Fotoserie: Het verschil tussen kool- en raapzaad

Fotoserie: Het verschil tussen kool- en raapzaad

Fotoserie: Het verschil tussen kool- en raapzaad

We reden een rondje, hadden in de omgeving wat te doen en tot mijn vreugd zagen we onderweg dit veldje koolzaad. Niet dat ik uit een rijdende auto het verschil zie maar toen ik dichterbij stond zag ik het. Je kan koolzaad en raapzaad namelijk best makkelijk uit elkaar houden. Bij koolzaad steken de knoppen boven de bloemen uit en vallen de bloemblaadjes over elkaar. Bij raapzaad groeien de bloemen voor de knoppen en staan de bloemblaadjes wat uit elkaar. De linkerfoto zonder lucht is raapzaad, de rechterfoto met blauwe lucht is koolzaad. En binnenkort bak ik er mijn eten in, want hoewel erg mooi is het ook nog eens gezond.

Als de bloemenblaadjes Overlappen dat is het kOOlzaad.

Ik was heel fanatiek uit de auto gesprongen maar was zeker niet de enige die foto’s wilde maken van de velden. Gelukkig hield iedereen moeiteloos afstand van elkaar en werden zelfs de kinderen gemaand alleen tussen de bloemen door te lopen. Ik schonk menig ouder een vriendelijke glimlach en lette vooral ook op mijzelf. Niet alleen de mens genoot namelijk van het koolzaad, ook de vele insecten. Fotoserie: Het verschil tussen kool- en raapzaad.

30 thoughts on “Fotoserie: Het verschil tussen kool- en raapzaad

 1. Ik wist niet eens dat raapzaad bestond. Word vrolijk van al die gele bloemenpracht!

 2. wist niet eens dat er verschil was, in de herfst heb je weer mosterdzaad dat dat ziet er ook weer bijna hetzelfde uit
  leuk om er wat over tel elzen en te weten te komen

 3. Hier in NH heb ik het nog nooit gezien. Ken het vooral uit Duitsland waar ze van Raps Rapsöl maakten. Het Duitse Raps is in het Nederlands koolzaad. Van Raapzaad had ik nog nooit gehoord, maar dat is in het Duits Ölrübsen. Lekker verwarrend dus. 😉

 4. Voor mij is al dat gele spul koolzaad… Al staat dat spul hier lekker door elkaar (volgens mij, maar ik zal er tijdens mijn volgende wandeling eens extra goed op letten.

 5. Prachtige velden zijn het als je erdoorheen rijdt. Je foto’s ook… Het verschil zal ik vanuit de verte nooit kunnen zien, maar leuk om te weten!

 6. Diens bloemblaadjes staan heel ver uit elkaar en de bladeren van de plant zijn hariger.

 7. Hier hebben we voornamelijk koolzaad op de velden. Altijd prachtig om te zien, en inderdaad een lust voor vele insecten.

 8. Kool- en raapzaad zijn voor mij het zelfde. lol
  Vroeger stond de Flevopolders er vol mee. Hans

 9. Prachtig…. ik vind het zo mooi om te zien. Ik ben benieuwd of ik het de volgende keer nog het verschil weet.

  Love As always
  Dimario

 10. SSttt, niet verder vertellen, ik wist niet eens dat er behalve koolzaad ook nog raapzaad staat als alles zo geel is. Ik scheld alles gewoon voor koolzaad uit.

 11. Kool- of raapzaad, beide vormen ze een zee van geel ! Toch bedankt voor dit praktische ezelsbruggetje Liesbeth :-)
  Fijne avond nog,
  Rudi

Comments are closed.

Back To Top