Ik koop geen boeken bij bol en dit is waarom

Ik koop geen boeken bij bol en dit is waarom

Ik koop geen boeken bij bol en dit is waarom

Weet u nog heel lang geleden die reclames met dat leuke blauwe bolle mannetje? Bol is niet meer weg te denken als online winkel maar ik koop geen boeken bij bol en dit is waarom.

Bol.com komt onder vaste boekenprijs uit
Ik schreef er al over bol laat prijzen fluctueren. Dat kunnen ze tot een zekere hoogte ook met boeken ware het niet dat er in Nederland regels zijn die voorkomen dat boeken onder de vaste boekenprijs verkocht worden. Maar wat denk je dat er gebeurd als bol stopt met boeken verkopen van een uitgever? Juist die uitgever voelt dat en bolle Billie lacht zich rot met zijn spillenarmpjes op zijn buikje. Die uitgever komt toch wel terug en geeft dan ondanks die vaste prijs, een gezellige korting. Helaas ziet de kopende partij, dat zijn wij, niet terug want die vaste boekenprijs geldt wel voor de koper.

Helaas blijft het daar niet bij, Bol verdient ook nog eens meer aan een boek omdat ze zo’n sterk monopolie hebben dat ze eisen kunnen stellen aan de uitgever, bijvoorbeeld dat de eerste 15 pagina’s al te lezen zijn maar ook dat ze meer procent van de opbrengst krijgen en de schrijver dus minder. Want kleinere spelers zoals bijvoorbeeld Donner kan minder eisen en dus krijgt de schrijver daar meer voor elk verkocht boek.

Dit vind ik irritant aan boeken

Bedrijfsvoering ten koste van andere spelers
Zou dit het enige zijn dan zou het meevallen, maar bol heeft boeken ook niet in opslag. Bol regelt dat met het centraal boekhuis scheelt opslag en minder opslag scheelt ook geld. Ze blijven dus ook niet met boeken zitten, laat staan dat ze ze met een korting moeten dumpen. En waar bol vroeger goed betaalbaar was, zijn ze steeds duurder geworden wetende dat andere partijen zoals Bruna libris of donner, hun toch niet bij kunnen houden. Andere partijen kunnen namelijk niet de volgende dag leveren, laat staan diezelfde middag, en waar we dat vroeger normaal vonden is het geduld opbrengen om een paar dagen te wachten al jaren uit de mode. Tel daarbij op dat zo ongeveer elke titel wel op bol staat zodat elke googelaar meteen daar terecht komt. Zoeken veel mensen dat boek dan fluctueren de prijzen meteen omhoog.

Daarom is bol allang geen partij meer voor mij, vroeger leek de afwezigheid van een fysieke winkel hun prijzen positief te beïnvloeden nu weet ik dat hun bedrijfsvoering ten koste van gaat en zelden voordeel voor de klant oplevert.

26 thoughts on “Ik koop geen boeken bij bol en dit is waarom

 1. Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens Liesbeth. Nu zit ik me hier af te vragen waarom ik er dan toch nog regelmatig koop… Dat is denk ik toch gemakzucht en omdat ik er van die cadeaubonnen van heb die ik bij elkaar loop met mijn asr vitality app. Maar eigenlijk zou ik gewoon bij de lokale boekenwinkel moeten kopen.

 2. Menig mens zal het niet met je eens zijn maar gelijk heb je wel.
  Tijdens de eerste lockdown heb ik een boek gekocht bij B.ol en als cadeau naar mijn broer laten sturen.
  Voor mezelf ga ik liever naar een goede boekenwinkel alhoewel die in de regio Z.O. Drenthe nauwelijks voorkomen. Uit nood Primera geworden….

