De minibiebs van Nuenen

Met de komst van een heuse boekencollectie is het onvermijdelijk dat ik af en toe wat boekjes kwijt moet. Een deel gaat op Markt.plaats, een deel een enkeltje kringloop en een deel gaat in bakken tot ik een aantal minibiebs af ga. Zo besloot ik op een mooie dag de minibiebs van Nuenen af te fietsen.

Toen ik nog maar een paar dagen in Eindhoven woonde, fietste ik naar Nuenen. Of nou ja ik fietste een rondje en kwam in Nuenen uit. Het dorp was me niet onbekend maar toen ik er zo fietste realiseerde ik me dat het een ontzettend leuke gemeente is. In de zomer liepen er vele toeristen en in de winter is het een gezellig dorp om een kort rondje door te fietsen. Nuenen is nog steeds een rondje fietsen, niet meer even en niet meer zomaar maar toch kom ik er regelmatig. Met de komst van een nieuwe Lidl en een kringloop heeft het dorp nog meer redenen om er eens een bezoek te brengen.

Als een toerist in Nuenen

Maar dat is niet wat die toeristen daar brengt. Het was ooit de woonplaats van Vincent van Gogh, je weet wel die roodharige ietwat vreemde schilder die zijn oor af tjopte en behalve dat een vreselijk arm bestaan leidde maar best aardige schilderijtjes maakte. Zo schilderde hij de pastorie, meerdere watermolens en het kleine kerkje van Nuenen. In het dorp fiets ik langs wat hij schilderde en toen ik nog in Eindhoven woonde fietste ik over het naar zijn sterrennacht gemaakte fietspad. En juist omdat Nuenen altijd zo ‘dichtbij’ voor mij was heb ik echt te weinig aandacht aan dit prachtige dorp besteed. Ik beloof beterschap.

De minibiebs van Nuenen
Gelukkig had ik weer een stapeltje boeken en dus toog ik op de fiets naar het dorp. De eerste minibieb die ik aandeed was Laan ter Catten 56. Wilde daar een aantal kinderboeken in stoppen toen het buurmeisje de deur open deed en zei dat zij ook graag boeken las. Zalig bijdehandje kreeg wat boeken toegestopt en toen ik zag dat ik nog een boek van die serie had stopte ik die ook nog in de brievenbus. Er bleef genoeg over voor de minibiebs en ik had wat minder bagage ook.

Hemelsbreed ligt een kilometer verderop nog een minibieb, met de fiets ben je er zo maar die gezellige straten laten je aardig omrijden met de auto. De Tomakker 150 is een formaatje groter qua kast. Ook heeft deze eigenaresse een pagina op FB die ik volg. Het zal de eerste keer niet zijn dat ik met een rotgang op de fiets in de auto stap om even een boek te gaan scoren. Door regelmatig contact weet ik dat de kinderboeken bij haar erg goed lopen en ook dat klopte. Terwijl ik aan kwam rijden stond een moeder met 3 kinders in te kast te snuffelen. Eén van mijn boeken ging meteen met hun mee ik propte er nog een paar in haar kast en stopte de rest van de kinderboeken in de brievenbus. Dat ik ook een boek uit de kast viste was natuurlijk weer niet zo handig voor het gewicht om mijn bagagedrager.

Met een vaartje fietste ik door Nuenen, reed nog even verkeerd ook, maar vond uiteindelijk de heerlijke grote minibieb aan de Berkestraat 4. Deze grote witte kast had ruimte over en dus verdween daar een groot deel van wat er nog op mijn bagagedrager lag. Ook op Opwettenseweg 83 is een minibieb te vinden. Deze prachtige houten minibieb kreeg de eigenaresse van haar vriend voor haar verjaardag. Het mooie houten kastje was goed vol en dus toog ik naar de laatste minibieb van Nuenen.

