Warm blijven in bed
Actueel,  Thuis

Warm blijven in bed

Met de eerste nachtvorst liggen ook de eerste koude nachten alweer achter ons. En er zullen er meer komen. Hoewel ik gewend ben aan een onverwarmde slaapkamer heb ik niet zoveel moeite met warm blijven in bed. Ik deel met jullie mijn tips en wens je alvast een heerlijke warme nacht toe.

Een pyjama niet sexy?! Jammer dan!

Pyjama
Slaap in een katoenen pyjama of flanel, geen synthetisch materiaal en zeker niet in dat glibberspul. Het is niet warm. Draag een pyjama met lange mouwen, je armen en schouders liggen snel bloot en houd je met lange mouwen warm. Maak de slaapkamer ook niet te warm. De kosten zijn hoog en je raakt gewend aan die temperatuur. Je slaapt beter met het raam op een kier dan met 23 graden.

Kijk goed naar de langste maat voor je een fleecedeken koopt, 1.5 meter is prima voor de kat 2 meter voor jezelf.

Dekbed en dekens
Investeer in je dekbed en hoezen. Katoen ademt en neemt vocht op. Een vier seizoenen heb ik nooit gehad ik gebruik bovenop mijn dekbed een fleecedeken die dubbellaags is. Voor de minder koude nachten heb ik een dunnere fleecedeken. Zeker met de huidige winters Denk eraan dat wanneer je een fleecedeken koopt, voor je bed of bank et cetera, dat die dingen vaak maar 1,5 meter lang zijn. De meeste mensen zijn langer dan dat en daar je vaak gestrekt in bed ligt is een langere deken veel beter.

Sokken
Je schijnt er wintertenen van te krijgen, het is niet sexy en het zal me jeuken. Als je je voeten niet warm houdt slaap je slechter. Draag wijde sokken die je bloedsomloop niet afknellen. Enkelsokjes werken ook! Was je voeten, droog ze goed af en poeder ze desnoods in met talkpoeder. Overigens kan je ook een fleecedeken om je voeten wikkelen, die trappel je  weg als het te warm wordt.

Bedenk wel dat sokken goed isoleren, ook koude voeten dus. Sokken moet je dus niet aan doen als je voeten al koud zijn maar als ze het worden.

Kruik
In een koud bed stappen kan je makkelijk voorkomen door een kruik in je bed te leggen. Niet meteen naar de winkel rennen een statiegeld fles voldoet ook.
Knip de teen van een oude sok open en trek de sok om de fles. Werkt gegarandeerd.

Warm blijven in bed betekent ook dat als je er even uit moet, je jezelf warm moet houden. Trek pantoffels aan en een vest of badjas. Leg je bed achter je dicht en slaap lekker.

38 reacties

 • fotorantje

  dank voor de tips :-)
  ik doe ook sokken aan, want in slaap geraken met koude voeten lukt totaal niet
  en hier is het ook een pyjama
  nooit verwarming of t zou moeten plots heel hard gaan vriezen

 • meninggever

  Pyjama’s heb ik niet meer sinds de jeugd. Daar in dat huis stonden de bloemen op de ramen van de koude in de winter. Nu is het hele huis (als dat moet) centraal verwarmd, maar de slaapkamers zijn altijd fris en koud. In de nieuwe ramen speciaal kleppen laten aanbrengen die altijd open staan voor toevoer frisse lucht. Met drie katten in huis is er altijd wel een die het voeteneind uitkiest om zich te nestelen. Een speciale deken tegen de haren zorgt voor warmere voeten. Verder heeft het allemaal weinig om het lijf…letterlijk…:)

 • firmafluitekruid

  Ik ben gek op dekentjes. Over mijn dekbed, maar ook op de bank, en over mijn schoot als ik aan tafel zit. Zelfs in de zomer, want dekentjes staan voor knus en veilig. Het moet wel echt bloedverziekend heet zijn wil ik mijn dekentjes wegleggen. Daarom hou ik dus óók al niet van hitte, en ben ik zo blij met de herfst.

 • moois van mie

  Ik slaap in een onverwarmde kamer, ik krijg hoofdpijn als er verwarming opstaat in de slaapkamer. En ik heb het tegenwoordig – de overgang vrees ik – bijna nooit koud. Ik slaap onder een donsdeken en draag ofwel niks ofwel een flanellen of katoenen nachtjapon. Geen broeken, dat haat ik in bed. En als het echt koud is, dan leg ik eerst een warm kersenpitje in bed dat er meestal al snel weer uitgegooid wordt. De laatste jaren slaap ik trouwens in de zomer niet alleen naakt, maar ook zonder iets op me. Zelfs een laken is dan te warm.

 • Naomi

  Bij mij mag er ook écht geen verwarming aan in de slaapkamer. Gegarandeerd hoofdpijn dan. Ik doe bijna alles wat jij hier schrijft, maar met sokken aan kan ik niet slapen. Maar ja, koude voeten zijn ook niet lekker, dus bij mij gaan de sokken uit op het moment dat ik het bed heb opgewarmd;).

 • Nicky0607

  Ik heb geen raam dat open kan in de slaapkamer. Zo jammer. Gelukkig kan de balkondeur op een kier! Verder hier ook een pyjama, maar dan alleen de bovenkant. Verder hebben we allebei ons eigen dekbed. Op mijn helft ligt een extra dekentje en dan leg ik daar ook nog eens mijn badjas overheen. Mijn verkering vraagt altijd of mijn vodden goed liggen. Tsss! Ik heb het in elk geval niet koud in bed.

