tijdloze leuke blog onderwerpen.

Wat je zelf leest
Kijk na op welke blogs je zelf reageert, het is duidelijk dat die bloggers niet op jouw blog komen. Ga op zoek naar andere volgers, reageer trouw en ze zullen ook bij jou komen. Gebruik een reader en maak een selectie tussen bloggers die wel en niet bij je reageren. Ze kunnen je nog op blog ideeën brengen maar behalve af en toe eens lezen hoef je er niet of weinig in te investeren.

Laat volgers lid worden
We hebben allemaal een druk leven en een nieuwe blog dat blijft wel hangen maar hoe heette het ook alweer? Om te voorkomen dat je alsnog in de vergetelheid raakt zorg je dat er een optie is lid te worden van jouw blog. Een blog abonnement formulier is via WordPress makkelijk toe te voegen aan zijbalk of footer via de Widgets. Deze kan je via het dashboard menu vinden onder weergave. Let wel, dit is een toevoeging van Jetpack wat je download via de plugins. Jetpack is gratis. Vergeet vooral niet de tekst aan te passen. Een andere manier om makkelijk blogs te volgen is via RSS, in de meeste readers hoeven je volgers alleen jouw URL in te vullen.

Een goede titel is het halve werk.

Wees selectief
Als je niks met een bepaald onderwerp heb, schrijf er dan niet over. Ook niet als het in de mode is. Je hebt waarschijnlijk niets toe te voegen en dus haken volgers af. Je blogt voor jezelf, hou je onderwerpen dus ook dicht bij jezelf. Wees selectief in je onderwerpen en hou vast aan je eigen stijl. Ik heb niets met auto’s maar schoot toch een fotoserie op een autokerkhof omdat ik er het fotogenieke in zag wat niet zegt dat ik nu opeens ga schrijven over autoreparaties of de snelste manier op je band de verwisselen (Vriendjelief bellen).

Wees actief op je blog en eventueel sociale media
Twee keer per week online zijn om een blogpost te publiceren en dan niet meer naar je blog omkijken, dat gaat niet werken. Je zal ook reacties op je volgers moeten geven waar nodig en bij hun langsgaan is ook wel een vriendelijke geste. Toch zal je aan je (Jetpack) statistieken zien dat je best nog wat volgers binnen kan harken via sociale media. Ik ben er amper actief op maar zag een duidelijke stijging toen ik af en toe eens een blogpost deelde.  Hashtags doen het ook leuk maar #niet #voor #elk #woord.

Zet vooral ook die deelknoppen bij je blogpost, maak het je volgers makkelijk.

Reageren, reageren, reageren
Zit je dan met je prachtige foto’s, geweldige teksten, fijne tussenkopjes maar zonder reacties. Na het schrijven van je eerste blogpost moet je niet meteen verwachten dat de wereld om jouw blog draait. Je moet laten weten dat je er bent en dus moet je reageren, reageren, reageren. Niet alleen op de blogs van een ander ook op die volger die de moeite neemt een reactie op jouw blog achter te laten. Notificaties krijg je erg makkelijk via de app, maar kan je ook aanzetten samen met andere instellingen en verboden woorden, bij de WordPress discussie instellingen.

En vergeet niet de delen
Deel je link waar het kan en netjes is. Via sociale media deel je de leuke content en reageer je op die van anderen. Volgers die reageren op je blog vind je vanzelf als je zelf gaat reageren. En met echte weldoordachte reactie. Niet: Wat een mooie blog, heb je mijn blog al gezien https://blabla . Dikke kans dat je reactie weg is. Een inhoudelijke reactie waar je de link in het daarvoor bestemde vakje deelt trekt meer volk.

Als laatste, bloggen kost best veel tijd verwacht niet dat het na een maand al storm loopt en je er bakken met geld aan gaat verdienen. Je zal zeker in het begin enorm veel moeten investeren om meer reacties op je blog te krijgen.

39 thoughts on “Blogtip: Meer reacties op je blog

 1. Mooi artikel. Ik vind het ook fijn als mensen bij mij een reactie achterlaten, net als dat ik het leuk vind om bij een ander te reageren. Dat gaat twee kanten op.

