Fotoserie: Eindelijk Thorn

Fotoserie: Eindelijk Thorn

Fotoserie: Eindelijk Thorn

Thorn is een klein Limburgs plaatsje onder Roermond vlakbij de Belgische grens. Omstreeks 990 werd er dicht bij de Maas een klooster gesticht, de Abdij van Thorn. Dit klooster groeide uit tot een miniatuurvorstendom met eigen regering, munt, leger en rechtspraak. Voor 800 jaar stonden hier een vrouw van adel aan het hoofd, door toedoen van de Fransen vluchtte de regering. Thorn kwam in Franse handen. De inwoners die voorheen voor de adellijke familie werkte, moesten opeens omschakelen vele boerenbedrijven ontstonden. Daarnaast voerde Napoleon de belastingen in en elke inwoner van Thorn moest betalen op basis van het aantal ramen dat zijn of haar woning had. Daar waren de inwoners niet zo heel blij mee en dus metselde ze massaal ramen dicht. Om niet arm te lijken, ondanks dat ze dat wel waren, kalkten ze hun huizen wit zodat ook de sporen van hun metselwerk niet te zien waren.

Ga eens naar Thorn, het was me al zo vaak gezegd maar steeds kwam het er niet van. Pasgeleden wel en dat kleine dorpje met nog geen 2500 inwoners heeft me niet teleurgesteld. De rijke geschiedenis, de prachtige huizen en de met Maaskeien bedekte straten geeft dit dorp de sfeer die al jaren bezoekers trekt. En mij uiteindelijk ook. Fotoserie: Eindelijk Thorn.

 

 

27 thoughts on “Fotoserie: Eindelijk Thorn

 1. Ja het zijn er 2 omdat ze bonje kregen en ze zijn zo goed geworden omdat ze elkaar af willen troeven.

 2. Oooo , Thorn ……….. ja, zo’n leuk stadje!! Maar ze hebben ook 2 hele goede, hele grote harmonieverenigingen ….. iedereen in het stadje is wel lid van één van de twee .

 3. Lang geleden liep ik eens door dit plaatsje.

  Leuk om de geschiedenis nog eens te lezen.

  Zonnige groet,

 4. Binnenkort verkeer ik weer eens in die streken, dan gaan we er zeker eens kijken…dank voor de tip…

 5. Thorn.. staat ook op mijn ” to do” lijstje liesbetb

  dat doorkijkje naar de kerk, heeft hier mijn voorkeur

  prettig weekend

 6. Het lijkt mij een genoegen om daar te wandelen, dat laat jij met deze fraaie foto’s goed zien.

 7. Rond m’n 20ste ben ik er pardoes een keer doorheen gefietst en later ben ik er ook nog eens geweest. Toen waren er veel meer touristen. Het is een fraai plaatsje en erg onNederlands.

  Er staat fotoserie. Houdt dit in dat je meer foto’s hebt als ik op het vetgedrukte onderaan klik? Dwz bij mij gebeurt er in geen enkele browser iets, ik zie 1 foto op deze pagina en 1 lijkt me geen serie. ;-)

 8. ja dat zou best kunnen hoor , zal het morgen eens draaien , voor nu is de pijn weg , gelukkig
  dus geen nieuws voor je wat zich daar door die radar heeft afgespeeld , de Heemkundekring De Rips heet er een mooie PDF over gemaakt
  rare plaatsnamen met foto’s en wat geschiedenis vind ik altijd mooi om te zien
  fijne avond groet

 9. Ellende was dat, Thorn. daar gingen we doorheen met de Kennedymars. Halverwege en dan met al brakke voeten over de kasseien. Drie keer heb ik die uitgelopen, maar Thorn zal ik nooit vergeten.

 10. Machtig mooie foto, met die blauwe trekker er zo mooi afstekend tegen de witte huisjes op!
  Ik ben ook al tijden van plan dat plaatsje eens te bezoeken, maar tot op heden is dat er nog niet van gekomen.

 11. mooie geschiedenis van dat mooie plaatsje
  als al wel is ben ik morgen in een plaatsje in de buurt met bijna de zelfde naam ” Horn “

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top