De minibiebs van Nuenen
Boeken en films

De minibiebs van Nuenen

Met de komst van een heuse boekencollectie is het onvermijdelijk dat ik af en toe wat boekjes kwijt moet. Een deel gaat op Markt.plaats, een deel een enkeltje kringloop en een deel gaat in bakken tot ik een aantal minibiebs af ga. Zo besloot ik op een mooie dag de minibiebs van Nuenen af te fietsen.

Toen ik nog maar een paar dagen in Eindhoven woonde, fietste ik naar Nuenen. Of nou ja ik fietste een rondje en kwam in Nuenen uit. Het dorp was me niet onbekend maar toen ik er zo fietste realiseerde ik me dat het een ontzettend leuke gemeente is. In de zomer liepen er vele toeristen en in de winter is het een gezellig dorp om een kort rondje door te fietsen. Nuenen is nog steeds een rondje fietsen, niet meer even en niet meer zomaar maar toch kom ik er regelmatig. Met de komst van een nieuwe Lidl en een kringloop heeft het dorp nog meer redenen om er eens een bezoek te brengen.

Maar dat is niet wat die toeristen daar brengt. Het was ooit de woonplaats van Vincent van Gogh, je weet wel die roodharige ietwat vreemde schilder die zijn oor af tjopte en behalve dat een vreselijk arm bestaan leidde maar best aardige schilderijtjes maakte. Zo schilderde hij de pastorie, meerdere watermolens en het kleine kerkje van Nuenen. In het dorp fiets ik langs wat hij schilderde en toen ik nog in Eindhoven woonde fietste ik over het naar zijn sterrennacht gemaakte fietspad. En juist omdat Nuenen altijd zo ‘dichtbij’ voor mij was heb ik echt te weinig aandacht aan dit prachtige dorp besteed. Ik beloof beterschap.

De minibiebs van Nuenen
Gelukkig had ik weer een stapeltje boeken en dus toog ik op de fiets naar het dorp. De eerste minibieb die ik aandeed was Laan ter Catten 56. Wilde daar een aantal kinderboeken in stoppen toen het buurmeisje de deur open deed en zei dat zij ook graag boeken las. Zalig bijdehandje kreeg wat boeken toegestopt en toen ik zag dat ik nog een boek van die serie had stopte ik die ook nog in de brievenbus. Er bleef genoeg over voor de minibiebs en ik had wat minder bagage ook.

Hemelsbreed ligt een kilometer verderop nog een minibieb, met de fiets ben je er zo maar die gezellige straten laten je aardig omrijden met de auto. De Tomakker 150 is een formaatje groter qua kast. Ook heeft deze eigenaresse een pagina op FB die ik volg. Het zal de eerste keer niet zijn dat ik met een rotgang op de fiets in de auto stap om even een boek te gaan scoren. Door regelmatig contact weet ik dat de kinderboeken bij haar erg goed lopen en ook dat klopte. Terwijl ik aan kwam rijden stond een moeder met 3 kinders in te kast te snuffelen. Eén van mijn boeken ging meteen met hun mee ik propte er nog een paar in haar kast en stopte de rest van de kinderboeken in de brievenbus. Dat ik ook een boek uit de kast viste was natuurlijk weer niet zo handig voor het gewicht om mijn bagagedrager.

Met een vaartje fietste ik door Nuenen, reed nog even verkeerd ook, maar vond uiteindelijk de heerlijke grote minibieb aan de Berkestraat 4. Deze grote witte kast had ruimte over en dus verdween daar een groot deel van wat er nog op mijn bagagedrager lag. Ook op Op.wettenseweg is een minibieb te vinden. Deze prachtige houten minibieb kreeg de eigenaresse van haar vriend voor haar verjaardag. Het mooie houten kastje was goed vol en dus toog ik naar de laatste minibieb van Nuenen. NB, deze minibieb is er niet meer, al toerend ben ik het kastje in een ander dorp tegen gekomen.

Voor deze minibieb moest ik een eindje fietsen. Op een klein kwartier van mijn oude huisje in Eindhoven ligt Eeneind. In 1348 sloeg in deze streek de pest enorm toe, het gebied Opwetten wat naast Eeneind ligt (en allemaal zo groot niet is) werd gespaard van deze ziekte. De kapel die praktisch langs het eerste fietspad van Nederland ligt, is de vervanger van de kapel die gebouwd werd voor de mensen die degene die wel ziek werden hielpen. Een nobele taak, zij bleken immuun. Genoeg reden voor een kapel in die tijd. Niet ver van de kapel, alleen even het spoor over, staat minibieb Eeneind. Deze minibieb is van dezelfde hand als die aan de Tomakker kwam ik te weten. De minibieb heeft als adres Parallelweg 1 en hangt aan de schutting bij de oprit net voorbij het huis.

NB: Bij het schrijven van deze blog had ik minibieb Eeuw Driessestraat 12, praktisch om de hoek van de als laatste beschreven minibieb, nog niet gevonden. Maar ook deze minibieb staat in Nuenen en is een bezoek waard.

NB: Ook aan Zuiderklamp 111 is een minibieb te vinden, onder de carport.

NB: Aan een boom op Den Doel 3 hangt een nieuwe minibieb!

