Brabant Fietsen Fotoserie Geschiedenis Trippie

Als een toerist in Nuenen

Al voordat ik naar Eindhoven verhuisde, ben ik door Nuenen gefietst. In de jaren daarna ben ik alleen maar dichter bij dit mooie dorpje gaan wonen en toch heb ik er nooit serieus foto’s gemaakt. Uiteraard heb ik meer dan eens foto’s gemaakt in de omgeving maar toen ik pasgeleden een boekendump deed in het dorp realiseerde ik me dat ik Nuenen prachtig is en dat ik eens als een toerist in Nuenen moest gaan kijken.

Een stukje geschiedenis
Nuenen is een gemeente onder de rook van Eindhoven. De naam Nuenen komt van Nuenhem  wat nieuwe plaats betekent maar is vooral bekend door één van zijn vroegere bewoners. Vincent van Gogh woonde nog geen twee jaar van zijn leven in Nuenen maar vereeuwigde het dorp zodanig dat zijn naam altijd met het dorp (en de omgeving!) verbonden zal blijven. In de anderhalf jaar dat hij in Nuenen woonde was hij niet gelukkig, toch maakte hij de mooiste schilderijen. Zijn meest kenmerkende, de Aardappeleters schilderde hij een maand na de onverwachte dood van zijn vader. In en om Nuenen zijn 14 locaties die door van Gogh geschilderd zijn en in mijn geval fiets en rij ik er al jaren voorbij.

Van Goghkerkje
Ruim een week geleden was het dan eindelijk het langverwachte mooie weer. Ik stapte op mijn fiets en genoot van het heerlijke herfst licht. Normaal doe ik mijn huiswerk zoek ik straten en locaties op dat liet ik nu met liefde achterwege. Ik ken Nuenen. Ik parkeerde mijn fiets in het centrum en wandelde rustig terug naar het van Goghkerkje. Het kerkje in neoclassicistische stijl heette van oorsprong Willemskerkje naar de toenmalige koning I, Vincents vader Theo van Gogh is er een aantal jaar predikant geweest. Het kerkje is nu te huur als trouw locatie. Aan de overkant van het kerkje is een rijtje huizen, één der huizen was ten tijde van Vincent van Gogh het postkantoor.

In de tuin van van Gogh
Een klein stukje verderop is een driehoekig plein. Behalve op het plein een monument voor van Gogh en aan het plein het prachtige wevershuisje, wat kostershuisje wordt genoemd. Ik ken het pandje nog als winkeltje en toen ik er naast stond rook ik de geur van vroeger opvallend muf dus maar het stamt dan ook uit de 18e eeuw. Ik steek het plein over en wandel langs Berg 26, het van Gogh huis. Vincent woonde hier van 1879 tot 1882. In de tuin vind je het koetshuis wat Vincent als atelier gebruikte. Langs het huis een steegje tussen heggen waar hij in zijn tijd vaak gelopen moet hebben. Hij legde het vast en hoewel veranderd, is het er nog. Net zoals de molen en de watermolens en ook het fietspad wat naar zijn schilderij Starry Night ontworpen is. De musea zijn dicht, maar hier zie je levendig zijn werk.

Bij Vincent in het Park
Ik dwaal verder in de straat, maak een praatje op veilige afstand, mooi weer brengt ondanks rotte tijden het goede in de mens naar boven. Iedereen geniet ervan. Een stukje verderop weet ik de Vincent van Goghstraat, zit een goede patatzaak die het druk als altijd heeft, zie ik. In het park genieten mensen van de zon, van de spelende kinderen en toch klopt het niet. Normaal zouden de terrassen aan het Park vol zijn maar het lijkt of de mensen zich vandaag in hun lot schikken. Ik wandel het parkje rond en kom terug waar ik begon. Bij het beeld van Vincent, naar mijn mening het enige kunststuk in het Park wat besproken hoeft te worden.

Ik knipoog naar zijn beeltenis nadat ik een foto heb gemaakt. En draai me om naar mijn fiets. Nu de zon zo goed als onder is, laat ik het dorp weer achter me en rij naar huis. Thuis waar mijn eten wacht, aardappels hoop ik, heb ik opeens zin in.

Vincent van Gogh