Bibliotheek op Rotterdam centraal

Bibliotheek op Rotterdam centraal

Bibliotheek op Rotterdam centraal

Alweer een poosje is er een bibliotheek op Rotterdam centraal. Dit in navolging van Haarlem waar ik hier al over schreef. In tegenstelling tot Haarlem is de bibliotheek op Rotterdam centraal iets meer verstopt, daarentegen zijn de openingstijden wel ruimer. Lees hier over de tweede stationsbibliotheek van Nederland.

Locatie
De bibliotheek is in de Stationshuiskamer van Rotterdam Centraal gevestigd, als de huiskamer open is, is de bibliotheek dat ook. Wil je daar ter plekke een boek lezen dan kan dat, wil je het boek mee naar huis nemen dan moet je een lidmaatschap op de Rotterdamse bibliotheek hebben. Ter plekke lid worden is mogelijk als er een medewerker aanwezig is. Mocht je geen idee hebben waar de Stationshuiskamer is, volg de borden naar het toilet. Heb je de bibliotheek eenmaal gevonden dan is het vooral de bedoeling dat je jezelf helpt.

Collectie
Kenmerkend aan bibliotheken op stations is dat de collectie klein maar enorm actueel is. Je leest een recensie in de krant en het boek huur je na je reis meteen in de bibliotheek. Naast boeken zijn er ook e-boeken te lenen, kunnen klanten muziek luisteren en kunnen leden boeken reserveren om ze later daar op te halen. Ideaal als je als forens geen tijd of zin hebt om naar een andere vestiging te gaan. Naast een enorme collectie e-boeken beslaat deze kleine vestiging, van zo’n 50 vierkante meter, zo’n 1000 boeken.

Buurt
De bibliotheek op het Station is niet alleen voor forensen, ook de mensen uit de buurt zijn van harte welkom. De bibliotheek is namelijk prima te bereiken zonder de ov-chipkaart te moeten gebruiken. Door de aanwezigheid van de Stationshuiskamer is het ook mogelijk om ter plekke een boek of krant te lezen onder het genot van een hapje of drankje. De bibliotheek op Rotterdam Centraal is een proef, over anderhalf jaar weten we of het een succes is.

20 thoughts on “Bibliotheek op Rotterdam centraal

 1. Oei, wat zou ik vaak de trein missen omdat ik te lang in de bieb zou blijven hangen.

 2. Het zijn wel boeken ebooks digitale versies dus, ik heb liever een gewoon boek.

 3. Alle bibliotheken hebben computer waar je met je abonnement toegang krijgt tot de collectie digitale boeken.

 4. Ik ben erg blij dat deze vestiging er is, al ben ik er nog niet geweest. Elke dag reis ik namelijk naar Rotterdam (ik ben verhuisd naar Brabant, maar ik heb nog wel tot ergens volgend jaar mijn bibliotheekabonnement bij de Rotterdamse bieb), en dan kan ik makkelijk op dit station mijn boeken ophalen en inleveren. Hoef ik niet naar de centrale bibliotheek en dat scheelt toch weer tijd :-)

 5. Vind het wel jammer dat een hoop kleinere buurtbibliotheekjes moesten verdwijnen (hier in de wijk, waar heel veel oudere mensen wonen, ook) om dan te lezen dat er wél iets mogelijk is voor mensen die duidelijk mobiel genoeg zijn om hun boeken elders te kunnen halen.. of die, zoals Noortje, vaak eerder e-readers hebben voor in de trein. Nu klink ik als een ouwe zaag, maar dat vind ik dus wel opmerkelijk. Voor de rest juich ik de vestiging van élke bibliotheek toe.. een boek in handen kunnen houden als je leest is toch het allerlekkerste hehe.

 6. Ik zal er niet snel komen vrees ik. Ik reis nooit met de trein, en ik heb hier nog een stapel boeken klaar liggen waar je u tegen zegt.

 7. ja, dat zal vast wel, en het zal vast ook wel navolging krijgen. Of niet natuurlijk.

 8. Zo komen er steeds meer voorzieningen in en rond het station, duidelijk is dat men mobieler is geworden. Hans

 9. ik ken meerdere stations huiskamers , maar die zijn op kleinere stations , en zijn prima stuk voor stuk
  maar hebben geen bibliotheek , ja soms een minibiep :)
  zal zeker een nood vullen , ook in de buurt

 10. Dat lijkt me een heel leuk idee. Ik reis zelden met de trein, maar als ik dat dagelijks zou doen zou ik daar gelijk gebruik van gaan maken.

 11. Wat een prima idee maar ik lees hoofdzakelijk e-boeken van de bibliotheek en die kan ik van huis uit lenen en van mijn laptop op mijn e-reader zetten.
  Maar toch vind ik het wel een goed initiatief.

 12. Lijkt me handig voor mensen die vaak met de trein reizen en regelmatig op Rotterdam centraal komen. Maar het zal toch zeker de mensen uit de buurt nodig hebben om het lonend te maken.

Comments are closed.

Back To Top