 2. Ik vind het zelf ook altijd heel fijn als mensen reageren. En net daarom probeer ik ook om bij andere bloggers te reageren (als ik iets zinnig te zeggen heb natuurlijk :-)) en te reageren op de comments die op mijn blog verschijnen. Heel handig overzicht heb je trouwens gemaakt, waarvoor dank :-)

 3. Ik ben het helemaal met je eens dat bloggen veel tijd kost en dat als je die tijd erin investeert het ook terug ziet in je statistieken en reacties. Momenteel ben ik zelf iets minder actief, aangezien mijn blog vooral over reisgerelateerde onderwerpen gaat en ik daardoor wat minder te vertellen heb als voorgaande jaren.

 4. Dat laatste probleem heb ik met blogger blogspot blogs. Elke keer alles invullen, ik snap je. Met WP kan je nog wel iets veranderen maar dat is ook niet altijd een verbetering.

 5. Afsluiten met een vraag doe ik niet meer, als er dan geen reactie komt staat dat zo lullig. Ik krijg ook een pak minder reacties dan in de beginjaren van mijn blog. Maar er zijn ook een hoop bloggers gestopt en ik denk dat ik ook op een andere manier blog die minder uitnodigt om te reageren of zo. Ik probeer ook regelmatig om te reageren op de blogs die ik lees, maar vaal geraak ik niet verder dat ’tof’ of zoiets. Ik heb niet altijd inspiratie om te reageren, ook al vind ik het artikel wel interessant. Wat ik ook meer en meer tegenkom, is dat ik niet kan reageren omdat het formulier niet naar behoren werkt. Of dat ik er telkens opnieuw mijn naam en mailadres moet op intikken en dan heb ik al geen zin meer.

 6. Zolang ik blog en dat is intussen een jaar of 15 zoek ik ook andere schrijvers/sters op en geef waar nodig of mogelijk een reactie. De wederzijdse reacties maken dat je verder kunt of wilt. Sinds de dagen van de andere sociale media koppel ik ook die, dus verschijnt mijn nieuwe blog (drie per week) ook op Twitter en Facebook. Dat maakt dat je ook daar lezers treft. Bloggen is ook een kwestie van diversiteit. Steeds het zelfde maakt saai. Dus soms even een puntig verhaal, of iets politieks. Dan weer iets over de interesses of historisch en natuurlijk verzonnen verhalen. Afwisseling maakt leesbaarheid. Maar er zijn veel mensen geroepen, weinigen uitverkoren en ik heb er heel wat zien verdwijnen die nu vooral op FB, Twitter en zo meer zitten maar niet meer echt bloggen. Dat is soms best jammer…

 7. Ik houd ook erg van reacties op blogposts. Een vraag stellen helpt ook goed vind ik altijd: je maakt het je bezoekers daarmee makkelijker om te reageren.

 8. Ik ben mijn blog begonnen en – haha! – ik schrok me echt te pletter toen ik ineens een reactie van een ‘vreemde’ kreeg. Vette paniek toen ik me realiseerde dat iedereen mee kon lezen. Dat wíst ik wel natuurlijk maar ik had niet verwacht dat het zou gebeuren. Zestien jaar later heb ik nog steeds dezelfde vaste lezers als toen (mijn familie heeft afgehaakt). We lezen over en weer bij elkaar. En écht! Het voelt als vriendschap! Ik weet niet of ik wel tijd heb voor meer reacties. Want inderdaad; je moet er wel wat voor doen.

 9. Goede tips!
  Ik lees veel blogs, reageer ook regelmatig en vind het leuk mijn blogs ook gelezen worden. Soms twijfel ik wel eens of het wel leuk en interessant genoeg is wat ik schrijf en laat zien. Maar ach, het is mijn blog ;-)

 10. Iedere blogger krijgt de lezers die bij hem passen zeg ik altijd. Ik maak ook om de dag een nieuw logje toch vaak soort dagboek voor mezelf en mede daardoor komt heel bescheiden wel wat actualiteit mee al is dat meestal niet heel serieus.