Voor deze minibieb moest ik een eindje fietsen. Op een klein kwartier van mijn oude huisje in Eindhoven ligt Eeneind. In 1348 sloeg in deze streek de pest enorm toe, het gebied Opwetten wat naast Eeneind ligt (en allemaal zo groot niet is) werd gespaard van deze ziekte. De kapel die praktisch langs het eerste fietspad van Nederland ligt, is de vervanger van de kapel die gebouwd werd voor de mensen die degene die wel ziek werden hielpen. Een nobele taak, zij bleken immuun. Genoeg reden voor een kapel in die tijd. Niet ver van de kapel, alleen even het spoor over, staat minibieb Eeneind. Deze minibieb is van dezelfde hand als die aan de Tomakker kwam ik te weten. De minibieb heeft als adres Parallelweg 1 en hangt aan de schutting bij de oprit net voorbij het huis.

NB: Bij het schrijven van deze blog had ik minibieb Eeuw Driessestraat 12, praktisch om de hoek van de als laatste beschreven minibieb, nog niet gevonden. Maar ook deze minibieb staat in Nuenen en is een bezoek waard.

Met weer genoeg kilometers in de benen en met heel wat minder boeken dan de heenweg toog ik terug naar huis om een boekje over de minibiebs open te doen uiteraard.

41 Reacties

 1. Ik heb er een paar jaar terug nog eens overnacht in een aardig hotel en de boel daar verkend. Vond het een leuk plaatsje met een aardig centrum. De Minibiebs zijn me toen niet opgevallen. Het fenomeen zelf is in de grote stad niet meer terug te vinden. Paar zijn gesloten vanwege corona…

 2. Fiets eens op zaterdag naar Nuenen. Dan draait de molen en is de winkel eronder open… ?

 3. Je hebt blijkbaar een speurneus voor deze leuke onderkomens voor literatuur. Hier zie ik dit maar zelden

 4. Ik heb toch anderd gelezen, heeft ze specifiek voor een minibieb gevraagd?

 5. Wat een lekker rondje. En die minibiebs zijn zó leuk! Ik heb er ook eentje vlakbij waar ik regelmatig boeken ruil. Mijn dochter wilde er ook eentje beginnen. Maar omdat ze geen ruimte in de voortuin heeft, moest ze een vergunning aanvragen. Die vond ze iets te prijzig voor een minibieb. Jammer, hoor.

 6. En jouw fiets ervoor, superleuk!

 7. leuk om zo je gelezen boeken te delen en ook weer nieuw material op te doen Liesbeth

 8. Grappig , ik zaf hier in de buurt van de week ergens een vergelijkbaar plaatje als op jouw laatste foto. fiets met rood /wittestip in de buurt van mini bieb. Heb nog rond gekeken of ik je zag.
  Het principe van de minibieb slaat heel goed aan, echt heel mooi!

 9. Geweldig dat buurmeisje dat even voor zichzelf wat boeken in de wacht sleepte!
  Het blijft jammer dat je hier in de omgeving niet veel minibiebs hebt. Tenminste, ik zou er geen weten. Wel staat er een grote boekenkast in het buurthuis met hetzelfde doel, dus daar breng ik ze meestal heen.

 10. Frans Kuijpers Minibieb Eeneind

  Er zijn er nog wel meer, ze zijn niet allemaal geregistreerd.

 11. Liesbeth, leuke blog hartelijk dank voor je aandacht voor een stel Nuenense Minibiebs en inderdaad, die van de Tomakker (dochter Marieke) en op het Eeneind heb ik zelf gemaakt. Groet Frans

 12. Hier mogen er ook van die mini bibs komen. Dit kennen we hier niet.

 13. Wat een leuke minibiebjes en wat leuk dat er zo veel zijn in Nuenen!

 14. Echt een leuke manier om zo van je boeken ‘af te komen’. En wat zijn er daar veel zeg!

 15. Ik vind die minibiebs een uitkomst, ik zag er laatst ook iets over op de tv.
  Wij hebben in onze flat ook een minibieb, echt heel handig en we lezen nu veel meer als anders, dus het heeft zeker een toegvoegde waarde.
  Groetjes Irma

 16. Marieke IJsendoorn-Kuijpers

  Wat een súper leuke blog Liesbeth en dank voor de aandacht voor onze minibiebjes op de Tomakker en op het Eeneind! Groetjes Marieke (Minibieb Tomakker)