Met weer genoeg kilometers in de benen en met heel wat minder boeken dan de heenweg toog ik terug naar huis om een boekje over de minibiebs open te doen uiteraard.

41 reacties

 • meninggever

  Ik heb er een paar jaar terug nog eens overnacht in een aardig hotel en de boel daar verkend. Vond het een leuk plaatsje met een aardig centrum. De Minibiebs zijn me toen niet opgevallen. Het fenomeen zelf is in de grote stad niet meer terug te vinden. Paar zijn gesloten vanwege corona…

 • Nicky

  Wat een lekker rondje. En die minibiebs zijn zó leuk! Ik heb er ook eentje vlakbij waar ik regelmatig boeken ruil. Mijn dochter wilde er ook eentje beginnen. Maar omdat ze geen ruimte in de voortuin heeft, moest ze een vergunning aanvragen. Die vond ze iets te prijzig voor een minibieb. Jammer, hoor.

 • rietepietz

  Grappig , ik zaf hier in de buurt van de week ergens een vergelijkbaar plaatje als op jouw laatste foto. fiets met rood /wittestip in de buurt van mini bieb. Heb nog rond gekeken of ik je zag.
  Het principe van de minibieb slaat heel goed aan, echt heel mooi!

 • Zo simpel is dan geluk

  Geweldig dat buurmeisje dat even voor zichzelf wat boeken in de wacht sleepte!
  Het blijft jammer dat je hier in de omgeving niet veel minibiebs hebt. Tenminste, ik zou er geen weten. Wel staat er een grote boekenkast in het buurthuis met hetzelfde doel, dus daar breng ik ze meestal heen.

 • Frans Kuijpers

  Liesbeth, leuke blog hartelijk dank voor je aandacht voor een stel Nuenense Minibiebs en inderdaad, die van de Tomakker (dochter Marieke) en op het Eeneind heb ik zelf gemaakt. Groet Frans

 • Irma Kok

  Ik vind die minibiebs een uitkomst, ik zag er laatst ook iets over op de tv.
  Wij hebben in onze flat ook een minibieb, echt heel handig en we lezen nu veel meer als anders, dus het heeft zeker een toegvoegde waarde.
  Groetjes Irma

 • Marieke IJsendoorn-Kuijpers

  Wat een súper leuke blog Liesbeth en dank voor de aandacht voor onze minibiebjes op de Tomakker en op het Eeneind! Groetjes Marieke (Minibieb Tomakker)

 • natuurfreak3

  Bij ons in België zijn ze zeldzaam wat ik erg spijtig vind. Weet er eentje in Tongeren wat ik daar op wandeling eens tegen kwam maar adres weet ik niet meer

 • AnneMarie

  Nuenen is een prachtig plaatsje. Ben je ook al eens in het Vincent van Goghmuseum geweest? Leuk om rond te struinen.
  Hier zijn wel minibiebs maar geloof niet zoveel als bij jullie.

 • Inge

  Mooi dorp inderdaad, mijn opa en oma woonden vroeger in Nuenen. Daar heb ik mooie herinneringen aan.
  De bovenste foto van de minibieb ken ik ?
  Minibieb De Berk, de kast van mijn zus!

  Gr. Inge

 • bvision

  Dat is een aardig rondje en een prima manier om weer wat nieuws te scoren… Alhoewel het om een opruiming ging.

 • Rob Alberts

  Op de een of andere manier ben ik hier te lang niet komen lezen.

  Opwetten zoek ik nog even op. In Nederwetten had ik mijn eerste zaterdagbaantje.

  Stille groet,

 • picpholio

  Die minibiebs lijken echt goed ingeburgerd te zijn bij jullie. Wij zien ze zeer zelden in België. Ik vind het een reuze initiatief om op die manier boeken uit te wisselen. Daarbij komt nog dat die kleine biebs er ook nog heel schattig uitzien. Als ik het goed begrijp is Nuenen wel een dorp met erg veel van deze biebs, ze geven naar mijn gevoel een leuk accent aan dit plaatsje.

 • Regenboogvlinder

  Het blijft toch een leuk initiatief, die minibiebs. Die eerste is inderdaad wat groter dan de gemiddelde, maar dan heb je ook meer keus. Leuk dat je daar je gelezen boeken weer kwijt kunt! En ja, Nuenen is een heel erg leuk dorp!

 • mizzD

  Uiteraard! Het blijft een leuk onderwerp om over te bloggen! :-) Ik zou hier in de buurt ook wel zo’n rondje kunnen doen denk ik (áls ik een fiets had dan hehe).. ik weet er diverse te staan, maar sinds er een heel winkelpand als soort van maxi-bieb fungeert voor doorgeefboeken hier in de wijk, zullen de meeste boeken wel dáárheen gaan.

  Natuurlijk kende ik Nuenen voorál van Van Gogh.. is heel bekend toch? daar schilderde hij ook De Aardappeleters.

 • Helma

  Die minibiebs vind ik echt altijd heel leuk om tegen te komen :-)
  In mijn gang staar er ook een en ik kijk ook weer hier in het dorp naar andere minibiebs :-)

 • Karel

  ja een mooi plaatsje dat Nuenen , wandelde er deels door , ook bij de mooie molen langs
  je hebt weer goed je best gedaan , zullen velen blij mee zijn