 11. Ik blog nu bijna 15 jaar en het is niet meer als die eerste jaren wat de interactie betreft. De mensen waarmee ik destijds gestart ben zijn bijna allemaal gestopt en dat vind ik toch wel jammer.
  Het gaat niet perse om de reacties, maar het is wel leuk om reacties te krijgen natuurlijk. Ik lees ze uiteraard ook allemaal, maar reageer er niet vaak op. Alleen als ik iets wil toelichten of verduidelijken.
  Af en toe twijfel ik: stoppen of doorgaan, tot nog toe altijd dus doorgegaan want ik vind het toch te leuk om te stoppen.

 12. Ik merk dat ook eenvoudige blogs met een praatje erin mensen trekken. Ik hou het bij afwisseling en wat vaste onderwerpen.
  Ik ben om de dag online en maak dan tijd om te reageren, ik begin bij wie bij mij reageerde en ga dan verder de lijst af.
  Jezelf blijven is handig, daarom doe ik niet mwe aan samenwerkingen, de waarheid wordt zelden gewaardeerd.

 13. Goede en wijze tips !
  In bloggen kruipt nu eenmaal veel tijd, tenminste als je het echt goed wil doen.
  En natuurlijk, als je andere blogs niet bezoekt en niet regelmatig een reactie schrijft… Dan wordt je eigen blogje ook niet gelezen of gevolgd :-)

 14. Een heel informatieve blog. Wat veel reacties kan opleveren, is afsluiten met een vraag. Maar ik ken mensen die niet tegen het antwoord kunnen (-:
  Ik houd het gewoon gewoon want nog meer reacties kan ik niet beantwoorden…
  Stemmige groet!

 15. Goede tips. Waar ik nog graag aan toe voeg datde hoeveelheid reacties niet zaligmakend is, het kan nl. ook téveel zijn. Het gaat erom dat het óók een beetje kikt tussen blogger en bezoeker. Ik ben echt een mazzelaar met veel fijne meelevende lezers en ik haak ook niet zomaa af wanneer iemand niet altijd even vaak reageert als ik zelf. Maar bij veel logjes kan ik het gewoon niet laten
  Jij hebt het ook al eens gezegd dacht ik, blijf vooral jezelf, ook wanneer je denkt dat niemand op jouw blogje zit te wachten, en geloof me , ik kan het weten.

 16. Goeie tips. Zonder reacties is het bloggen niet veel aan, dan is het net alsof je op een podium staat zonder publiek. Maar voor mij persoonlijk gaat het niet zozeer om de hoeveelheid reacties, een stuk of wat onder elk blogje vind ik prima.

 17. Goede tips heb je geschreven. Hoewel het me niet om de reacties gaat, vind ik het altijd wel erg leuk dat reacties toch een bepaalde interactie geven. Daarnaast vind ik het ook gewoon heel leuk om bij anderen te lezen en reageren, ook als ze dat niet bij mij doen.

 18. Ik vind het een prima stuk. Een ding is in ieder geval zeker, een blog bijhouden kost veel tijd.

 19. Goede tips! Qua het aantal reacties ben ik het met Karel eens. Die krijg ik voldoende. Vooral leuk is de interactie, maar dat lukt (technisch) niet altijd.
  Ik probeer ook altijd de overige reacties bij een ander te lezen. Soms kom ik zo een interessant blog tegen.

 20. Mooie blog. Heel herkenbaar. Op deze manier kwamen de lezers bij mij ook binnen. En een reactie met ‘ja, hallo, dit is mijn blog’? Brr… Ik ben inderdaad geneigd dat te verwijderen. Ga maar ergens anders reclame maken. Als je gewoon reageert, kunnen mensen ook al doorklikken, dus…

 21. Ik volg meer bligs en heb ze verdeeld over mappen in feedly. Blogs verhuizen wel eens van mappen. Heb ik veel tijd dan komt alles aan de beurt.

 22. Mooi artikel weer! Inderdaad, investeren is belangrijk. Ik krijg ook altijd een beetje een nare bijsmaak bij mensen waar je regelmatig reageert en die dan (bijna) nooit eens terugkomen.

 23. Ik houd van schrijven, ik schrijf. Ik houd van lezen, ik lees. Vindt iemand anders wat ik schrijf goed om lezen is dat mooi meegenomen. Vindt men dat niet, vind ik dat niet erg. Ik ga niet gaan lezen om mensen naar mijn blog te lokken, ik ga om dezelfde reden ook niet reageren als ik niks te zeggen heb.

