Al een hele lange tijd wilde ik Geertruidenberg bezoeken en fotograferen. Een paar jaar geleden reden we al eens door deze vestingstad maar ik streepte het zeker niet van mijn lijstje. Het bezoek was kort maar lang genoeg om te zien dat ik terug moest. Van de week was het eindelijk zover.
In de zevende eeuw werd er op een heuvel een klooster gebouwd door Gertrudis van Nijvel, daar komt de naam Geertruidenberg vandaan. In 1213 kwamen de stadsrechten en in 1320 kwamen de rechten op uitbreiding en werd de vesting aangelegd. De stad bloeide op tot de Sint-Elizabethsvloed, de stad raakte beschadigt en raakte veel rechten kwijt.
De geschiedenis van de stad straalt van de Markt af. Wat ik bijzonder blijf vinden is dat je er gewoon kan parkeren. De meeste gevels stammen uit 1700, hoewel Geertruidenberg echt Brabants is, was het ooit Hollands en de oudste stad. Nu is dat Dordrecht.
Op 5 november 1944 wordt de stad bevrijd door de Polen, tot die tijd is er van de oorlog niet veel te merken. Na het mislukken van Market Garden wordt er opgerukt richting de Schelde en daarmee wordt Geertruidenberg frontstad. De Duitsers hebben zich 3 kilometer verderop ingegraven en schieten V1 en V2 bommen naar Antwerpen. Bewoners zitten in de schuilkelders en hebben het niet goed, ze hebben honger en de kelders zijn niet altijd voorbereid op mensen, er wordt geslapen op zakken kolen.
Er is een groot contrast tussen het ene deel van Brabant rond Eindhoven en het zuidwesten. In de Hongerwinter worden de bakkers van de stad door een Tilburgse dominee gevraagd brood te bakken van de aangeleverde 20 ton tarwe en 10 ton gierst. Ze bakken bij elkaar 13.000 broden die naar Hardinxveld gebracht worden. Deze actie kreeg de naam Broodcrossing naar het zogenaamde crossen (oversteken) naar bevrijd gebied waar de nabijgelegen Biesbosch bekend om staat.
De stad ademt geschiedenis de statige huizen gaan hier en daar nog schuil achter de prachtige lindebomen. De herfstkleuren spatten er vanaf maar verderop wordt er al gesnoeid. Hoewel de meningen verdeeld zullen zijn vind ik de pijp van de Amercentrale ook wel weer iets hebben, alsin een uniek beeld boven zo’n Hollandse Brabantse stad. Naar waarheid had ik het drukker verwacht maar misschien ben ik verwend met de vestingen die ik ken. Tevreden streep ik Geertruidenberg van mijn lijstje, maar weet ik zeker dat ik deze stad nog zal bezoeken en raad iedereen aan dat ook te doen.
Mirjam Kakelbont says
Het stadje straalt van je blog af. Altijd bijzonder, zo’n rijke historie. De statige huizen zijn gelukkig behouden gebleven.
willy says
een mooie reeks van Geertruidenberg in herfsttooi Liesbeth
een leuk stadje om te bezoeken
het is wel wat wennen aan die centrale.
mijn voorkeur gaat uit naar de laatste foto
prettige dag
John says
Ik vind die koeltoren vreselijk. Dat mensen het mooi vinden begrijp ik niet. De rest ziet er een stuk aangenamer uit.
Jan K. alias Afanja says
Een serie met prachtige stadsgezichten. Geertruidenberg is zo te zien op een mooie dag zeker de moeite waard.
Dimario says
Nog nooit geweest en het is volgens mij best wel een eind fietsen. Ik zeg nooit nooit, maar ik denk het niet.
Love As Always
Dimario
rietepietz says
Wat een práchtig stadje, Moet ik onthouden, zeker een bezoekje waard.
Sabine says
Mooi verslag van jouw bezoek
Dit nodigt zeker uit om het stadje eens te bezoeken.
Tot nu zag ik altijd alleen de borden en uiteraard de koeltoren van de centrale in de verte als ik er langsreed.
peter grey says
Geertruidenberg moest ik opzoeken, en nu blijkt dat ik ooit eens op een bootje naar de Biesbosch heb zitten wachten in buurdorp Drimmelen, niet wetende dat Geertruidenberg zo’n mooi stadje is! Ach, wat zijn we in Nederland verwend met dit soort vestingsstadjes. Prachtige foto’s heb je gemaakt en als ik weer eens in het west-Brabantse ben ga ik in Gberg kijken.
Linda says
Mooie foto’s, vooral met die herfstkleuren! Vooral die laatste is een leuk detail ;)
Matroos Beek says
Wat een bijzonder stadje met veel historie. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. De koeltoren is een groot contrast met de rest, maar hij hoort nu eenmaal bij deze tijd.
Sjoerd says
Die koeltoren van de Amercentrale mag er wezen… Beeldbepalend in de omgeving.
rob alberts says
Dank voor deze tip.
Vriendelijke groet,
Naomi says
Oh wauw, die staat bij mij ook nog op het lijstje om eens te bezoeken en ik zie dat het zeker de moeite waard is.