 • Marloes

  Jij hebt leuke pantoffels! Ik had alpacapantoffels, maar die zijn helemaal versleten. Nu heb ik een eenhoornvariant. Ik heb eigenlijk nooit een pyjama aan, ondanks dat ik het altijd heel koud heb als ik in bed stap. Ik merk dat ik sneller opwarm zonder pyjama dan met pyjama.

 • rietepietz

  De beste manier om warm te worden is zorgen dat je warm maar naakt het bed in stapt., al binnen enkele seconden voel je dat het warm wordt onder je donzen dekbed. En ja zeker, in een onverwarmde slaapkamer met het raam gekiept open. Alleen als de wind er pal opstaat gaat het dicht maar meestal wordt ik dan in de nacht wakker en doe het weer open.
  Niks niet sokken of flanel nachtgoed. lekker puur natuur. Het was natuurlijk wél lekker om tegen Henk aan te kruipen als ik op blote voetjes naar de wc geweest was. Maar ook nu ga ik zonder pantoffels.

 • Mrs. T.

  Hier ook altijd het raam open. En als de winter eraan komt met sokken aan naar bed. Het ergste vind ik een koude neus trouwens, maar hoe die warm te houden?

 • Regenboogvlinder

  Eigenlijk heb ik nooit een pyama gehad, misschien als kind. Wel een nachthemd maar die draag ik al zeker 25 jaar alleen ’s morgens even als ik opsta. Ik heb het nooit koud in bed, hooguit mijn voeten en daar gaat dus een extra fleeceje overheen. Meestal is dat maar kort en hangen mijn voeten in de nacht regelmatig buiten bed. En ja, altijd een raam open. Al is het soms in een andere kamer met het oog op de wind. Frisse lucht moet erin kunnen… Slaap lekker Liesbeth!

 • Liesbethblogt

  Opvliegers nog niet maar samen onder een deken nee nooit. Ik ben warm Vriendjelief niet, die wil een extra deken.

 • Matroos Beek

  Dat zou voor mij te warm zijn. Ik slaap zomer en winter enkel in slipje en marcelletje (mouwloos katoenen topje) onder een dun zomerdekbed, in een onverwarmde slaapkamer met het raam op een kier. Als het vriest leg ik soms een extra sprei over mijn benen. Ik word vaak wakker van de warmte en benauwdheid. Inslapen gaat goed, maar heel vaak word ik na 4 of 5 uren wakker van de warmte en hoge hartslag… en dan is het klaar met slapen. Leuk hoor die overgang.
  Sowieso slaap ik maximum 6 uur. 7 uren is voor mij een feest. Dat was vroeger niet zo. Dat te warm hebben in bed is lastig als je een partner hebt. Nooit meer samen onder een donsdeken. Dat lukt mij gewoon niet. Altijd te warm in bed…

 • saturnein

  Goeie tips.
  Sedert ik ziek geweest ben, kan ik geen synthetisch materiaal meer verdragen, al helemaal niet ’s nachts. Katoen is het sleutelwoord.
  Koude voeten ken ik sindsdien nauwelijks nog.
  Wij slapen altijd met het raam op een kier. Heerlijk.

 • Karel

  ik draag een pyjama winterdag , met dat hele warme weer de laatste zomer droeg ik niets dan een broekje
  ik slaap mijn hele leven al goed , gelukkig
  voor straks , slaap wel groet

 • fotografiemijnlangleven

  In de zomer een katoenen laken, in de winter een lekker lange fleece deken, een katoenen pyama, met korte of lange mouwen, venster altijd op een kier en de verwarming staat al bijna 30 jaar koud :-)

 • Spontanity

  Hoe koud het ook wordt, nooit kachel aan, raam open.
  Soms wel even bed voorverwarmen met elektrische deken :)
  Maar die gaat rap weer uit.
  Maar met mijn lijf is in koud bed stappen niet goed.

 • Judy

  Met nachtelijke opvliegers moet het bij mij niet te warm zijn. Ik slaap in een t-shirt onder een katoenen dekbed. Als het koud is trek ik er, net als jij, een fleecedekentje overheen. Van 2 meter.

 • minoesjka2

  Naar mate ik ouder wordt, krijg ik het warmer. Als het ’s nachts boven de 10 graden is slaap ik deels onder alleen een laken, gewoon omdat het dekbed te warm is. En ja, mijn raam in de slaapkamer gaat eigenlijk nooit dicht.

 • mizzD

  Hmm… dat is me allemaal wel veel te warm hoor.. wij slapen hier met het raam open en in ons adams- en evakostuum hahahaa als je dekbed maar warm genoeg is (wij hebben er eentje van schapenwol) komt het goed! :-)

 • logbankje

  Een goede nachtrust is heel belangrijk, ben maar wat blij dat ik weer normaal kan slapen.
  En ik ben het met je eens er gaat niets boven een warm bed, waar je met of zonder pyjama helemaal tot rust komt. Hans

  @ Vandaag een update op mijn logje.
  Ga weer proberen je regelmatig te bezoeken, mis gewoon de gezelligheid.

 • AnneMarie

  Heb nog een tip. Zorg dat je dekbedhoes zeker bij een eenpersoonsdekbed de juiste maat heeft. Bij een te kleine hoes wordt het dekbed ook kleiner en is de kans op kieren/tocht groter.