  Mijn hoofdbekommernis is dat ik er plezier aan beleef en dat doe ik. Ik weet het: populair zal ik nooit worden.

  ;-)

 24. Kon ook via mijn serviceprovider meer lezer krijgen, oké bezoekers.
  Maar ik verdien het liever zelf door te reageren bij andere, vind ik veel leuker. Hans

 25. Ik kan mij er helemaal in vinden. De meeste tips pas ik al toe en ik ben heel tevreden met de vele reacties. Via Google ben ik niet traceerbaar. Ik wil niet gelezen worden door collega’s (ik heb meer dan 400 collega’s waaronder veel zeikstralen zitten – eigen aan het onderwijs hé… je wil het niet weten… en bovendien nog katholiek🤦‍♀️).

 26. Bedoel je in het overzicht van WordPress? Of de app? Mijn blog is alleen volledig te lezen via mijn website, heb ik ingesteld door bloglovin waar ik bergen volgers had maar daar niets van zag in mijn statistieken. Mocht he tiets anders zijn hoor ik dat graag, wie weet kan ik er iets mee.

 27. Niet gevonden worden door Google kost je inderdaad een hoop. Ik weet dat je er wat mee kan doen en begin met de belangrijkste tip. Kijk even via Dashboard dan instellingen dan lezen bij Zoekmachine zichtbaarheid of je het vinkje daar uit hebt staan.
  Daarnaast zou je met SEO kunnen gaan weken. Met de gratis plugin van Yoast krijg je onder het vak waar je je blog typt een vak waar je wat dingen in kan zetten. Waaronder de Keyphrase (onderwerp) en korte beschrijving van je blogpost. In jouw geval zou ik daar veelal de namen van de gebouwen die je fotografeert in plaatsen in een korte omschrijving.

 28. Kijken en bekeken worden en van daaruit iets moois op opbouwen. Ik heb 21 volgers op mijn wandelblog en 135 op de boekenblog. Ik ben er tevreden mee,.het zijn meestal dezelfde volgers die reageren of een like doen. Blij met elke reactie. Ik heb geen vast ritme in het bloggen, het is een spontaan gebeuren. Op de boekenblog een review van een gelezen boek. Ach, het is leuk om op Social media bezig te zijn (ook de blogs) en even te buurten maar elke dag red ik niet :-).Mooi artikel heb je hiermee geschreven.
  Off topic: ik kan jouw blog moeizaam openen, moet op de reacties klikken om de blog te kunnen lezen. In het overzicht zie ik.jou wel voorbij komen maar de knoppen zijn weg.
  Groetjes!

 29. Hier kan ik me helemaal in vinden Liesbeth. Het is niet enkel een kwestie van zelf publiceren maar vooral ook interesse tonen in wat anderen schrijven en tonen. Eénrichtingsverkeer bestaat enkel in de wegcode :-)
  Het klopt best wel dat je er een stuk van je vrije tijd in stopt, maar je haalt er anderzijds ook veel kennis en vooral ook vreugde uit. ;-)

 30. Eerste vraag is waarom je wil bloggen en waarover je wil bloggen. Ik blog over de dingen vanuit mijn eigen standpunt. Dat geeft je blog een persoonlijke uitstraling. Er zijn nog bloggers uit Roeselare, maar die pakken het totaal anders aan. Zo hoort het. Ook moet je in het begin veel geduld hebben. Zo duurde het enkele jaren vooraleer mijn blog volledig tot bloei kwam.

 31. bloggen vraagt tijd

  en niet iedereen is bepaalde onderwerpen geïnteresseerd

  sinds ik bij WP, worden mijn logjes niet meer door de grote zoekmachines gevonden

  en dat scheel veel voor het aantal lezers

  ps: mijn vroegere provider stopte er plots mee

 32. ik ben tevreden over het aantal reacties :)
  zelf reageer ik wel bij enkelen die niet bij mij komen :(
  maar weet de reden daar van

  ja zijn ze niet leuk die kinderuitspraken hihi

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top