Fototip: Je foto’s tegen diefstal beschermen

Je foto's tegen diefstal beschermen

Fototip: Je foto’s tegen diefstal beschermen

Eén van de meest vervelende dingen aan internet is dat veel volk denkt dat alles daarop gratis is. En dat is helaas niet anders met foto’s. Tot op de dag vandaag is het misbruiken van andermans foto’s (en plaatjes!) nog steeds aan de orde van de dag. Je foto’s tegen diefstal beschermen op een website gaat nooit helemaal lukken maar wel een stuk beter met onderstaande tips.

Zet je foto niet online
Toen het internet en de beveiliging ervan nog in de kinderschoenen stond heb ik met grote regelmaat foto’s niet online gezet. Wil je niet dat een door jou gemaakt foto misbruikt wordt? Zet de foto dan niet online.
Eigenlijk zou ik het hierbij moeten laten maar ‘niet online’ is dus ook niet op sociale media zoals Facebook. Ook niet via Google en ook niet via Insta of weet ik hoe die ellende allemaal heet. Want het is maar een heel klein zinnetjes tussen hele kleine letters die zich toegang verschaffen tot jouw rechten. Die geef je met het online gooien van je foto namelijk gewoon weg. Veel mensen vragen waarom ik mijn foto’s niet in een ‘wolk’ heb staan. Ik kan het heel kort uitleggen, als je ergens je foto’s gratis opslaat dan geef je je rechten ofwel meteen weg of moet je uiteindelijk gaan betalen. Niks is gratis ook op internet niet. Je foto’s tegen diefstal beschermen wordt een heel stuk lastiger als ze ergens online staan of online zijn doorgestuurd.

Niet zomaar ergens achterlaten
Heb je wel eens een leuke aanbieding voor een fotoproduct gehad? Ik ook, maar zodra ik de regeltjes lees krijgen ze een standaard afwijzingsbrief terug. Behalve dat ik die naar inkt stinkende troep niet aan de muur wil, staan er in de regeltjes ook dat ze de opgestuurde foto mogen gebruiken als je akkoord gaat. Smerig spelletje hè? Niet online is ook niet doorsturen voor te winnen dingen zoals prijsvragen. Gratis is zelden echt gratis.

Verkleinen en lagere kwaliteit
Op oude websites en blogs kom ik ze nog wel eens tegen, foto’s die door linken naar de volledige grootte. Behalve dat het je ruimte aardig opslokt is het bijna vragen om moeilijkheden. Want het is niet toegestaan om foto’s van anderen zonder toestemming te gebruiken maar helaas gebeurd het toch. Verklein je foto’s en verlaag de kwaliteit ook nog eens. Safe for web is de benaming in Photoshop en ik gebruik dat al zolang ik een website heb. Het voorkomt dat een foto te gebruiken is maar die lagere kwaliteit zie je niet.

Je foto’s tegen diefstal beschermen doe je het beste door ze niet online te zetten.

Watermerk of logo
Maak je foto’s onaantrekkelijk voor dieven maak gebruik van een watermerk of logo. Sinds ik weet hoe in trek mijn foto’s zijn zie je de logo’s wel verschijnen. Vooral op de foto’s van de Willys en de Tweede Wereldoorlog evenementen is het nodig. Ik heb er een preset in Photoshop voor maar dat hoeft niet. Het kan in gratis programma’s en online. Uiteraard is het belangrijk dat je allereerst nadenkt of je een foto wel online moet zetten als je zo huiverig bent voor de diefstal ervan. Denk er uiteraard ook aan als je gratis programma’s of websites gebruikt dat ook zij zich het recht toe kunnen eigenen je foto’s te gebruiken.

