In blogland en ook op sociale media zoals Instagram komt flatleyfotografie steeds meer voor. Flatlay, wat vlakliggend betekent, is een stijl qua fotografie die zich goed leent om een bepaalde sfeer vast te leggen zonder je hele huis opnieuw in te richten. Je fotografeert een stilleven van bovenaf, in vogelperspectief. Flatlayfotografie is niet nieuw, maar sinds de opkomst van sociale media helemaal terug van weggeweest.
Waarom zou je een flatlay maken?
De meeste winkeliers weten het al heel lang maar mensen houden van spulletjes. Boeken zijn er volgeschreven over hoe alles zo mooi mogelijk moet liggen om het extra goed te kunnen verkopen. Dat is waarom de flatlay zo goed werkt. Flatlay verkoopt en dus kijken we er graag naar. Voor mij is de flatlay een creatieve manier om een herkenbare stijl te creëren. Daarnaast werken flatleys goed voor headers en thumpnails (kleine plaatjes die je aan kan klikken zoals hieronder).
Wat heb je nodig?
Een camera of telefoon.
Ondergrond
Onderwerp (zooi wat je wilt fotograferen)
Vulling
Camera of telefoon
Je hebt helemaal geen dure camera of studio nodig om een mooie flatlay te maken. Licht is veel belangrijker. Om eventuele schaduwen tegen te gaan is een wit stuk karton of piepschuim erg handig, kaats het licht ermee terug. Eventueel kan je in de nabewerking de foto’s nog wat helderder maken. Let op als je de foto’s binnen maakt dat de foto niet blauwig wordt, op elke camera en telefoon kan je de instelling van bewolkt naar lamplicht en schaduw zetten. Ergens hiertussen zit wat het beste voor jouw foto’s is. De foto hier rechts is met mijn telefoon gemaakt en alleen bewerkt op mijn telefoon. Je hebt voor flatleyfotografie dus geen dure camera nodig. Heb je een spiegelreflex? Investeer dan in een 50 mm objectief.
Ondergrond
Afhankelijk van welke stijl je neer wil zetten zijn er zeer betaalbare tot gratis ondergronden te vinden. Ik gebruik een wit dienblad, een rood met witte stippen bord en een vervloekte kussensloop. Ondergronden hebben vaak een structuur die past bij de gehele stijl. Ik gebruik wit omdat het rood en de stippen al druk genoeg is. Vaak werkt iets met structuur, een stuk graniet, een laken, een betonnen of houten vloer. Bedenk wel dat als je ondergrond vast zit, dit je qua licht kan beperken. Kijk rond in je huis of wandel eens door Action, je gaat er ongetwijfeld iets vinden.
Onderwerp
Het leuke aan flatlayfotografie is dat je het onderwerp helemaal zelf kan bedenken. Flatlay is zeer goed te gebruiken voor product en beautyfotografie. Maar ook foto’s van eten zijn zeer goed in deze stijl te maken. Om het onderwerp vast te leggen heb je uiteraard wel een onderwerp en dus spullen erover nodig. Ik heb inmiddels een flinke collectie dingen die op de foto kunnen. Van rode bordjes als ik iets te eten fotografeer tot een letterbord en losse letters om het onderwerp direct duidelijk te maken.
Vulling
Maar met een onderwerp alleen ben je er niet. Gaat het over een blog schrijven? Een leeg velletje papier, een kladblok, een pen of potlood. Je hebt zo een hoop zooi. Zorg dat het onderwerp meteen duidelijk is en leg die duidelijk zichtbaar neer, De rest gaat er omheen en hoeft niet helemaal op de foto. Ik heb als extra zooi een diverse collectie retro cameraatjes maar een beker, vlekken, een mooi blaadje slingers, confetti of bloemetjes kunnen ook net die vulling zijn die bij je onderwerp of de sfeer passen.
Waar moet ik aan denken bij flatlayfotografie?
Maak het niet te druk. Je wil dat het onderwerp meteen duidelijk is. Het nieuwe horloge moet niet wegvallen tegen de ketting van vorig jaar.
Let op jezelf. Flatlays maak je van boven, let op dat je niet van je krukje of voorover valt.
Let op je groothoek: In elke camera en elke telefoon zit het, de groothoek. Een lens is van zichzelf bol, als je te dicht bij je onderwerp komt trekt die bolle lens rechte lijnen krom. Uiteraard kan je dit wel weer wegwerken, maar voorkomen is beter dan genezen.
Schuin: Flatlayfotografie wordt zo genoemd omdat de onderwerpen plat liggen. De foto’s worden recht van boven gemaakt, een beetje schuin ziet er vreemd uit. Als extra foto kan je van een ander standpunt nog een foto maken maar let dan op de achtergrond.
Formaten: Sociale media zoals Instagram snijd je foto vierkant, uiteraard kan je met witranden werken maar beter is het om meteen rekening te houden met dit formaat.
