De leukste feiten over koeien

De leukste feiten over koeien

De leukste feiten over koeien

Over de jaren heb ik al heel wat koeien gefotografeerd en heb zo heel wat van hun natuurlijke gedrag leren herkennen. Koeien zijn van nature vredelievende en nieuwsgierige dieren die we als vanzelfsprekend zien in ons land daarom deel ik de leukste feiten over koeien want ze zijn niet alleen fotogeniek maar ook gewoon ontzettend leuk.

Koeien hebben beste vriendinnen en raken gestrest wanneer ze niet bij elkaar zijn.

Bevriende koeien vertellen elkaar hoe ze zich voelen. Als je een tijdje bij een weide vol koeien zit herken je welke koeien maatjes zijn en zal je merken dat als ze te ver van elkaar zijn, ze naar elkaar loeoeien. Ze communiceren ook met hun lichaam. Als ze elkaar likken betekent dat meestal dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Overigens hebben ze ook wrok naar elkaar.

Koeien kunnen traplopen, naar boven, maar naar beneden daar hebben ze niet de goede gewrichten voor. Overigens kunnen koeien ook schoppen en springen. Dat laatste doen ze vooral als ze voor het eerst weer naar buiten gaan. Dit fenomeen wordt koeiendans genoemd en is echt een must om eens te gaan zien in het voorjaar.

Kalfjes lopen binnen 2 uur na de geboorte. Na een jaar wordt een kalf pink genoemd en als ze na 14 maanden drachtig raakt wordt ze vaars genoemd.

Een koe heeft 4 magen de lebmaag, boekmaag, netmaag en de pens. En ze drinken wel 100 liter, een volle badkuip, per dag.

Gelukkige koeien produceren meer melk een koe bij haar eigen naam noemen maakt hun gelukkiger. Ik weet niet of dat werkt met Bertha 1, 2, 3 of Clara 1, 2, 3. Maar koeien geven ook meer melk als ze muziek luisteren. In 1984 werd de melkmachine uitgevonden tegenwoordig gaat het allemaal automatisch, koeien lopen zelf de machine in.

Koeien slapen maar een half uur per etmaal, dat kunnen ze ook staand.

Koeien ruiken dingen van kilometers ver en hoewel de weilanden veelal heel erg van hetzelfde grassoort zijn, zijn koeien ook dol op klavertjes.

De vlekken van een zwart witte koe zijn zo uniek dat het vergelijkbaar is met een vingerafdruk. Geen 2 koeien zijn gelijk.

Koeien zijn elk jaar zwanger en ze zijn net als de mens 9 maanden zwanger. Kalfjes worden bij hun moeder vandaan gehaald om te voorkomen dat ze de melk drinken. Hierdoor blijft hun vlees ideaal kalfsvlees. Het is voor mij ook de reden geen kalfsvlees te eten.

Eén koe maakt 32.195 glazen melk per jaar zo’n 2000 liter, helaas stoot een koe ook meer uit dan een auto.

Dat gehannes met een rode lap voor de neus van een stier is complete onzin, ze kunnen de kleur rood niet goed zien. Ze kunnen wel beter horen dan de mens.

En ze lopen in ieder geval meer dan ik, tijdens het grazen bewegen ze constant en lopen rustig 13 kilometer per dag.

De leeftijd van een koe kan geteld worden door de ringen die zich per jaar vormen op de hoorn van de koe. Mochten ze die (niet meer) hebben dan geven de tanden het ook weg.

19 thoughts on “De leukste feiten over koeien

 1. Ik geloof de leeftijd wel. Ik vind koeien prachtige beesten maar heb er dusdanig ontzag voor dat ik toch een beetje afstand houd.

 2. Leuk om te lezen! Ik wist niet alles, hoewel ik toch wel dol ben op koeien. Prachtige foto’s ook!

 3. Hoe schattig is dat van die bevriende koeien! Op dat weinig slapen ben ik dan weer niet jaloers haha. Leuke foto’s ook :)

 4. Mooi verhaal en dito foto’s. Maar dat van de melkmachine klopt toch echt niet. Ik ben in 1958 geboren op de boerderij, en daar was toen echt al een melkmachine in gebruik. Ik denk eerder, dat hij al rond 1900 is ontwikkeld.

 5. Koeien zijn leuk om te zien, vind ik.
  Leuke weetjes ook. Je zou maar 100 liter water per dag weg moeten tikken… Ik vind 2 liter al meer dan zat.

 6. Ik hou ook van koeien .In een wei moeten volgens mij altijd koeien staan en met Pasen was ik vroeger altijd in de Ardennen toen de koeien uit de stal naar de hoger gelegen weiden werden gebracht. Hoe gek en uitgelaten die koeien holden en sprongen. Erg fijn om te zien

 7. Ze zijn sowieso al leuk om naar te kijken. Voor de rest wist ik de meeste dingen wel. Maar ja, ik kom ook van het platteland.. ;-)

  Love as always
  Dimario

 8. prachtig Liesbeth
  ik zie ze graag in de wei , dan is karel blij
  ik was vee verzorger van beroep , stond zelfs in m’n paspoort , tot 1979
  kon het altijd prima vinden met de koeien

 9. Wat leuk, we zien ze altijd wel in het weiland staan en voeden ons met hun melk en afgeleide producten maar nu weten we tenminste iets meer over de koe als dier en hun leefwereld. Bedankt Liesbeth, vanaf nu kijk ik anders naar elke koe :-)

 10. Het zijn prachtige dieren. Ik ben zo blij dat we hier dagelijks zicht hebben op Koeien in de weide. Ze lopen zomer en winter buiten om het natuurgebied kort te grazen. Ras Hereford. Vandaag tijdens de storm stonden ze de hele tijd in een dikke dichte drom tegen elkaar. Ik had er mee te doen, maar blijkbaar wisten ze er goed mee om te gaan.

 11. Geen gezelliger dier in het landschap dan een koe. Veel koeien. Ze staan er hier prachtig op.
  Ergens in een oud boek las ik over een melkmachine van bijna een eeuw geleden. In Zuid-Limburg.

 12. Dat de melkmachine eerder dan in 1984 is uitgevonden weet ik heel zeker, omdat wij kinderen (in 1872 was dat) voor boer Borsch de koeien bijeen dreven, die dan in zo’n groen houten hokje in de wei werden gemolken, mét een machine (op diesel.) Daarna mochten we meerijden naar de melkfabriek, achter op de wagen met de melkbussen, paard klipklopte door het dorp, onder onze klompjes trokken de klinkers door. (Dit klinkt erg Dik Trommig, maar zo was het echt. :-) ) Maar schitterende foto’s Liesbeth en goeie weetjes over het allerbeste boerderijdier ooit, de koe.

 13. Ik kom ze hier niet al teveel tegen, best jammer. Maar als ik bij dochterlief op bezoek ga en we daar wandelen zien we soms toch wel koeien. Meestal een spierwitte soort.

 14. Hoe leuk, weetjes. Op zo’n artikelen ben ik altijd zot.
  De helft van de weetjes, daar had ik nog nooit van gehoord, hoe interessant zeg.
  Achter onze woning en tuin is er een hele grote weide met hoge oude bomen en … koeien.

Comments are closed.

Back To Top