 17. Leuk, zo veel minibiebs! En allemaal zo mooi!

 18. Bij ons in België zijn ze zeldzaam wat ik erg spijtig vind. Weet er eentje in Tongeren wat ik daar op wandeling eens tegen kwam maar adres weet ik niet meer

 19. Adres?

 20. Een heel leuk initiatief, die minibiebs.
  In het Belgische Pelt (was vroeger Neerpelt) heb ik er ook eentje gevonden :-)

 21. Door jou zie ik zoveel van die mooie minibiebs… Ik weet er twee hier in de stad.. maar dat is voor jou te ver fietsen.

  Love As Always
  di Mario

 22. Andere kant van Nuenen meer nabij Eindhoven

 23. Wat leuk!

 24. Jup

 25. Dank u

 26. Groenezoom 275B, hier in Rotterdam dus.

 27. Nuenen is een prachtig plaatsje. Ben je ook al eens in het Vincent van Goghmuseum geweest? Leuk om rond te struinen.
  Hier zijn wel minibiebs maar geloof niet zoveel als bij jullie.

 28. Nuenen en Van Gogh, dat wist ik helemaal niet

  met die minibiebs heb je er een leuk logje van gemaakt

  prettige avond

 29. Mooi plaatsje, te lang geleden dat we er waren, we zagen toen nog geen boekenkastjes. Ze zien er leuk uit.

 30. Mooi dorp inderdaad, mijn opa en oma woonden vroeger in Nuenen. Daar heb ik mooie herinneringen aan.
  De bovenste foto van de minibieb ken ik ?
  Minibieb De Berk, de kast van mijn zus!

  Gr. Inge

 31. Dat is een aardig rondje en een prima manier om weer wat nieuws te scoren… Alhoewel het om een opruiming ging.

 32. Op de een of andere manier ben ik hier te lang niet komen lezen.

  Opwetten zoek ik nog even op. In Nederwetten had ik mijn eerste zaterdagbaantje.

  Stille groet,

 33. Je mag me best het adres van dat winkelpand geven!

 34. Nuenen ken ik niet, maar ze hebben er wel leuke en mooie minibiebs Liesbeth.

 35. Die minibiebs lijken echt goed ingeburgerd te zijn bij jullie. Wij zien ze zeer zelden in België. Ik vind het een reuze initiatief om op die manier boeken uit te wisselen. Daarbij komt nog dat die kleine biebs er ook nog heel schattig uitzien. Als ik het goed begrijp is Nuenen wel een dorp met erg veel van deze biebs, ze geven naar mijn gevoel een leuk accent aan dit plaatsje.

 36. Het blijft toch een leuk initiatief, die minibiebs. Die eerste is inderdaad wat groter dan de gemiddelde, maar dan heb je ook meer keus. Leuk dat je daar je gelezen boeken weer kwijt kunt! En ja, Nuenen is een heel erg leuk dorp!

 37. Uiteraard! Het blijft een leuk onderwerp om over te bloggen! :-) Ik zou hier in de buurt ook wel zo’n rondje kunnen doen denk ik (áls ik een fiets had dan hehe).. ik weet er diverse te staan, maar sinds er een heel winkelpand als soort van maxi-bieb fungeert voor doorgeefboeken hier in de wijk, zullen de meeste boeken wel dáárheen gaan.

  Natuurlijk kende ik Nuenen voorál van Van Gogh.. is heel bekend toch? daar schilderde hij ook De Aardappeleters.

 38. Die minibiebs vind ik echt altijd heel leuk om tegen te komen :-)
  In mijn gang staar er ook een en ik kijk ook weer hier in het dorp naar andere minibiebs :-)

 39. ja een mooi plaatsje dat Nuenen , wandelde er deels door , ook bij de mooie molen langs
  je hebt weer goed je best gedaan , zullen velen blij mee zijn

 40. Wat een mooie manier om je boeken op te ruimen. Jammer dat we hier zo weinig van die minibiebs hebben.

Reacties zijn gesloten.