Plugin
Onder jullie zijn er vast al mensen die mijn favoriete anti diefstal plugin hebben leren kennen. Ik heb namelijk de plugin Secure Copy Content Protection. Deze plugin verbiedt het om iets van mijn website te kopiëren. Printscreen werkt niet, control ook niet en ook je rechtermuis mag je vergeten. Deze plugin beschermt je website tegen de makkelijkste vormen van jatten maar helaas niet tegen alles. Mocht je website door Google ingelezen worden dan kan je je foto’s via Google terugvinden. Daarom is het verkleinen en eventueel een logo dus ook zo belangrijk. Mocht deze plugin niet voor je werken er zijn er meer: Content Copy Protection & Disable Right Click, WP Content Copy Protection en WP Content Copy Protection & No Right Click. De laatste raad ik aan omdat zeer eenvoudig in te stellen is en doet wat de plugin moet doen.

Je foto’s beschermen is een combinatie van veel dingen.

IP ban
Het is een plugin die ik nog niet heel lang in gebruik heb maar waar ik dagelijks naar kijk alleen om van te genieten. WP-Ban is een plugin die doet wat het zegt, jij voert IP-adressen in en de mensen zien jouw site niet meer. Zo makkelijk is het. Ik heb er een flinke lijst van terugkerende spammers instaan en geniet dagelijks van alle robots die geen dom gelul meer achter kunnen laten. Uiteraard is een IP-ban alleen mogelijk als je iemands IP hebt, maar toch vind ik de plugin zeker samen met Akismet erg prettig.

Google afbeeldingen
Ben je bang dat foto’s van jou al misbruikt zijn? Zoek dan op foto in Google afbeeldingen. Je kan een foto in het vak slepen, wie weet komt jouw foto wel boven op een andere website dan de jouwe. Helaas ben ik geen jurist en ga ik hier geen advies geven over de vervolgstappen. Bedenk dat je in je recht staat je foto daar vandaan te halen een goede brief, e-mail en dreigen met de rekening wil nog wel eens werken.

Afweging
Heel lullig is je er niet te druk over maken ook een oplossing. Doe wat je kan qua bescherming en maak de afweging tussen de foto’s. Ook ik heb het er moeilijk mee gehad en ook ik heb mijn foto’s terug gezien waar ik ze niet had achtergelaten. Een paar jaar geleden ‘leende’ een museum in Groesbeek nog een foto. Wat ik erover kwijt wil, qua kosten hadden ze de foto beter kunnen kopen. Bedenk daarom voordat je een foto online zet, dat dit niet doen nog altijd de beste manier is op je foto’s tegen diefstal te beschermen.

38 thoughts on “Fototip: Je foto’s tegen diefstal beschermen

 1. Ik zet altijd de url van mijn blog in mijn afbeeldingen, maar ze kunnen nog steeds een screenshot maken zonder de url natuurlijk…

 2. Er zullen altijd mensen zijn die de weg vinden dingen van je blog te halen die ze kunnen gebruiken.ik probeer me daar niet druk over te maken.Veel fijner als mensen je schrijven en vragen dat ze een foto mogen gebruiken en ze je dan nadien bedanken .

 3. Fijne tips. Ga kijken of ik meer kan doen dan alleen verkleinen van de foto’s. Heb ik echter echt een mooie foto zet ik hem toch niet op internet.

 4. Je kan het ook zien als een eer dat iemand je foto’s gebruikt.
  Mijn foto’s zijn niet interessant genoeg om te “lenen.”
  Zelf gebruik ik foto’s van pixaby.com Die mag iedereen vrij gebruiken.
  Zonnige groet!

 5. Goede tips. Persoonlijk maak ik me er niet druk om. Ik zet inderdaad niks op internet wat ik niet kwijt wil. In het begin van mijn weblog gebruikte ik plaatjes die op die speciale plaatjespagina’s stonden. Grinnik. Best erg. Daarna gratis stockfoto’s. Maar zelf maken werk sneller. Dat zijn ook zeker geen topfoto’s. Da’s met jouw foto’s toch anders.

 6. Mijn foto’s zijn denk ik niet ‘jatgevoelig’, maar wel een zeer leerzame blog dit. En bizar eigenlijk dat je dus foto’s van jezelf elders tegen kunt komen. Natuurlijk, aan de ene kant een eer, maar niet de bedoeling.