 3. daar kan ik best inkomen Liesbeth

  Bol verkoopt om het even wat, maar dat heeft ook zijn gevolgen

  prettige dag

 4. Er zijn dus veel lezers van je blog die hun boeken bij de boekhandel kopen. Ik bestel ze vaak online en haal ze dan ook in de boekhandel af. Er was een tijdje een alternatief voor BOL: Bazarow.com, maar die zijn pas weer gestopt.

 5. Boeken koop ik nooit online. Hier in het dorp zit een prachtige boekhandel. Die gun ik de omzet meer. Bovendien is het gewoon leuk om in een boekwinkel rond te struinen.

 6. Als ik boeken koop is dat bewust bij de boekhandel. Die kwam zelfs in strenge Coronatijd persoonlijk afleveren.

 7. Mijn ervaring als schrijver met B is dat zij meer en makkelijker verdienen dan de schrijver en de drukker.

  Aan de andere kant, heb ik meer boeken verkocht via B dan via andere kanalen.

  Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik na 3 boeken en 2 manuscripten gestopt ben met schrijven van boeken en gewoon veel meer plezier beleef aan bloggen.

 8. Ik koop alleen e-boeken en bij kobe… wat gewoon bol is.
  Maar amazone vind ik nog 100000x erger dan onze bol (die, als Bezos zijn pijlen op Nederland gaat richten) het niet gaat redden omdat Bezos overal alles kapot maakt. Zelfs bruggen in Rotterdam.

 9. Zelf koop ik nog maar heel zelden een boek, meestal komt het dan van een lokale boekhandel. Waar gekregen boeken vandaan komen, weet ik natuurlijk niet. Weer een zorgje minder. :-)

 10. Ik koop wel bij bol, maar niet als ze duurder zijn dan een andere aanbieder. Dan ben ik een echte zuinige Hollander. (Ik koop sowieso nog maar heel weinig boeken trouwens.)

 11. Gewoon bij de plaatselijke boekhandel, want die geven ook nog service. En ze wensen me nog een prettige dag.

  Love As Always
  Dimario

 12. De online winkels zijn niet meer weg te denken, ook de constructie dat verkopers via een grote verkoop website mee liften blijkt succes vol te zijn. Hans

 13. Ik heb nog nooit iets via Bol gekocht en ga dat ook niet doen. Een boek koop ik bij de plaatselijke boekhandel of ik haal het in de bieb.

 14. Volg die links even, één ervan heeft daar ook wat over.

 15. Boeken kopen wij sowieso in de plaatselijke boekhandel. Ik koop wel mijn e-books via bol.com. … 🙈

 16. Er deugt wel meer niet aan dat bedrijf, ze gaan ook niet netjes met klantgegevens om. Ik koop zélf nooit online maar ooit stuurde iemand mij een cadeautje via dat bedrijf en daarna werd ik “als klant ” aangeschreven met reclames. Het heeft me genoeg moeite gekost om uit hun bestanden geschrapt te worden, ze maken dus misbruik van adresgegevens van niét klanten die kopers in goed vertrouwen verstrekken om bezorgen mogelijk te maken. Niét doen dus.

 17. het zelfde heb ik met boeken van een kamer , als de mogelijkheid er is , doe het via het hotel zelf
  en niet via booking,com ofzo
  en als een ieder die www winkels liet links liggen , wie weet is het dan anders , maar ben bang dat dat een utopie is

 18. Een klik en daar is je boek. Rondsnuisteren in een boekenwinkel is er niet meer bij voor velen en da’s jammer. Normaal dat online winkels gelijk Bol daar hun voordeel uit halen.

 19. Helemaal met je eens! Nooit bij Bol gekocht en zal het ook niet dien.
  Wat is nou leuker dan in je eigen boekenwinkel lekker rondneuzen en he persoonlijk laten adviseren.
  En indien niet voorradig worden je boeken besteld en heb je ze 1 a 2 dagen later in huis.
  En koop lokaal is altijd beter

 20. Goed om weten, bedankt voor de tip Liesbeth :-)
  Fijn weekend verder.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top