Begin juli deelde ik een met foto’s versierde blog over een zo onschuldig lijkend weiland vol graan en enkele poppy’s. Ik ben terug in Sint-Oedenrode, wel vaker ook want deze week herdenken en vieren we hier onze Bevrijdingsdagen. En om de nadruk te leggen op herdenken deel ik wat er op het oorlogsgraf van Rowland John Claxton (T-5770427) staat. Want ik adopteerde kortgeleden zijn oorlogsgraf en natuurlijk heeft mijn onderzoek ondertussen niet stilgestaan.
Royal Army Service Corps afgekort RASC
Het RASC was een corps verantwoordelijk voor de transporten, zij verzorgden onder andere de levering van voedsel, brandstof en kleding maar leverde ook technisch en militair materieel naar het front. Tijdens WO2 en in dit geval specifiek Operatie Market Garden, gooide zij goederen af uit vliegtuigen onder andere aan het front in Oosterbeek. Deze goederen haalden zij op en verzamelde ze in een depot tot dit compleet was en ze het vliegtuig in dit geval Dakota KG489, konden vullen. Deze Dakota vloog af en aan en tussendoor werden de goederen geladen, de air despatchers bleven bij hun goederen terwijl de bemanning zoals de piloot bij hun vliegtuig bleven. Daardoor weet ik dat deze specifieke Dakota al eerder vloog die dag.
Het motto van RASC
In het logo staat een tekst Honi soit qui mal y pense, deze oud Franse zin inclusief spelfout zou naar het schijnt uitgesproken zijn tijdens een bal waarbij een kousenband van een gravin losschoot, een koning was zo galant deze weer om te doen en sprak deze zin uit die schande aan hem die er kwaad van denkt, betekent. Een andere versie zegt dat hij de band om zijn eigen been deed. Deze koning Edward zette de Orde van de Kousenband op maakt dat het motto nog op vele plaatsen terug te vinden is en op meer plaatsen in gebruik is. Persoonlijk vind ik het motto zeer goed passen, na de oorlog werd er redelijk slecht over de mannen van het RASC gedacht waarschijnlijk omdat ze niet aan het front stonden, de mannen die daadwerkelijk aan het front vochten dachten er overigens niet zo over.
De mannen waren herkenbaar aan een vierkante blauwe patch met gele Dakota erop. Deze werd officieel ingevoerd op 8 september 1944, daags voor het begin van Operatie Market Garden waar 6 groepen waaronder 799 waar Rowland John Claxton bij hoorde. Deze 6 groepen vlogen 611 keer op en neer naar Arnhem in de periode 18-26 september 1944, dropten zo’n 2000 ton uit onder andere Dakota’s.
21 september 1944
Een goed waarnemend oog is het misschien al opgevallen, ik deel deze blogpost niet voor niets. Rowland stierf tijdens Operatie Market Garden, voor onze bevrijding terwijl hij die bevrijding niet kon zien, hij streed voor een volk wat hij niet in de ogen kon kijken. Operatie Market Garden was de grootste luchtlandingsoperatie ooit. De operatie was gericht op het doorstoten naar Duitsland en waarbij luchtlandingstroepen de bruggen van Leopoldsburg tot Arnhem moesten houden tot de grondtroepen arriveerde. Helaas is er geen oorlog te vechten met wat de bemanning op hun rug konden dragen en dus werden er goederen na geleverd. Rowland John Claxton, een geliefde en liefdevolle man en vader volgens die zo mooie zin op zijn graf, behoorde tot het corps wat deze goederen bracht en vandaag 79 jaar geleden moest hij dat met zijn leven bekopen.
Lees verder over het werk van de air despatcher.
willy says
79 jaar geleden
knap dat je dit hier deelt Liesbeth
iets wat ik waardeer
prettige dag
Nicky says
Wat mooi dat je dit doet. En hier zijn naam noemt. Prachtig!
MT says
Je doet hen recht. Je doet hem recht. Dank je wel Liesbeth.
Dimario says
Precies vandaag 79 jaar geleden en hij moet altijd herdacht blijven. Mooi dat jij dat hier deelt.
Love as Always
Dimario
Matroos Beek says
Ik vind dit zo’n mooi intiatief en ik bewonder je gedrevenheid om alles uit te zoeken. Fijn om er meer over te lezen via jouw blog.
Sjoerd says
Ik vind het heel mooi dat je dit graf geadopteerd hebt en er probeert zoveel mogelijk gegevens bij te vinden na al die jaren. Daar moet toch aardig wat speurwerk aan vast zitten.
marylou says
Wat bijzonder dat je zijn graf een tijdje geleden adopteerde en er goed zorg voor draagt .Ook bedankt voor al je opzoekwerk. Zo’n mooi gebaar van u
rietepietz says
Heel knap hoe je dat allemaal weet te achterhalen.. Helaas bewijst het heden dat oorlog onuitroeibaar is zolang er mensen zijn die een mensenlevens niet belangrijk vinden zolang het hun eigen leven maar niet is.
Jan K. alias Afanja says
Goed om weer even bij stil te staan.
John says
Helaas sterven er te veel door oorlog. Oorlog is ouderwets en zou gewoon afgeschaft moeten worden.
rob alberts says
Mooi beschreven
Vredelievende groet,
Naomi says
Dat is inderdaad een heel erg mooie, liefdevolle zin die op zijn graf staat. Waardevol en goed dat je zijn verhaal hier deelt.