 7. Even wennen dat je pas kunt reageren als je de waarschuwing hebt gezien. Weghalen van tekst gaat ook minder makkelijk. Mijn foto’s zijn kwalitatief vast niet goed genoeg om te jatten. Ik verklein alles, maar dat heeft te maken met de ruimte die foto’s innemen.
  Werken met de cloud. Dacht het niet!

 8. Ze moeten van je foto’s afblijven, van andermans spulletjes altijd!
  Maar het is ook een compliment.

 9. Niet kunnen rechtsklikken is pas echt vervelend. Ik kan verder alles van je site halen. Zelfs printscreen werkt.

 10. ‘Diefstal’ of ‘stelen’ is in mijn woordenboek iets wegnemen zodat ik het niet meer heb. Kortom dit valt bij mij onder kopiëren of vermenigvuldigen. Ik maak zelf foto’s en heb geen reden om foto’s van een ander te kopiëren. Daar staat tegenover dat al mijn foto’s op het web naar hartelust gekopieerd mogen worden. Als ik dat niet wil, dan zet ik ze idd niet op het web. Wat ik er op zet is in een lagere kwaliteit, dat ooit begonnen was om een site sneller te laten laden. Zelf ben ik geen fotograaf en ik zal daar ook nooit m’n beroep van maken. En het is idd vrij eenvoudig om een foto van deze site over te nemen.

 11. FB is een gratis plaform, alles wat je gratis gebruikt verdient ergens geld aan.

 12. Wat je voor jezelf wilt houden moet je niet op internet zetten, vind ik. Wat openbaar is is voor iedereen. Daarom zet ik er ook geen lelijke logo`s overheen, dat verpest alleen maar.

 13. Wat fijn om te lezen.
  Bij mij gebeurt dat steeds op Facebook, tis dan wel geen foto waar ik op sta.
  Maar zijn toch foto’s die ik wel genomen heb.
  Vind ik steeds lastig als mensen die gewoon van mijn facebook nemen.
  Had ook al gedacht aan aan waterlogo op te zetten.

 14. een interessant logje Liesbeth, dat ik eens nader zal bekijken

  een blogger signaleerde me eens , dat sommige van mijn foto’s in een pps voorkwamen

  iets waar ik geen toestemming had gegeven

  bedankt voor de tips

  prettige avond Liesbeth

 15. Ik denk niet dat mijn foto’s interessant zijn. Moet bekennen dat ik ook wel foto’s die op internet vind plaats, maar dat zijn dan meestal bijvoorbeeld ‘getallen’ als een van de kinders jarig is of zo.
  Verder zou ik het denk ik een eer vinden.

 16. Ik denk niet dat mijn foto’s interessant genoeg zijn om gestolen of geleend te worden. Bij foto’s die niet van mij zijn zet ik naam van de fotograaf bij, als die toestemming gegeven heeft tenminste.

 17. Het is mij wel gelukt om me er niet druk over te maken en ach, je kent mijn foto’s , die zijn zelden goed genoeg om mensen hebberig te maken en bovendien verklein ik inderdaad alles vanwege de ruimte die grote foto’s vragen. Een nichtje van me kwam ondanks dat ooit wel eens een foto van mijn tegen op een vreemde FB, het zij zo. Mijn kleindochter kwam een foto van haar tegen die van de site van haar beautysalon was gejat en gebruikt werd door een groothandel.

 18. Goeie tips. ik heb niet veel te stelen maar zal er toch eens naar kijken. Bij mij is tekst belangrijker.

 19. Ja, dat doe ik met afbeeldingen op mijn schilderblog: lage resolutie en watermerk. Heb regelmatig gehoord dat schilderijen op andere sites verschijnen als was het hun eigen werk. Of als borduurpatroon. Of om afdrukken van te bestellen. Met mijn foto’s ben ik wat minder voorzichtig. Wat je op internet zet is vogelvrij. Professionele fotografen lijden hieronder.

