Fietsbrug uit een printer

Zo op de foto lijkt deze fietsbrug totaal niet bijzonder gewoon beton hekje asfalt, maar zo gewoon is deze brug niet. Deze brug is een wereldprimeur want dit is een fietsbrug uit een printer.

Alweer even ligt de brug er, deze fietsbrug van 8 meter lang en 3,5 breed, bestaande uit 800 laagjes beton die in een week geprint zijn op de Technische Universiteit (TU) van Eindhoven. Op locatie is de brug in elkaar gezet en hoewel er nu alleen fietsen overheen gaan, kan de brug wel 40 vrachtwagens dragen. Oersterk, want gemaakt van gewapend beton uit een betonspuit en daarnaast ook beter voor het milieu. Door deze nieuwe manier van produceren is er geen bekisting (mal) meer nodig. Het beton wordt op maat geprint, in plaats van gestort, inclusief kabel om de brug te spannen. Juist omdat de brug precies op maat wordt geprint wordt er geen materiaal verspild. Hoewel deze brug nog in Eindhoven geprint is, is het idee dat ooit de printer op locatie komt te staan en zo nog minder overlast veroorzaakt.
De brug is niet massief. Vele rijen van 11 op achten lijkende vormen zijn op locatie achter elkaar geplakt. Door de openingen van de achten (88888) zijn de kabels om de brug te spannen getrokken. De matras van achten staan rechtop achter elkaar de randen ervan zijn nog goed te zien op de foto’s. Helaas is het voor een leek allemaal niet zo heel bijzonder. Dus om iedereen een goed beeld te geven, de TU print op dit moment een huis.

De fietsbrug is te vinden aan de Lieve Vrouwesteeg over de Peelse Loop in Gemert.

.

26 Reacties

 1. Misschien niet zo spectaculair om te zien deze brug maar wel om te lezen hoe het tegenwoordig kan gaan. Zo ontzettend knap, iemand heeft die 3-D printer uitgevonden waarna er weer gelijk bijzondere ontdekkingen en hoogstandjes uit voort komen.

 2. Dank je! Het gaat over een brug voor fietsers en fietsen is 1 van mijn onderwerpen. En die muziek ik probeer steeds een nummer te gebruiken die nog niet eerder als zwijmel gebruikt is. Best lastig nog!

 3. Jij weet over veel onderwerpen een leuk blog te maken. Hier zijn techniek en muziek weer mooi gecombineerd.

 4. Het is ongelooflijk wat er tegenwoordig allemaal kan.

 5. Ik zie af en toe kunstgebitten uit 3 D printers rollen. Maar dat het ook zo groot kon wist ik niet. Kunnen ze de nieuwe brug voor Genua niet snel uit zo’n printer laten komen?

 6. Er worden zelfs al wapens geprint, dat vind ik dan alweer minder.

 7. Intussen worden de eerste huizen ook al geprint in elkaar gestoken. Wel even zien hoe dat zich op termijn allemaal houdt. In mijn hobbysfeer kom ik de techniek nu ook al tegen en ik zag dat men zelfs voedsel kan printen. Het wordt nog wat met die techniek..

 8. Knap geprint en zal levenet er prachtig uit .Deze techniek van printen wordt meer en meer gebruikt.In Lier werd de oppgegraven mammoet geprint en in het museum neer gezet
  en levensgroot

 9. Natasja ('t Pumpke)

  Gaaf dat dit zo kan!
  En een heerlijk liedje erbij!

 10. pracht techniek , en zeer goed gebruikt in deze vorm

 11. Prachtige uitvinding!
  Dank voor het delen.

 12. Fascinerend. Ziet er goed uit.

 13. Ik had al eens iets gelezen over die brug; het was toch nog een testcase?
  Ben wel benieuwd wat de resultaten in de praktijk zijn op de lange duur.
  En in groter formaat; niet zoiets als in Genua asjeblieft…
  Kensington staat natuurlijk garant voor een lekker stuk muziek!

 14. Dat er geen materiaal wordt verspild is een groot pluspunt.
  De techniek staat toch voor niets.

 15. En dit is nog maar het begin. Printen…… tja, daar heb ik toch een ander beeld bij maar dat is vast een generatie dingetje;-)

 16. Saralien (Mammalien)

  Een mooi idee, dat printen. Hoewel ze wel mogen proberen wat mooiere ontwerpen te maken (industrieel ontwerp, ook in Delft!) ?

 17. Mooi om te zien. Dat 3-D printen is echt een uitvinding.

 18. Een knap staaltje techniek die brug!

 19. Jeetje, wat goed dat dat kan! Waar moet het naar toe met de wereld? Het is wat gedaan met de wereld! (Die laatste twee opmerkingen zijn citaten van mijn oma, als ze weer eens iets nieuws voor haar kiezen kreeg wat ze fantastisch, of juist afschrikwekkend vond, zoals bijvoorbeeld het feit dat een brood 99 cent ging kosten, of dat er een man op de maan liep). De muziek vind ik niet zo geweldig. Beetje saai, maar dat zal aan mij liggen.

 20. Bijzonder dat zoiets tegenwoordig kan. Ik weet niet of ik het allemaal wil snappen!
  Heerlijk nummer van Kensington!

 21. héél bijzonder en mij totaal onbekend; van harte dank!

 22. Je merkt er niks aan. Als je het niet weet ga je er aan voorbij.

 23. Voor mij een grootse prestatie.

  Hoe was het fietsen over deze beug?

  Zonnige groet,

 24. De techniek gaat altijd maar verder en verder. Ik kan het niet meer volgen.

 25. Ik wist niet dat het ook met beton kon. Knap gedaan van de techneuten! Dat huis lijkt me ook helemaal geweldig.

 26. Voor mij was 3D printen een kwestie van plastiek, plastiek en nog eens plastiek. Wist ik veel dat er ook beton kon gebruikt worden. Intrigerend is het wel. Elke manier waarop er minder verspilling is, moet aangemoedigd worden.
  mvg,

Reacties zijn gesloten.