Protestbrief van een Willys Jeep

Protestbrief van een Willys Jeep

Protestbrief van een Willys Jeep

Zoals jullie weten ben ik af en toe in gesprek met Willys de Jeep, laatst stond ik even in de garage toen ze opeens haar keel schraapte en tegen me begon te praten. ‘Liesbeth, wil jij een protestbrief voor me schrijven?’ Ik moet nog werken, Jeep. ‘Het is een korte versie’. ‘Ik wil een mooi geplastificeerd blaadje met de tekst ‘niet op-, aan- of in mij klimmen. O dat lukt wel in een half uur. ‘Ik was nog niet klaar.’ O…ik probeerde subtiel een zucht te slaken maar 2 koplampen keken me enigszins geërgerd aan. ‘Spreekt u vooral verder’.

‘Weet je nog laatst in Cuijk?’ Het is prima hoor dat al die mensen zo graag in me zitten om op de foto te gaan maar een flink deel dat is toch niet zo zuinig op me als jullie. Of nou ja zoals Frans, ik hoorde die opmerking laatst wel hoor dat ik vuil knapper ben’. Ik hield wederom wijselijk mijn mond, respect voor ouderen en meer van die bullshit onzin. Ik wil graag via dat medium van jou een wat breder publiek aanspreken zou dat kunnen? Natuurlijk Jeep.

Protestbrief van een Willys JeepZes woorden verhaal over reizen
Welkom bij de Jeep ik ben een dame op leeftijd, mijn geboortekaartje zegt 1943, over die tijd praat ik niet want die staat in boeken net zoals wat ik nu ga vertellen ooit in boeken komt. We leven in een tijd van enorme vooruitgang en zoals altijd kunnen mensen daar niet mee omgaan. Ik heb het geluk veel onderweg te zijn en kijk graag om me heen. Ik kom uit een tijd dat mensen niets hadden. Uit de tijd dat bellen zeldzaam en duur was en internet niet bestond. Nu zie ik mensen van allerlei leeftijd rijden en lopen starend naar een apparaat zich niet bewust van hun omgeving.

Alles is vluchtig, een wagen als ik word niet meer gewaardeerd -vervuilend ding ga fietsen dat is gezonder-, alsof ik me schuldig moet voelen dat ik nog besta. Was het niet een Duits merk wat laatst de boel bedonderd had? Hoewel de jongste niet meer ben ik zuinig afgesteld ik hoef niet meer op de toppen van mijn kunnen te vluchten en dus heb ik wat nieuwe en extra onderdelen die zorgen dat ik zuinig ben. Aangepast op normen die ze 70 jaar geleden nog niet hadden kunnen bedenken dus.

Zuinigheid
Helaas leren kinderen niet meer zuinig te zijn want ze hebben zoveel en voor het kapot gaat is het al vervangen. Ze springen in me, klimmen zonder toestemming bovenop me en trekken aan stuur en kabels zonder zich bewust te zijn dat die kabels in de meeste gevallen al net zo oud zijn als de rest. Zelfs volwassene reageren niet als ze verteld wordt niet aan het stuur te draaien. Laat staan dat ouders hun kinderen aanspreken als ze het toch doen. Als een politieagent moeten Frans en Liesbeth mensen aanspreken en niet zeldzaam komt er commentaar als de eigenwijze varianten weggestuurd worden. Alsof ik een attractie ben en de eigenaren er niets over te zeggen hebben. Is dat de wereld waarin we leven?

Respect
Ik voel me er steeds minder thuis. Ik heb de hele wereld gezien, ik ging met de boot en het vliegtuig toen dat nog iets heel bijzonders was, ik ben toegejuicht, heb meer mensen uit barre situaties gered dan eenieder zich voor kan stellen maar tegenwoordig ben ik bang om rond te rijden. Omdat er geen respect meer is voor ouderen, geen respect voor andermans spullen en omdat mensen banger zijn om iets op een beeldschermpje te missen dan om dood te gaan. Daarom deze protestbrief. Want Frans en Liesbeth zorgen goed voor me, ze zijn fijne eigenaren en omdat ik hen nog lang rond wil rijden en nog lang wil genieten van mijn oude dag is in mij stappen alleen nog toegestaan door hen en een enkele keer met hun toestemming.

Met vriendelijke groeten,

Willys de Jeep.

18 thoughts on “Protestbrief van een Willys Jeep

 1. Erg dat het überhaupt nodig is dat mensen gewaarschuwd worden om overal af te blijven. Dat zou normaal moeten zijn.

 2. Mooi verhaal! Logisch dat de oude Jeep met respect behandeld wil worden. Kleine voetnoot, na het dieselschandaal bij dat ene Duitse merk bleek dat vrijwel elk merk bleek te hebben gesjoemeld met de uitstoot-software van hun diesels. Alleen de VW-directie gaf dit toe. De rest is vrijwel overal door de justitie opgespoord en vaak veroordeeld. Nuance die spreekt voor de Duitse eerlijkheid na de zonde…

 3. Jammer genoeg is dit verhaal vooral voor diegene die jouw blog nog niet lezen.

  Begrijpende groet,

 4. Gaaf zo’n oude jeep. Zou ik ook wel willen hebben. Ik zou er ook een bord bij hangen/zetten, want de mensch is hardleers. Sterkte voor Willy.

 5. Ik zie vaak van die classiccar-ralleys in Frankrijk als we daar op vakantie zijn en daar wordt er alleen maar met gepast respect van een afstandje naar die mooie oude wagens gekeken. Dat ze op straat staan wil nog niet zeggen dat het géén museumstukken zijn hè.. en dáár halen de mensen toch ook niet in hun hoofd erin te klimmen? Zo’n plakkaat erop.. jammer, maar nodig lees ik wel, dus zéker doen. Die mensen moesten beter weten en hun kinderen manieren leren.. maar die tijd hebben we al gehad.. die komt niet meer terug vrees ik.

 6. Die Willy, goed dat ze van zich laat horen.
  En een erg leuke insteek van jou.

 7. Een prachtige brief. Wat jammer toch dat mensen zo respectloos zijn. Maar ik ben bang dat degenen die deze brief lezen het absoluut niet in hun hoofd halen om zich zo te misdragen. Degenen die dat wél doen lezen niet. Ik zeg: taseren :-)

 8. Wow… Echt. Klimmen mensen zomaar in haar?
  Zij heeft groot gelijk dat zij er een open brief tegenaan gooit.
  Zij verdient respect, geen vettige kindervingertjes die denken dat zij van playmobiel gemaakt is.

 9. Hoog tijd dat deze oude dame van zich laat horen en respect afdwingt want aan respect ontbreekt het deze dagen erg veel.

 10. prachtig beschreven Willy
  en weet ik sta volkomen achter je
  nee zou je nooit zo onteren als helaas velen doen :(

 11. In Willie heb ik nog gereden tijdens militaire dienst. Alleen ik reed er in en niemand klom aan boord. niet zo moeilijk want hij stond altijd binnen

 12. Je hebt gelijk Jeep, zo had ik het nog niet bekeken. Ik vind je heel mooi. Respect.

 13. Vooropgesteld dat ik waarschijnlijk nooit bij je in de buurt kom zul je van mij geen last hebben. Maar behalve dat ben ik uit hetzelfde bouwjaar als jij en weet dus uit eigen ervaring dat sommige onderdelen dat toch wat gevoeliger zijn dan dan van hen uit veel latere bouwjaren. We zouden het samen wel kunnen vinden;-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top