 20. De foto’s die ik publiceer op mijn blogje zijn allemaal verkleind tot 300kb maximum, waar ik 1100 pixels voor de langste zijde ingeef. Dit programma (BD Sizer) dat foto’s in een batch verwerkt is vroeger gratis uitgegeven bij Belgian Digital. Het maakt ook een logo, kader of een watermerk aan als wil. Tot nu toe heb ik geen weet van gestolen foto’s.

 21. Er zullen altijd manieren overblijven en dat is iets wat je moet accepteren als je intellectuele eigendom online zet.

 22. Ja, als je een foto online zet, ben je ‘m eigenlijk al een beetje ‘kwijt’.. ik ben alleen voorzichtig met foto’s van kinderen, want ik wil niet dat ie op obscure sites terecht gaan komen, maar voor de rest..! Al heb ik ook wel die bedenking van Matroos Beek.. stel je toch eens voor dat een ander een hoop geld verdient met jóúw foto’s..! zou echt lullig zijn.. al kan ik me niet voorstellen dat dat met míjn kiekjes kan gebeuren hehe.

 23. ja er zijn altijd lui , welke andermans eigendom wil toe eigenen , dat zal ook nooit veranderen
  of mijn foto’s gejat worden , ik zelf denk van niet
  er een logo inzetten heb ik wel eens over gedacht , maar je zie het al in een reactie , dat knippen ze weg :(

 24. “Onder jullie zijn er vast al mensen die mijn favoriete anti diefstal plugin hebben leren kennen. Ik heb namelijk de plugin Secure Copy Content Protection. Deze plugin verbiedt het om iets van mijn website te kopiëren. Printscreen werkt niet, control ook niet en ook je rechtermuis mag je vergeten. Deze plugin beschermt je website tegen de makkelijkste vormen van jatten maar helaas niet tegen alles. Mocht je website door Google ingelezen worden dan kan je je foto’s via Google terugvinden. Daarom is het verkleinen en eventueel een logo dus ook zo belangrijk.”
  Ik zal niet verklappen hoe ik dit stukje kopieer, maar alles wat je hier neerzet is gewoon te kopiëren voor wie daarin geïnteresseerd is. het beste advies wat je geeft als je dit niet wil, is gewoon niets schrijven. Ik heb me er zelf maar bij neergelegd dat alles wat ik publiceer, wel eens ergens anders op kan duiken.

 25. Er zal altijd wel iets overblijven wat werkt uiteraard. Daarom is de belangrijkste tip ook, niet online als je niet wil dat het gejat wordt. Alles wat ooit online stond blijft online.

 26. er zitten wel wat tips bij die ik ga bekijken. Ik heb printscreen niet geprobeerd, maar met het knipp.rogramma van windows kan ik wel dingen van je site afhalen…

  Love As always
  Di mario

 27. Wat doe je al? Bedoel je je logo? Die is zo subtiel en altijd in de hoek dat iedereen het weg kan halen. Daarbij gebruik je geen plugin die bijvoorbeeld opslaan van de foto blokkeert. En het is uiteraard ook niet handig dat je een gratis website hebt. Ik weet niet wat WordPress.com als regelgeving heeft maar wie weet kan je de tips nog eens doorkijken. Bekijk het positief je kan er leuk aan verdienen als je foto’s ergens verschijnen zonder jouw uitdrukkelijke toestemming.

 28. Aan de andere kant is het ook wel een hele eer als je je foto’s op de verste uithoeken van het internet op ziet duiken :)

 29. Interessant. Ik moet beginnen met mijn foto’s er in kleiner formaat te publiceren en te voorzien van logo. Tot nu toe doe ik dat enkel bij foto’s die ik echt mooi vind. Meestal maal ik er niet om en mogen ze voor mijn part gestolen worden… Tenzij een ander er vet geld zou aan verdienen…

Comments are closed.

Back To Top