Helder, recht en kleurrijk: Het aantrekkelijke van flatlays is dat de foto’s vaak heel mooi kleurrijk zijn en daarnaast helder. Het wit is wit en kleuren zijn aantrekkelijk gerangschikt en trekken de aandacht. Om foto’s zo mooi mogelijk te maken kun je hier tips lezend die je foto’s per direct beter maken.
Flatlayfotografie is zoals altijd met fotograferen een kwestie van doen, kijken en oefenen. Maak een paar foto’s en verschuif hier en daar. Je zal zien dat het steeds beter wordt!
Yova says
Leuk om te weten. Er zit goede tips erbij van jou. Wij zijn gek op foto’s maken. Wij weten hoe moet doen.
Nicky says
Oh, leuk! !k doe dat best vaak (niet blog-technisch) maar ik had geen idee dat er een echte naam voor was.
Overigens een goede tip om niet van je krukje te vallen :-) :-)
Spontanity says
Zeer leuk, leerzaam en interessant logje.
Thanks.
Evi says
Handige tips! Ik onthou ze en ga proberen om ze toe te passen :-)
VillaSappho says
Kijk zelf maken is altijd goed maar als je ondergronden zoekt bij Action heb je zoveel. Van gekleurde kleedjes tot placemats. En van houten schalen tot servies. Vaak heb je ook wel dingen in huis die als ondergrond of prob kunnen dienen.
Audrey says
Goede tips! Ik vind het altijd leuk hoe jouw flatlays altijd een heel eigen stijl hebben. Ik ben zelf trouwens net wat meer bezig met mijn fotografie, dus deze tips zijn extra handig. Ik heb laatst 2 backdrops gemaakt met structuur omdat ik mijn witte tafeltje een beetje saai vond worden. Ik ben er nu al heel blij mee!
willyfotoblog says
de naam zei me niets Liesbeth
maar je tips zijn het proberen zeker waard
groeten
moois van mie says
Ik doe het wel eens en vind het lastiger dan het lijkt. Vooral zorgen dat je je foto echt mooi recht maakt is erg moeilijk vind ik. Het minste dat je je fototoestel wt schuin houdt, ziet de foto er wat raar uit.
Ferrara says
Ik kende de term niet, maar blijk dus bij het fotograferen van krantenknipsels voor de rubriek Taalcuriosa flatlay te gebruiken. Wat betreft kwaliteit zouden die plaatjes wel beter kunnen …
BraCom says
Goede uitleg en info had er nog nooit van gehoord, dus weer wat geleerd, bedankt voor dit blog!
Naomi says
Nooit geprobeerd, maar ik zie het inderdaad steeds vaker en vind het wel heel tof. Met deze tips zou het mij ook moeten lukken.
Rianne says
Dank je voor deze tips. Hier kan ik wat mee. Vooral schduw en lichtweerkaatsen.
Suskeblogt says
Ik heb geen weet van welke techniek dan ook als ik foto’s neem met mijn GSM;
Het is leuk dat allemaal eens door te nemen.
Edward McDunn says
Best leuk om er mee aan de slag te gaan hoor.
logbankje says
Volgens mij maak ik wel eens op deze manier foto’s, maar wist niet hoe het werd genoemd. Hans
natuurfreak2 says
Bedankt voor de tips.Als ik niets voorhanden heb ,zal ik het eens uitproberen
Sjoerd says
als je een spiegelreflex camera hebt is het afhankelijk van het type lens. Voor een fullframe zou ik ook een 35mm lens adviseren, voor een aps-c zou ik denken aan een 50mm lens.
Henk Jonkvorst says
Vooral mooi als het onderwerp er goed uitknalt
Matroos Beek says
Ik heb het wel al gedaan, maar ik wist niet dat het zo heette. Interessant blog.
VillaSappho says
Ik heb de naam niet bedacht en natuurlijk is het niets nieuws. Maar allicht dat de tips je ideeën geven voor de volgende keer.
AnneMarie says
De manier van fotograferen ken ik wel maar hoe het heette. Geen idee. Nu dus wel. Thanx.
Mrs. T. says
Wat Rietepietz zegt, nog nooit van gehoord.
Karel says
nog nooit van gehoord :)
ik ben net als rietepietz niet zo met foto’s bezig , ik maak er wel veel
zo je o.a die mooie varkentjes wel zag , een schitterende wandeling , als je van wandelen houd
maar wat ik liep is eigenlijk wat er naast ook met de fiets te doen :)
ja Delft is een bezoek meer dan waard , ik had geluk , het was rustig , maar helaas wel die kermis voor de mooie gebouwen
jij mist de omgeving daar , ik kan het me voorstellen hoor , vandaag liep ik langs de Nieuwe Merwede , een heel eind door de grienden vlak aan het water , was niet geheel makkelijk , maar ik vond het schitterend hihi
fijne avond groet
rietepietz says
Volgens mij denk ik wel héél erg weinig na bij fotograferen;-) wist niet eens dat het een naam heeft als ik soms iets even van boven af op de foto zet, maar ja, dat mag dan ook meestal niet de naam “flatlay” hebben,
Ik ga er eens over nadenken.